🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как чужденците виждат Пловдив

В последните години чуждоезичното население на града расте, а икономическото и културното му развитие са предпоставка това да продължава

През последните години Пловдив се развива като туристически град и като място, където чужденци идват да живеят
През последните години Пловдив се развива като туристически град и като място, където чужденци идват да живеят
През последните години Пловдив се развива като туристически град и като място, където чужденци идват да живеят    ©  Цветелина Белутова
През последните години Пловдив се развива като туристически град и като място, където чужденци идват да живеят    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Ако се разхождахте из Пловдив или областта преди малко повече от десетина години, случайната ви среща с човек от чужбина щеше да предизвика истинска изненада. Начинът, по който това се промени за малко над десетилетие, е показателен за това какви мащабни процеси стават около нас. Днес в Пловдив навсякъде се чува английски, испански, италиански, френски.

През 2019 г. Пловдив е бил посетен от близо 290 хил. души, като половината от тях са били чужденци. Това е ръст спрямо с предходната 2018 г. с приблизително 6%. Тези числа разбираемо спадат през ковид периода от 2020 г. и 2021 г., но за 2022 г. прогнозите са, че в резултат на силното фестивално лято в Пловдив градът ще може да достигне същите стойности и дори да ги надмине.

Според официалния сайт на общината пък в областта живеят около 26 хил. чужденци, които работят и учат тук.

Ето какво се случва в една бърза разходка из центъра.

Мария:

Само преди няколко часа кацнах от самолета и пристигнах от София. Това, което виждам, е, че хората са приятелски настроени, климатът е добър и градът е чист, с добра архитектура и малки къщички.

Йосра:

И аз току-що пристигнах, само преди няколко часа, но бях впечатлена. Градът има добър vibe, спокойно е и подредено. Не изглежда много голям и това място ("Капана") е интересно.

Сафери:

За разлика от другите две, аз съм тук вече от почти ден! Успях да видя Стария град и той много ми хареса. Тук е и много безопасно. Имам чувството, че мога да се разкарвам сама из целия град вечерта, без да има опасност за мен, което е много добре и не е така навсякъде. Засега ми допада тук, но сме и за кратко!

Силвия Епли:

Тук съм с мъжа ми на ваканция и трябва да кажа, че на пръв поглед хората не ни изглеждат много дружелюбни. Имахме случка, в която гледахме една от картините за продан и мъжът ми искаше да я пробва да види дали е рисувана, или е просто принтирана, но тогава го цапнаха по ръката и му казаха да не пипа, но си личеше, че не е нарисувана на ръка, а искаха да я продадат като такава. Не ни дадоха да проверим, а искаха много пари за нея.

Пристигнахме първоначално в София, откъдето карахме колелета до Банско, където е много хубаво, а оттам дойдохме с влак. В Пловдив сме тук само няколко часа в момента, но ми се струва, че е модерен и приветлив град.

За самите влакове ще кажа, че не са много добри. Много са стари.

Защо решихте да живеете в Граф Игнатиево?

Аз съм от фламандската част на Белгия, като съм от малко градче и съм израснал на ферма. Липсваше ми този начин на живот, тъй като последните 7 години преди това живеех в София, но там е големият град и е пълно с хора, а на мен ми трябваше нещо друго.

Как се различава животът тук и в Белгия?

Бих казал, че тук качеството на живот е по-високо. Да, може заплатите да са по-ниски, но качеството на живот е по-добро. В Белгия взимах висока заплата, към 3 или повече пъти от сегашната тук, но голяма част от това отиваше за изплащане на различни разходи, а и транспортът и много неща са многократно по-скъпи. Не можеш например да решиш като тук да отидеш да хванеш влака от Пловдив до Бургас и да си на морето за няколко часа за колко, 20 - 30 лв.? В Белгия времето до морето ще ти е същото, но цената - поне десетократно повече за същата услуга.

Тук е и сравнително евтино и лесно да спестяваш, така че да отидеш поне веднъж или повече пъти в седмицата да ядеш навън или по питие с приятели - много от моите приятели в Белгия не могат да си го позволят в момента, даже с по-високите заплати.

А тук съм се адаптирал и много добре, бих казал. Живея си по един много български начин! Правя си домашна лютеница, туршия, кисели краставички и зимнина!

Бабакар Дион, Белгия, футболист:

Колко време вече сте в Пловдив и как ви се струва?
Аз съм в града вече 4 месеца, като се преместих заради работа - футболист съм. Пловдив е комбинация от много неща, има по нещо за всекиго. Има туристически кътчета, много различни ресторанти с различни кухни - италианска, ливанска, турска и т.н. Много ми хареса Старият град, стори ми се много интересен. Аз принципно не обикалям чак толкова много заради професията ми и поради факта, че заради това спазвам една определена рутина.

Има го обаче понякога факта, че докато се разкарвам из града, и получавам странни погледи - любопитни или други. В града има и много чужденци и лесно можеш да се засечеш с хора от друга страна тук.

Имате ли някакви проблеми в града?

Първоначално имах проблеми с такситата, защото диспечерите ми вдигаха, но казваха на развален английски, че такси няма. Имаше и една ситуация, в която бях вече поръчал такси и бях единственият човек на улицата, а шофьорът ме видя и просто ме подмина.

Това вече не е такъв проблем де, намерих как да се поръчва такси чрез вайбър и понаучих и малко български, а шофьорите винаги са били отзивчиви и позитивни. Друг метод, който доста често използвам за транспорт, е и с Lime тротинетките, лесни са за употреба.