🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цифровият "бодигард" на Пловдив

"Умни" камери правят живота във втория по големина български град все по-сигурен

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Когато става дума за дигитално подобряване на градската среда и Интернет на нещата (Internet of Things, IoT), една от първите асоциации са съвременните системи от "умни" камери за видеонаблюдение. Те са все по-автоматизирани и все по-малко зависят от човешкия фактор. Дигиталната сигурност вече не означава просто полицейски патрулки и служители в командни центрове, взиращи се по цял ден в огромни или много на брой монитори. Голяма част от работата им вече е прехвърлена на софтуерни алгоритми - за разчитане на автомобилни номера, за лицево разпознаване, за анализ на подозрително поведение. И всичко това няма как да се случи без подкрепата на технологичните компании и големите телекоми, които вече не само осигуряват инфраструктурата и преносната среда, но все по-често са системни интегратори на цялостни IoT решения, осигуряващи дигитална сигурност.

Добър пример за нещо подобно са smart city проектите, които Vivacom реализира в регион Пловдив. Мрежата от "умни" видеокамери във втория по големина български град и прилежащите му сателитни селища непрекъснато се разширява, а ефектът от тях става все по-осезаем. "Ако говорим за нещата от гледна точка на сигурността в региона, по-специално в град Пловдив и прилежащите кметства към община Марица, сред интересните проекти, които направихме и всъщност доразвиваме, е изграждането на видеонаблюдение в район Централен. Сега вече продължаваме с нови локации в район Източен съвместно с кмета Иван Стоянов", разказва Илияна Василева, регионален мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom. В общия случай камерите се поставят в близост до наскоро ремонтирани локации, за които местната власт иска да се обезпечи сигурността и запазването на тяхната цялост. Най-често това са парковете и съоръженията в тях.

По-безопасни паркове

"Първо стартирахме с парк "Каменица" в район Източен. Той е доста голям, с детска площадка и места за отдих. Кметството го ремонтира изцяло и заедно с реновацията изградихме и видеонаблюдение", споделя мениджърът на Vivacom. За обезпечаването на сигурността са поставени седем камери, като заедно с тях е пусната и безплатна wi-fi зона за всички посетители.

Камерите, които са инсталирани в парк "Каменица" и останалите пловдивски паркове, са сравнително еднотипни. Те имат аналитичен софтуер, но той не е предназначен за разчитане на номера на автомобили. По-скоро идеята тук е визуално да могат да се разпознават лицата на хората. "Преценихме, че качеството на изображението от камерите трябва е доста добро, тъй като това, което ни беше върнато като обратна връзка от служителите от местното РПУ, беше, че снетата информация от видеонаблюдението им е била от полза и е помогнала за разкриването на няколко злоумишлени деяния", казва Илияна Василева.

След парк "Каменица" кметството решава да реновира по същия начин и парк "Изгрев". И тук Vivacom изгражда видеонаблюдение отново със седем камери. Поставянето им се приема за важно от местната власт, тъй като в миналото районът се е водил рисков от гледна точка на сигурността. Пак в тази част на Пловдив е инсталирано видеонаблюдение и на два нови общински паркинга, изградени от управата на район Източен. "Там има и детска площадка, която общинските власти искаха да се наблюдава и охранява, тъй като е територия с нови съоръжения", обобщава Василева. Амбициозният план на кмета на район Източен е и през следващата година да продължи реализацията на проекта за осигуряване на цялостно видеонаблюдение на основните локации.

Цифрова телевизия с публичен достъп

Освен с модернизацията на общинските системи за сигурност регионалният офис на Vivacom в Пловдив е ангажиран и с предоставянето на нови smart дигитални услуги за бизнеса. "Предлагаме професионално решение за предоставяне на висококачествен телевизионен сигнал по оптичната ни свързаност със специална селекция от пакети с уредени права за публичен достъп", разказва Весела Табакова, която също е регионален мениджър "Корпоративни продажби" за тази част на страната. Въпросната услуга, наречена TV for Business, е предназначена за излъчване на места с повече крайни точки и публичен достъп като хотели, болници, санаториуми, ресторанти и т.н. Същата може да осигури възможност крайният потребител да заявява почти всички допълнителни услуги направо през телевизора си!

"По този проект пуснахме подобна услуга в една от най-големите болница в Пловдив. По този начин във всички болнични стаи се гледа наша телевизия. Другият ни подобен проект е в луксозен 5-звезден хотел в Созопол, собственост на пловдивска фирма с хотели в София, Пловдив и Созопол. Компанията планира да внедри услугата и в другите си хотели", разказва Весела Табакова.

Също така е възможно тази услуга да се предоставя и като сезонна - това е важно за хотелите и по принцип за туристическия бизнес, който има сезонен характер. Тогава хотелите се пълнят и в този период услугата трябва да работи на пълни обороти. Подобно нещо се прави за зимните курорти, но през студените месеци.

Някои от другите големи проекти на телекома в региона са свързани с осигуряването на корпоративен пренос на данни и wi-fi. "По отношение на бизнес интернета, където изискванията са за високоскоростни, симетрични и качествени услуги, също имаме напредък. Тук попада проектът, който реализирахме със завод "Акумалукс", разказва Весела Табакова. Става дума за фабрика за производство, преработка и обработка на пластмасови изделия и по-точно всичко, свързано с пластмасовите компоненти за акумулаторите. Предприятието се намира на пътя Пловдив - Садово и изграждането на цялостната инфраструктура до него е продължило повече от година.

Vivacom осъществява друг подобен проект в завода за производство на цилиндри "Кяшиф" в Джебел. Предприятието в момента разширява производството си и стартира дейността на нов цех в Кърджали. "Там ще има нови машини и съответно сме им предоставили свързаност от началото на септември", казва Табакова. В "Мол Пловдив" пък телекомът предоставя услугата корпоративен wi-fi, която е достъпна дори в зоната за хранене, за да могат клиентите и служителите да продължат да са надеждно свързани дори докато обядват или вечерят.

Дигитално образование и здравеопазване

В регион Пловдив телеком операторът е сериозно ангажиран и с дигитализацията на учебните заведения. "С екипа ми сме осъществили три проекта. В училище "Христо Ботев" в село Късак, Доспат, сме осигурили wi-fi. Другите два проекта са по модул "Сигурна среда". Там имаме подписани договори за реализация на видеонаблюдение в две училища - в Пловдив и във Велинград. Става дума за центрове за специализирана образователна подкрепа (ЦСОП)", разказва Весела Табакова.

Нейната колежка Илияна Василева също е активна в образователната сфера. "В Пловдив и региона през последните 3 месеца изградихме шест нови wi-fi зони в шест училища - тук в града, в покрайнините му и прилежащите села и кметства. Става дума както за изцяло нови зони за безжичен интернет, така и за доизграждане на съществуващи. Нови проекти се очаква да получат национално финансиране и по т.нар. модул "Сигурност за учебните заведения". Училищата кандидатстват по няколко направления: за изграждане на СОТ система, за контрол на достъпа и за видеонаблюдение. "Тук имаме одобрени три училища, буквално го разбрахме преди седмица. Става въпрос за едно от големите училища тук, в Пловдив, за едно в Пазарджик и за едно в Панагюрище", разказва Василева.

Проектът, с който тя може би най-много се гордее, обаче е обновяване на дигиталната инфраструктура на Университета по хранителни технологии в Пловдив, определян от нея като "един от най-знаковите университети за Южна България въобще". Инициативата е мащабна и обхваща територията на четирите корпуса на учебното заведение. Тя включва както изграждането на високоскоростна вътрешна LAN мрежа, така и wi-fi навсякъде. "Нещо хубаво, което успяхме да реализираме в университета и е различно, е инсталирането на система за провеждане на видеоуроци", допълва Василева. За целта Vivacom са предоставили специализирана камера и микрофони, които са интегрирани с използваната от университета платформа за обучение, така че една от техните най-големи зали - аулата, да бъде оборудвана, за да могат да се провеждат лекции в хибриден режим.

"Последното нещо, за което искам да споделя, е едно много интересно IoT решение, което правим съвместно с д-р Дренски - директор на МБАЛ "Унихоспитал" в Панагюрище. Това една от най-големите болници в България", разказва също Илияна Василева. Става дума за система от датчици, която следи температурата в камерите на лабораторията им, където се съхраняват проби, медикаменти и биологични материали. Целта е да се предотврати евентуална термична флуктуация при техническа повреда или пък при случайно забравена отворена врата.