🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битката на СПА дестинациите: Хисаря vs. Велинград

Перлата на Пазарджишка област срещу перлата на Пловдивска в цифри

В Хисаря има 22 минерални извора докато във Велинград те са над 50.
В Хисаря има 22 минерални извора докато във Велинград те са над 50.
В Хисаря има 22 минерални извора докато във Велинград те са над 50.    ©  Надежда Чипева
В Хисаря има 22 минерални извора докато във Велинград те са над 50.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • В "съревнованието" между двата СПА курорта Велинград печели по население, броя на минералните извори, местата за настаняване и тези за хранене.
  • Голямите предимства на Хисаря са в туристическите забележителности, които привличат хората и по-добрата транспортна свързаност.
  • Велинград води в луксозното настаняване, но Хисаря е на път да се сдобие с първия си петзвезден хотел.

Хисаря е едно от най-древните населени места на територията на България. Има данни за устойчиво население там още от VI хилядолетие пр.Хр. На по-късен етап там възниква тракийско селище, а около I в. градът е завладян и става част от Римската империя, с което идва и възходът му.

Въпреки че лечебните минерални извори, които в наши дни са над 20, са били известни още на древните, Хисаря не е топ дестинацията за СПА туризъм в страната. По данни на самата община за 2021 г. близо 130 хил. души са пренощували в местата за настаняване в общо 12-те селища в обхвата ѝ. Това е наполовина от най-посещавания СПА курорт в страната, Велинград, който (трябва да признаем) няма нищо от историческия блясък или градоустройство на Хисаря.

Ето защо "Капитал Пловдив" реши да съпостави двата града с положителни и отрицателни страни.

Историята

Минералните извори на Хисаря са привличали траки, римляни, славяни, прабългари и османци. През 293 г. император Диоклециан обявява селището за град и според някои исторически източници се установява там. В негова чест то е наречено Диоклецианопол.

По времето на римския император се извършва сериозна строителна дейност, като то е обградено с висока крепостна стена с над 40 кули и няколко входни порти. В римския град е имало терми, амфитеатър, а след като в империята е прието християнството, са построени множество базилики. До днес са оцелели немалка част от стената, южната порта (наречена "Камилите" и превърнала се в символ на Хисаря - бел. ред.), градските терми, основите на част от базиликите и театъра. Днешното си име градът дължи на турската и арабска дума "хисар", която означава именно "крепост".

Сведенията за Велинград от своя страна говорят за живот в района от VI-V в. пр.Хр. и се свързват с тракийското племе беси. После идват римляните, славяните и прабългарите, а след 1373 г. и османските турци. Това обаче не може да бъде проследено по улиците на днешен Велинград. В самия град няма запазени следи от предишните му обитатели. В региона има останки от тракийски могили, както и от селища и укрепления от римско време. Най-известна и значима сред руините е средновековната крепост "Цепина", намираща се на около 20 км от Велинград. Като град и СПА център той се обособява в средата на миналия век. Патрон на създадения през 1948 г. град е комунистическата партизанка Вела Пеева.

Население, извори

Не е ясно колко важно е за една туристическа дестинация да има много население, но тук сравнението е ясно. След последното преброяване през септември 2021 г. населението на община Хисаря в региона Пловдив е около 10.5 хил. души, като на самия град Хисаря е малко над 6600 души. Община Велинград от своя страна е с около 20 000 повече - близо 32 хил. души.

Това не е единствената област, в която родопският курорт бие. В доста по-важната - за изворите, Хисаря също отстъпва. Там има около 22 минерални извора, докато във Велинград има над 50.

Хотели

Може би като резултат от това, както и от много по-бързото развитие на Велинград в последните години в родопската община има двойно повече места за настаняване - общо около 230, като в самия град те са около 210. По данни на местната администрация общият брой на леглата е около 6300.

В община Хисаря местата за настаняване са около 110, като и там основно са разпределени в общински център - 100 са в града, като данните отчитат около 3100 легла.

Но истинската победа на Велинград, където печели безапелационно, е в луксозното настаняване. Там хотелите четири и пет звезди са 20 - осем с най-високата категоризация. Хисаря е далеч назад - има едва три четиризвездни. Градът все още очаква своя първи хотел пет звезди, но такъв вероятно се задава. Без да разкрива подробности, представител на община Хисаря сподели, че има инвестиционно намерение за бъдещ такъв. Това навярно ще е бъдещият балнеокомплекс за около 41.5 млн. лв. на "Сенид" със съдружници в него Снежина, Димитър и Елисавета Петрови, чието инвестиционно намерение от 2020 г. получи сертификат за инвестиция клас А. Историята сочи, че когато веднъж се появи петзвезден хотел в даден курорт, той влече след себе си още такива, така че Хисаря тепърва ще набира скорост в тази битка.

Туристи

Имайки предвид разликата в броя на местата за настаняване, очаквано в полза за родопската община е и броят на хората, отседнали там. Те са общо около 310 хил. за цялата 2021 г., докато в Хисаря са отседнали малко под 130 хил. души. Броят на реализираните от тях нощувки за изминалата година съответно е 756 хил. и 305 хил., което значи, че и в двете места средният престой е еднакъв - между 2.3 и 2.4 нощувки, което ги прави уикенд дестинации.

И двата курорта отбелязват ръст между 25 и 35% спрямо пандемичната 2020 г. и гонят резултатите си отпреди ковид. Въпреки че разликата в туристите и в нощувките е между 2 и 3 пъти, приходите от туристически данък по данни на местните администрации е 7 пъти повече във Велинград - 1.3 млн. лв. срещу 180 хил. лв. в Хисаря. Това се дължи на различните размери на данъка, определени в двете общини - във Велинград например за най-високия клас нощувки той е 1.50-1.85 лв. на нощувка, докато в Хисаря е едва 60 ст.

Очертава се 2022 г. да бъде не по-малко успешна: до август в пловдивския СПА център са отседнали над 93.5 хил. души, а във Велинград - над 219 хил. Очакванията са до края на годината бройката да надмине тази от предходната година, като захлаждащото се време през есента и зимата предполагат увеличение в използването на сауна и топла минерална вода.

И това е преди празничния декември, който е силен период за СПА курортите, дори без да броим станалата известна онлайн оферта за 12 хил. лв. за четири нощувки и празнична програма във Велинград.

Останалото

Моделът на големите хотели във Велинград и Хисаря е да привличат гостите си и да ги задържат изцяло на територията си. Освен огромни СПА центрове почти всеки от тях има собствен ресторант, а някои и втори, че и нощен бар. Ясно е, че този модел има за цел туристите да харчат всички пари в комплекса.

Но истината е, че в тази категория Велинград губи. Реално в самия град няма много какво да се прави. Освен разходката сред природата и посещението в историческия музей всички по-големи забележителности са на километри оттам и отнема време, за да стигнеш до тях. Отскоро местният инвеститор Илия Кадинов развива увеселителен парк с атракциони и цирк.

Голямото предимство на Хисаря в това отношение са запазените останки от римско време, които са в града и буквално сред хотелите. Това дава възможност на дошлите на СПА да напуснат хотела и да разгледат забележителностите на градчето, и то без да се качват на автомобил или да губят време в пътуване. Плюс са и градските паркове с големи площи за отдих и разходка.

Все пак, ако човек желае да се отдалечи, на около 20 км е село Старосел (част от община Хисаря - бел. ред.) и известната тракийска гробница, както и друг голям СПА комплекс, в който посетителите могат да посетят дегустация на вино.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 4

    Конкуренцията е хубаво нещо, но за каква конкуренция говорим, когато всички хотели са собственост на другарите и другарки комунисти и техните деца, които вече са едри капиталисти и хотелиери?! Нямаше случайни хора в този наш престъпен преход.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 4

    Хисаря, категорично.

    Нередност?
  • 4
    qvd50491823 avatar :-(
    Костадин Иванов
    • + 2

    Велинград ми е антипатичен. Лоша идея е да се наблъскат главно шосе, център, пазар и светофари на едно място. Мразя да минавам оттам.
    Нищо лошо не казвам за водата, просто човешката направия не ми харесва.

    Нередност?
Нов коментар