🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите компании в Пловдив: Ускорение след пандемията

Бизнесът на водещите 100 дружества в областта расте средно с 26% през 2021 г.

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

На 18 ноември (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой на "Капитал" ще се разпространява и специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на област Пловдив.

На 24 ноември (четвъртък) 2022 г. ще се проведе събитието Среща на бизнеса в Пловдив и региона.

Присъствието на събитието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация, която може да направите на сайта на събитието.
Темата накратко
  • Приходите на стоте най-големи фирми в област Пловдив растат с 26% през 2021 г. и достигат общо 16.1 млрд. лв.
  • Лидер е търговецът на едро с цигари "Табако трейд", който заедно с другите две компании от групата си в челната стотица записва оборот от 1.6 млрд. лв.
  • Търговията продължава да бъде водещият отрасъл в местната икономика, но преработващата промишленост набира скорост.

След няколко години на по-скромен растеж с едноцифрени темпове водещите компании област Пловдив отново ускоряват бързо. В следпандемичната 2021 г., през която икономиката растеше с най-бурния темп от 90-те години насам, местният бизнес също се активизира - приходите на водещите компании в областта достигат 16.1 млрд. лв., като растат с 26.05% спрямо 2020 г.

Дори и този силен резултат обаче остава под постижението на челната стотица за страната, при която увеличението на оборота през изминалата година е с удивителните 38%. Обяснението е просто - докато в националния топ 100 скочилите в глобален мащаб цени имат голяма роля в енергетиката, но също така и горивата, зърното и металите, сред водещите 100 на област Пловдив компаниите от тези сектори са осезаемо по-слабо представени.

Една трета от стоте национални корпоративни гиганта са с дейност в секторите на горивата и енергетиката, но сред най-големите бизнеси, регистрирани в Пловдивско, има едва четири от тези два дяла на икономиката - две дружества от петролната група "Инса" на Георги Самуилов и две от групата на австрийската EVN.

Търговията - все така водеща

Макар че през последните години Пловдив и регионът все по-отчетливо се заявяват на картата на България като производствен център, и през 2021 г. търговията продължава да бъде водещият отрасъл в местната икономика - и като брой фирми, и по отношение на съвкупните им приходи.

Малко над 36% от 40-те хиляди компании в областта са с дейност в тази сфера, а сумарният им оборот от 13.3 млрд. лв. формира същия дял от общия обем приходи на местния бизнес. Съотношението се пренася почти без промяна и в картината на водещите 100 дружества в региона - 32 от тях са търговци на едро или дребно, а съвкупният им оборот от 5.2 млрд. лв. допринася за 32.6% от общите приходи в челната стотица.

Ускорението на преработващата промишленост в областта обаче е видимо - с общи приходи от 12.7 млрд. лв. компаниите от сектора са на близко разстояние от търговците. Малко по-фокусиран поглед показва, че в челната стотица ръстът на приходите само на 17-те фирми от сектор "Машини" например е почти 40% през 2021 г. в сравнение с 28% повишение в оборотите на 32-та търговеца.

По отношение на броя служители пък в местните преработващи предприятия са заети 66.5 хил. души спрямо 43.6 хил. работещи в търговията. Тук обаче влизат широк спектър компании - от машиностроители, през различни предприятия с дейност в химическата индустрия, до производители на храни и напитки.

Познати лидери

Челната тройка не е изненадваща - от години върхът е окупиран от търговеца на едро с цигари "Табако трейд". Компанията на дългогодишните участници на цигарения пазар Димитър Вълчев (бивш митничар), Ангел Пепелешев (собственик и на хотели в Слънчев бряг) и Цветан Христевски дистрибутира продуктите на British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco и Karelia. През 2021 г. приходите й растат с 9% до почти 930 млн. лв. Част от групата са заемащите съответно 9-о и 15-о място в класацията "Табако венчърс" и "Табако трейд Пловдив", като в последната партньор на тримата е и Генчо Генов. Трите компании имат общи приходи 1.6 млрд. лв. за 2021 г., а съвкупната им печалба е 11.2 млн. лв.

На втора позиция се изкачва миналогодишният номер 3 "Инса ойл". Компанията на Георги Самуилов, която внася горива от Русия и частично преработва в Раковски, бележи скок на приходите си с 62.5% до 925.8 млн. лв., а печалбата достига 17.7 млн. лв. спрямо 14.9 млн. лв. година по-рано. В челната стотица попадат и още четири дружества на Самуилов - търговците "Инса газ" (65), "Севи ойл" (66) и "Петрол енерджи" (49), както и "Инса порт" (5), която със завидните 141.9% ръст на приходите си е една от най-динамичните компании в топ 100 на областта тази година. В нейните активи е петролна складова база в Русе с терминали за обслужване на железопътен, автомобилен и речен транспорт. Общият оборот на петте фирми е 1.8 млрд. лв., а сумарната печалба е 136.2 млн. лв.

На трето място остава единственият производител на цинк и олово в страната КЦМ, който през последните няколко години заемаше втората позиция. Въпреки временните прекъсвания на работа заради поскъпването на електроенергията през 2021 г. металургичният комбинат успява да запази стабилни обеми на производството и отчита двуцифрен ръст на приходите си - с 18.7% до 825 млн. лв. Растящите разходи обаче водят до нетна загуба 4.4 млн. лв.

Водещ работодател в областта пък остава сопотският оръжеен производител "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ), част от Държавната консолидационна компания (ДКК). В предприятието, което се нарежда на 17-а позиция, са заети над 3600 души.

По-големи и стабилно растящи

Стабилният възход на Пловдив и региона през последните години и хармоничният растеж на икономиката се виждат много отчетливо и в класацията на най-големите местни компании. Като оставим настрана столицата, където е съсредоточена основната част от едрия бизнес в страната, област Пловдив е единствената, в която почти половината от водещите 100 дружества могат да се похвалят с деветцифрени приходи - общо 48 от топ 100 са отчели оборот от над 100 млн. лв. през 2021 г., като за осем от тях числото надхвърля половин милиард.

И още - две трети от фирмите в областта са се радвали на дву- и трицифрени темпове на растеж през изминалата година. Шампион по ръст е производителят на спасителни салове и лодки за кораби и други спасителни аксесоари и оборудване "Викинг лайф-сейвинг екуипмънт продъкшън БГ". Компанията е част от датската Viking Life-Saving Equipment, която започна дейност в България през 2014 г., а впоследствие изгради фабрика в Радиново. През 2021 г. приходите на българското дружество са скочили с близо 220% до почти 46 млн. лв., а печалбата се увеличава от 43 до 531 хил. лв. Растежът обаче е механичен - през пролетта на миналата година датският собственик обедини трите си български дружества в едно.

В групата на най-динамичните все пак има и такива, при които скоковете са съвсем реални. При някои от тях ("Инса порт", "Севи ойл") трицифрените ръстове идват по линия на поскъпналите горива. Съживяването на пазарите на суровини след шока в началото на пандемията пък доведе до силно търсене на стоманени продукти и това подпомогна резултатите на работещите с тях дружества - като вносителя и търговец с неръждаеми стомани "Филипекс" (47), чийто оборот се увеличава със 110% през 2021 г. до 105.1 млн. лв. В класацията е и свързаната "Филипекс - Илия Филипов" (35), при която растежът е наполовина по-малък, но също впечатляващ - с 66.6% до 131.8 млн. лв.

Сред лидерите по растеж е и производителят на медицинска апаратура "БТЛ индъстрийз" (8), който в пандемията постигна огромен ръст на продажбите на машини за разкрасяване - със 119% до 525 млн. лв. Чешкото дружество вече изгражда нов завод за над 30 млн. лв. в Пловдив, като плановете са той да заработи през второто тримесечие на 2023 г., а екипът да се увеличи до 1000 души.

Растящо производство и вече изградени за нови мощности или планове за такива има и в историите на "Макском" (10), "одело България" (91), "Латекоер България" (74), "Милара интернешънъл" (99). Производителят на велосипеди "Макском" инвестира над 40 млн. евро заедно с австрийския си партньор и най-голям клиент Pierer Group във втори завод, който трябва да заработи през 2023 г. Скокът в оборота с почти 80% до близо 400 млн. лв. изведе компанията начело в групата на водещите велопроизводители в страната. В нея попада и базираният в с. Рогош "Лидер - 96" (24), чиито приходи за изминалата година са нараснали с 43% до 172.6 млн. лв. и който през лятото обяви планове за растеж с втора фабрика, нови продукти и придобивания.

Производителят на автомобилни светлини "одело България" от април 2022 г. вече има втора работеща фабрика край Пловдив и обмисля трета. Така, след като през 2021 г. оборотът му расте с 63% до 48.8 млн. лв., очакванията са през настоящата година приходите да се увеличат с още 70%. Мощностите си край града вече на два пъти разшири и френската "Латекоер България", която произвежда компоненти, които се вграждат в самолетите на Airbus.

В завода на компанията вече работят над 220 души, а оборотът скача 53% до 62.6 млн. лв. Бъдещ растеж има и в плановете на "Милара интернешънъл" (99), която доскоро беше позната главно с изработката на роботи. През 2019 г. компанията обяви планове за 10 млн. евро инвестиция в започването на серийно производство на електрически камиончета в партньорство с германската Sevic Systems, а към днешна дата очакванията са сумата да се удвои. Новата производствена линия беше официално сертифицирана през 2021 г., а първите 50 камиона от нея вече са изнесени за САЩ. За миналата година приходите на "Милара" растат с 48.45% до 45 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар