🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гепардите на Пловдив

Най-динамично растящите малки и средни предприятия за 2021 г. в региона

В цели пет от общо 14 секторни класации лидери са пловдивски компании.
В цели пет от общо 14 секторни класации лидери са пловдивски компании.
В цели пет от общо 14 секторни класации лидери са пловдивски компании.    ©  Shutterstock
В цели пет от общо 14 секторни класации лидери са пловдивски компании.    ©  Shutterstock
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Дванайсет процента от всички бързорастящи предприятия в България се намират в област Пловдив. Петнадесет от компаниите в региона попадат в националния топ 100 на най-динамичните малки и средни бизнеси, а цели 5 са лидери в своя сектор.

Това са изводите от 17-ата годишна класация "Гепард" на "Капитал" за най-динамичните малки и средни предприятия. От включени в нея общо 2162 предприятия 269 са от Пловдивска област.

Според Закона за малките и средните предприятия (МСП) едно дружество е такова, ако има до 250 души персонал, а приходите му са между 3.9 и 97.5 млн. лв.

Единствено София-град е пред Пловдив по приходи и брой на бизнесите в общата класация, както и броя на представителите в топ 100. След него са Варна, Стара Загора и Бургас.

Гепардите на Пловдив в числа

3.7 млрд. лева са общите приходи за 2021 г. на 269-те компании от Пловдивска област, които попадат в тазгодишното издание на "Гепард". В тях работят малко над 14.3 хил. души, а най-силно представеният сектор в региона е този на търговията с общо 84 компании. Следват строителството и химията с по 24 компании, а металургията и сектор "храни и напитки" са с по 21 представителя.

Секторът с най-висок среден ръст е този на "метали" (80.5%). Следват го общият "други" (73) с компании, които не са намерили място в отделните сектори, "храни и напитки" (67%), "строителство" (61%) и "транспорт" (47%).

Секторните лидери

Тази година "Гепард" разделя и разглежда най-динамичните малки и средни предприятия за 2021 г. в 14 отделни секторни класации. В пет от тях лидери са пловдивски бизнеси.

В сектор "метали" първа е "Европан" с приходи над 23.6 млн. лв. и ръст 875%. Дружеството се нарежда първо сред пловдивските дружества и заема трета позиция в общото класиране. То е съвместно партньорство между български и гръцки инвеститори, като според Търговския регистър действителни собственици в дружеството са българите Атанас и Димитър Ангелчеви, както и гръцките граждани Анна Камариди, Георгиос Камаридис и Вагияс Камаридис. Дружеството произвежда изолационни термопанели и профили от полиестерна ламарина, а базата му е в село Царацово.

Сектор "храни и напитки" се оглавява от "Скегуей корпорейшън", което заема трето място сред местните компании и 10-о в общото класиране на гепардите за 2021 г. Приходите му са почти 20 млн. лв., а ръстът спрямо предходната година е около 407%. То е производителят на захарни изделия с марките на завод "Кристал", както и на сушени плодове с бранда "Куийнс Даймънд". Формален едноличен собственост е Ралица Тошкова, но реално пловдивската фабрика беше приватизирана и дълги години се контролираше от местния бизнесмен Ветко Арабаджиев, който през 2018 г. беше арестуван заедно със съпругата си. През юни тази година беше обявено, че "Захарни изделия - Варна" на Веселин Димитров е придобила оборудването и търговските марки на захарния завод "Кристал".

"Тексервиз" е лидерът в сектор "облекло и текстил" и шести в Пловдивска област. Приходите му в размер на малко над 30 млн. лв. и ръстът 198% му отреждат 35-а позиция в общото класиране. Едноличен собственик на учреденото през 2019 г. дружество е Жанета Банкова, а управител е италианският гражданин Рафаеле Лабариле. "Тексервиз" изнася за Италия произвежданите мъжки, дамски и детски облекла.

Седмият сред пловдивските бизнеси "Версо Травъл" е лидер в завърналия се в "Гепард" сектор "туризъм". Ръстът му за предходната година е 181% при приходи 6.1 млн. лв., а в общото класиране на гепардите за 2021 г. се нарежда на 48-а позиция. Седалището му е в село Марково край Града под тепетата, а основната му дейност е в туроператорския бранш. Според Търговския регистър съдружници във "Версо Травъл" са Искрен Динев и Георги Аврамов.

В сектор "горива" е последният пловдивски лидер - "Севи Ойл". Бизнесът е с приходи 66.5 млн. лв. и ръст почти 108%. Нарежда се на 24-та позиция сред пловдивските динамични компании и на 151-ва в общото класиране. "Джей Ес Ойл" е едноличен собственик на капитала на дружеството според Търговския регистър, а то води съответно до "Петрол Енерджи" със собственик Георги Самуилов. Той е познат с петролния си бизнес "Инса Ойл" и връзките си през 90-те с "Мултигруп" на Илия Павлов.

Първите 20

Сред бизнесите от топ 20 в Пловдив намират място още не по-малко интересни компании. Такава е преработващата отпадъци "Марица Полимер" със съдружници собственикът на "Трафик Сот" и свързван с пловдивската таксиметрова компания "Зелените" Иван Петлешков, "Рециклираща компания Пловдив" със собственици Илиян Филипов и Петко Несторов (познати с транспортно-строителния конгломерат ПИМК). С най-голям дял в дружеството е "Европейска рециклираща група", в което съдружници са Янг Ванг (според Търговския регистър има българско гражданство) и китайският гражданин Джоу Шидан.

Това не е първият опит за създаване на завод за отпадъци на Ванг и Шидан. Първо през 2019 г. в Брацигово, а впоследствие на бул. "Рогошко шосе" в Пловдив (на което е и централата на ПИМК) те са стартирали дейност, но поради недоволство на граждани са я преустановявали. От пловдивските гепарди "Марица Полимер" се нарежда втора, а в общото класиране е девета благодарение на ръст 408% при 5.8 млн. лв. приходи.

Петият пловдивски гепард и 22-ри в общото класиране в страната е "ЛаДиг". Ръстът му за 2021 г. е 239% при приходи около 14.3 млн. лв., но към днешна дата вече не съществува. Поне не дружеството, което е записало тези резултати през преходната година. През февруари тази година то се е преобразувало в ново, което е вече с правна форма акционерно дружество (АД). Предметът му на дейност е производство и търговия с козметични продукти, а според Търговския регистър акционери в него са Стоян Благов, Николай Гарабинов и "Арх Медия Груп" със съдружници в него Петър Лимонов и Николай Абаджиев. Според сайта на "ЛаДиг" тя е група от компании, като останалите са "Аксис Диджитъл" (дигитална агенция), "Софтарт БГ" (софтуерна компания) и "Клиперс" (производство).

"Меритранс - 2002" се нарежда на 11-о място сред най-динамичните малки и средни предприятия в Пловдивска област и на 65-о в цялостното класиране. Основано е през 2001 г., а предметът му на дейност е транспортни услуги и е компанията, която извършва превозите на две (24 и 93, а от скоро и на линия 4) линии от редовния градски транспорт в Пловдив. Приходите на дружеството за 2021 г. са 4.6 млн. лв., а печалбата е 95 хил., като ръстът е 158% спрямо предходната година. Едноличен собственик на капитала е Петко Ангелов Петков, но известен като Петко Ангелов. С другото си транспортно дружество - "Автобусни превози Пловдив", изпълнява превозването на пътници по още 9 автобусни линии в града. Някои от тях са едни от най-натоварените като 44 и 12. Според сайта на община Пловдив дружеството "Меритранс - 2017" оперира други две линии - 16 и 22. От март 2020 г. негов едноличен собственик е Татяна Златанова-Керемедчиева, но преди това е Петко Ангелов. Златанова е собственик и на "КЗТ - Златанови", което извършва превозите по линия 36 в Пловдив.

На 20-о място сред пловдивските и на 133-то в общото класиране се нарежда дружеството "Пловдив Тех Парк", което е с ръст 117% в резултат на приходи 6.3 млн. лв. Според Търговския регистър предметът му на дейност е изграждане и развитие на образователен научно-технически комплекс, а търговската му форма - акционерно дружество. По публикуваните в регистъра документи акции в него са записали 23 юридически лица и над 5000 физически. С 50.8% от акциите му е дружеството "Корпорация за технологии и иновации", в което 53.2% акции притежава "Фондация Международен институт за изследване на кооперациите" с общо шест физически лица в управителния му съвет.

По-различните лидери

Класацията "Гепард" подрежда бизнесите според ръста им, без да се влияе от това дали дружеството е с най-много приходи или от броя на служителите му. Ето и лидерите по приходи, печалба и брой заети в тях.

Дружеството с най-висок размер на приходите е регистрираното през 2005 г. и занимаващо се с търговия "Хайков" с едноличен собственик Костадин Хайков. За 2021 г. то е привлякло 80.6 млн. лв. постъпление, но ръстът му е около 25%, което му отрежда едва 171-во място сред пловдивските дружества и 1293-то в общото класиране.

С най-много служители (247) сред най-динамично растящите в Пловдив компании е стъпилата в България през 2014 г. британска софтуерна "Риуорд Гейтуей (Обединено кралство) - КЧТ". Сред местните динамични компании то е на 181-ва позиция и на 1384-та от всички класирани.

Строителната "Стройколукс" на Христо Томов е компанията от региона с най-висока печалба за 2021 г. Тя е отчела почти 14 млн. лв. при 44 млн. приходи. Бизнесът на строителния и хотелиерски предприемач Томов се нарежда на съответно на девета и 57-а позиция със 164% ръст. В секторната класация за "строителство" е на 11 позиция сред гепардите за предходната година.