🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво свързва Лондон, Брюксел, Шанхай и... село Царацово

Белгийската група "Телевик" вече има две фабрики в пловдивското село, откъдето произвежда конферентни и комуникационни системи

"Телевик България" ЕАД използва две роботизирани линии, с които реализира масовото си производство
"Телевик България" ЕАД използва две роботизирани линии, с които реализира масовото си производство
"Телевик България" ЕАД използва две роботизирани линии, с които реализира масовото си производство
"Телевик България" ЕАД използва две роботизирани линии, с които реализира масовото си производство
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

На 18 ноември (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой на "Капитал" излезе специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на област Пловдив.

На 24 ноември (четвъртък) 2022 г. ще се проведе събитието Среща на бизнеса в Пловдив и региона.

Присъствието на събитието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация, която може да направите на сайта на събитието.
Темата накратко
  • Белгийската група "Телевик" произвежда над 110 различни продукта в сферата на електрониката
  • Новата фабрика ще заработи в началото на 2023 г., като с нея се производството ще се разрасне до 150%
  • През 2022 г. се очаква рекорден оборот, като до момента той е 38 млн.лв., а вероятно ще достигне 44 млн.лв.

Преди 22 години произвеждащата сложни електронни изделия белгийска Televik group стъпва в... Царацово. Не в София, не в Пловдив, а в едно добре подредено българско село в сърцето на Тракия.

Като фирма с дългогодишен опит в разширяването на бизнеса си "Телевик груп" внимателно е обмислила "царацовското решение". А за неговата резултатност говори фактът, че пак в село Царацово e построeна и втора фабрика, която ще започне да произвежда още по-сложна електроника в началото на 2023 г.

"Целта на "Телевик груп" е била новата им българска производствена мощност да се позиционира в региона на Пловдив заради репутацията му на индустриален център. А село Царацово е избрано, защото има свободни площи за фабриката и защото е близо до Пловдив, откъдето наемат работници и специалисти, плюс хората от Царацово, разбира се", обяснява Владимир Венински - изпълнителен директор на "Телевик България".

Стартовата инвестиция преди 22 години е 16 млн. лева, а предметът на дейност от старта досега не се е изменил. Тук се произвеждат конферентни системи, комуникационни системи за здравни заведения и за железопътен транспорт. И го правят достатъчно добре: предпочетени са в метростанциите на Лондон и Шанхай. Дори комуникационната система на Европейския парламент е произведена в село Царацово.

Роботи и хора

В екипа на "Телевик България" на щат са 200 души и два робота. Или по-точно две роботизирани линии, които сглобяват печатни платки. Компанията закупува печатните платки и електронните компоненти, а роботите от двете линии бързо и прецизно ги монтират. Хората обаче сглобяват крайното изделие, тестват го - понякога 4-5 денонощия, за да се убедят в неговото качество, надеждност и издръжливост, и едва тогава крайният продукт потегля на път, най-често в чужбина.

"Нямаме съществено текучество на персонала. Имаме добра комуникация и взаимодействие с общността, която е около фирмата, с бизнеса в Пловдив. Произвеждаме над 1100 различни продукта и това предполага интензивна работна среда, но и добри възможности за кариерно развитие и растеж", твърди Венински.

"Когато търсим нови хора, избираме такива, които искат да растат и да се развиват с компанията. Изискванията за сръчност са основни и предполагат повече жени, в нашата компания те са над 60 процента"

Владимир Венински, ИД "Телевик"
Владимир Венински, ИД "Телевик"

За липсата на текучество спомага и социалната политика - няколко пъти годишно парични премии, ваучери за храна, допълнително здравно застраховане, намаления в някои вериги магазини и заведения. "Имаме безплатен транспорт. Част от производството е на една смяна, а насищането на платки е на двусменен режим", обяснява изпълнителният директор.

Новата фабрика

Стойността на активите на първата фабрика в Царацово е 15.8 млн. лева към 2020 г. С тези активи "Телевик България" прави приход 33.8 млн. лева, което е поне 20% ръст на произведеното през 2020 г.

Това е ръстът, който компанията поддържа в последните години, казва Венински. Печалбата за 2020 г. е била 2.3 млн. лв., докато през 2021 г. е 1.8 млн. лв. Основният ръст през 2022 г. е в направление "Конферентни системи". Като всички производители на електронни изделия "Телевик България" "имаше и още има затруднения" с покупката на електронни компоненти.

И въпреки това "очакванията ни са, че 2022 г. ще бъде рекордна за оборотите на компанията, като до момента те са над 38 млн. лева, а вероятно ще достигнем 44 млн. лева. Причината е разрастването на пазара, на който се предлагат продуктите. Това налага и увеличаване на персонала средно с 10 до 20 на сто. Така че с разрастването на пазара сегашната фабрика започна да ни отеснява", коментира Владимир Венински. В момента строителството на новата сграда е на фаза акт 14 и в началото на 2023 г. ще влезе в експлоатация. Застроената площ е над 7000 кв.м с два производствени етажа и три административни етажа в сградата, както и с нова логистична база. Най-високата точка в село Царацово ще бъде панорамната зала във фабриката, където ще бъде общото място за почивка и обяд на работещите в "Телевик България".

"Днес имаме две поточни линии за монтаж на печатни платки, като целта ни е да разширим това производство, за което ще купим нови линии. Стойността на новата инвестиция към момента е около 10 млн. лева, като това е стойността само на сградата, без съоръженията в нея. Финансирахме инвестицията със собствени средства от "Телевик груп". Новата фабрика ще ни даде нови конкурентни предимства - по-висока ефективност, подобрение на качеството, усъвършенстване на складовите системи и възможност за разрастване до 150% на актуалното производство", казва Венински.

Ще бъдат наети още 20 души. Според директора икономическата логика диктува в Царацово темповете на нарастване на работната заплата да са по-високи от тези в Белгия, а средната работна заплата през 2021 г. е по-висока от средната работна заплата в България.

Все още няма коментари
Нов коментар