🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Гавазови": учебен център от ново поколение в България

Василка Гавазова - ръководител "Учебна дейност" в компанията

Василка Гавазова - ръководител "Учебна дейност" в Учебен център "Гавазови" - Пловдив
Василка Гавазова - ръководител "Учебна дейност" в Учебен център "Гавазови" - Пловдив
Василка Гавазова - ръководител "Учебна дейност" в Учебен център "Гавазови" - Пловдив
Василка Гавазова - ръководител "Учебна дейност" в Учебен център "Гавазови" - Пловдив
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Визитка

Василка Гавазова е ръководител "Учебна дейност" в Учебен център "Гавазови" - Пловдив. Тя е консултант по АДР ("опасни товари"), бакалавър по "Счетоводство и контрол" и магистър по "Финанси" в ПУ "Паисий Хилендарски". През 2012 г. завършва успешно професионална квалификация за преподавател-инструктор в Колеж - Сливен, към Техническия университет - София. Така започва преподавателската си кариера и прилага ежедневно мъдростта на Конфуций - "Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си".

Учебен център "Гавазови" предлага обучения за шофьорски курсове в различни категории, за кои по-точно и какво ви отличава от конкуренцията? Има ли по-специализирани обучения, които се предлагат само от вас?

- Смело мога да кажа, че няма обучение в сферата на транспорта, което ние да не предлагаме. Основоположник на семейния ни бизнес (Учебен център "Гавазови") е свекър ми Павел Гавазов, който в миналото започва с обучение на любители шофьори, а с времето се включват обученията за професионални водачи. И така до днес не спираме да работим, надграждаме и развиваме. Освен че предлагаме на нашите клиенти всички категории за управление на МПС, при нас можете да изкарате курс за придобиване на АДР свидетелство на водач при превоз на опасни товари, обучение за професионална квалификация на водача, курс за автокран, мотокар, дори и за пътностроителни машини и всички видове подвижни работни площадки. Няколко пъти в годината организираме обучения за ръководители на транспортна дейност и консултанти по безопасност при превоз на опасни товари по шосе.

За себе си мога да кажа, че съм открила, осмислила и работя това, което обичам. Приемам като своя мисия качественото обучение на младите шофьори и повишаване културата на поведение на всички участници на пътя. Преподавам теория както на любител водачи, така и на професионални водачи на МПС, желаещи допълнителна квалификация в професионалната си насоченост.

Предвид постоянния недостиг на професионални шофьори за международни превози има ли засилен интерес към категории С, С+Е, включително за превоз на опасни товари ADR?

- Увеличават се желаещите да работят като професионални шофьори и по-специално - на товарни автомобили, вероятната причина е несигурната икономическа обстановка. Хората търсят варианти за преквалификация в желание да получават по-високо възнаграждение. Все по-често имаме и жени. В сравнение с предишни години двойно повече са курсистите, които се записват за професионална категория. Отчитаме и ръст на обучаващите се за мотокаристи, автокранисти или водачи на пътностроителни машини. Това е една възможност да съвместите няколко длъжности. Често на професионалните водачи се налага да разтоварват част от товара си сами, всяка допълнителна квалификация може да бъде от полза. Въпреки повишения интерес към професията на международните шофьори в бранша все още има много вакантни места. По данни на Съюза на международните превозвачи се търсят близо 3000 души.

Как стигнахте до идеята да предложите и курсове за мотокаристи, какъв е интересът към тях?

- Несъмнено мотокарите и електрокарите са едни от най-полезните машини за работа в складови помещения. С разрастването на индустриалната зона около Пловдив търсенето на тези курсове се увеличи. Това беше сигнал за нас, че е време да разширим дейността си в сферата на професионалните обучения. Разполагахме с всичко необходимо, за да предложим качествена услуга - дългогодишен екип от професионалисти, два офиса с кабинети в града, база за практическите занятия. Има засилен интерес както от частни лица, които желаят да се преквалифицират, така и от фирми, които искат да повишат професионалната квалификация на своите служители. Предлагаме на нашите клиенти обучения на място във фирмата възложител, което им спестява време и средства. Стараем се чрез новаторски подход и коректно отношение да печелим клиенти, които остават наши партньори и в бъдеще.

Расте броят на тези, които все повече залагат на онлайн покупки, резервации, обучения и т.н. Предлагате ли онлайн услуги и ако да, какви?

- Работим активно в тази посока. На сайта ни kursove-plovdiv.com нашите клиенти могат да попълнят регистрационна форма, чрез която да се запишат за курс, без да се налага да посещават физически офисите ни в гр. Пловдив. Също така могат да заплатят избраната от тях услуга с карта. Това дава възможност да пестят време, да получат качествена услуга, да проследяват плащанията си.

Как се отрази пандемията от ковид-19 на бранша и как преминахте вие през кризата?

- Пандемията от ковид-19 се оказа най-сериозното предизвикателство, с което съм се сблъсквала в професионален план. Бяхме изправени пред много трудности през тези две години, но успяхме да се запазим като екип и да продължим. Осъзнавам, че без колегите ми и разбирането от тяхна страна нямаше да се справя. Радвам се, че успяхме да ги задържим, защото вярвам, че екипът е много важен.

От години при всяка тежка катастрофа се заговаря за някакви промени в модела на обучение. На база вашия опит нужни ли са такива промени и в каква посока?

- Изключително сериозен проблем, за който промени са крайно необходими. Правят се анализи на действащата система за обучение на кандидат-водачите, говори се за необходимост от промени с цел повишаване и оптимизиране качеството на дейността, но реално не се предприемат действия. Необходимо е въвеждане на съвременни иновативни методи в обучението под засилен контрол за постигане на по-добри резултати, за по-голяма сигурност на пътя, които обаче няма да са удобни за много хора в бранша. Така взехме решение да работим допълнително в тази насока чрез социална дейност.

В началото на 2022 г. основахме фондация "Караме, за да пристигнем". Аз вярвам, че тя ще има значителен социален ефект върху сериозен проблем в България - "Култура на движение за безопасни пътища". Искаме чрез благотворителни акции и кампании да помагаме за по-безопасен живот на децата и младежите като участници в движението по пътищата, да ги възпитаваме на толерантност и отговорност към останалите участници в движението. На 11 ноември стартира първата ни кампания "Безопасна мобилност", която е свързана с изискванията, правилата, отговорностите при използване на електрически тротинетки. Апелирам за подкрепа и взаимодействие с органите на местната власт, защото заедно ще осъществяваме още по-успешно дейности в подкрепа на пътната безопасност.

С какво се занимава фондацията "Караме, за да пристигнем", какви са нейните планове и проекти?

- Насърчаване на по-високо ниво на култура на поведение на всички участници в движението, стимулиране и популяризиране на безопасно поведение на шофьорите и пешеходците. Подкрепа и насърчаване на дейности, помагащи за повишаване културата при управление на моторни превозни средства, осъществяване на добри практики на превенция и закрила, организиране на благотворителни акции и кампании, свързани с целите на фондацията. Целта ни е да привлечем вниманието на младите хора към отговорността на всеки като участник в движението. Те трябва добре да осъзнават както ползите от това да са мобилни, така и негативите от лекомисленото и безотговорно отношение на водачи, пешеходци и колоездачи. Основните пропуски са не толкова в незнание и неразбиране на закона и правилата за движение по пътищата, а по-скоро в липсата на култура на движение, липса на толерантност, търпение.

Стартираме проектите си от област Пловдив с ясна цел да ги реализираме в цялата страна. Смятаме да привлечем партньори сред колегите ни от учебни центрове във всички области на страната, които имат желание да работят заедно с нас. Вярваме, че сред колегите ни има професионалисти, които ще се включат в бъдещото реализиране и развитие на целите на фондацията. Искаме заедно да създаваме, надграждаме и възпитаваме млади, но отговорни участници в движението по пътищата.

На 11 ноември в СУ "Св. Константин-Кирил Философ" гр. Пловдив стартира първата ни кампания, свързана с провеждане на кратка теоретична лекция в удобно за класните ръководители и ръководството време. Преподаватели - инструктори с дългогодишен опит, ще посетят училища в гр. Пловдив и ще застъпят важни теми, свързани с безопасността на движение и спазването на Закона за движение по пътищата, по разбираем и достъпен начин.