🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещето на частния остров в Марица: аквапарк, детски площадки и фестивали

Плановете на новия собственик на Адата Ангел Куков станаха възможни с новата регулация. Те обаче ще застрашат тамошната колония на редки птици

Според новия ОУП допустими за застрояване са 850 кв.м - 1% от имота на Куков, и е позволено разполагането на преместваеми обекти - увеселителни, обслужващи, търговски и др., стига да не надвишават 10% от площта на имота
Според новия ОУП допустими за застрояване са 850 кв.м - 1% от имота на Куков, и е позволено разполагането на преместваеми обекти - увеселителни, обслужващи, търговски и др., стига да не надвишават 10% от площта на имота
Според новия ОУП допустими за застрояване са 850 кв.м - 1% от имота на Куков, и е позволено разполагането на преместваеми обекти - увеселителни, обслужващи, търговски и др., стига да не надвишават 10% от площта на имота    ©  Надежда Чипева
Според новия ОУП допустими за застрояване са 850 кв.м - 1% от имота на Куков, и е позволено разполагането на преместваеми обекти - увеселителни, обслужващи, търговски и др., стига да не надвишават 10% от площта на имота    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Текстът е част от новото издание на "Капитал Градове - Пловдив", което излиза на 18 ноември. Търсете го в Библиотеката на сайта, както и в търговската мрежа.
Темата накратко
  • Остров Адата в р. Марица беше купен от пловдивския строителен предприемач Ангел Куков през 2020 г.
  • Новият собственик планира да премести там водния атракцион "Акваленд", който сега се намира в ж.к. "Тракия".
  • Островът е част от екологичната мрежа "Натура" и е убежище на световно застрашения вид малък корморан.

Пловдивският "Акваленд" да се премести на най-големия остров в река Марица - Адата. Това възнамерява собственикът и на двете - строителният предприемач Ангел Куков.

Куков купи 85 дка от острова през 2020 г. от наследниците на търговеца, политик и дарител Константин Хаджикалчев, един от най-богатите българи преди Втората световна война. Останалите 5 дка от територията, която е част от зелената система на Пловдив и попада в европейската екологична мрежа "Натура", са общинска собственост. Няколко години плановете на бизнесмена за острова не бяха публично оповестявани, явно в чакане на новия Общ устройствен план.

"Идеята е аквапаркът да се премести там. Безсмислено е да седи задушен в градска среда (в момента "Акваленд" е на територията на жк "Тракия" - бел. ред.). Мястото е подходящо - с достатъчно паркоместа на булеварда, хубаво е да се направи още един мост", коментира Куков пред "Капитал". Инвестицията ще е от порядъка на 10 млн. лв. или повече, допълни той.

Куков е собственик на "Акваленд", на няколко жилищни комплекса в Пловдив под бранда "Олимпия", както и на новата сграда West point до мол "Пловдив". Той придоби и терена от 48 дка на бившия завод на Coca-Cola в града, който в момента се разчиства за изграждането на нов комплекс със смесено предназначение.

Режимите на остров Адата

Според новия Общ устройствен план на Пловдив остров Адата попада в "Зона за градски паркове, градини и скверове". "Допуска се застрояване единствено свързано с отдиха, но не повече от 1% за площи, по-големи от 3 хектара", пише в плана, който е пред финално одобрение. Тоест допустими за застрояване са 850 кв.м - 1% от имота на Куков.

Община Пловдив планираше да промени зонирането на острова от зелени площи на "Зона за спорт и атракции", с което да позволи 20% застрояване. От министерство на екологията при предходното правителство на "Продължаваме промяната" обаче върнаха това предложение за преработка и зоната остана паркова. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) в нея е позволено и разполагането на преместваеми обекти - увеселителни, обслужващи, търговски и др., стига да не надвишават 10% от площта на имота.

По думите на Ангел Куков това е напълно достатъчно за реализацията на инвестиционните му намерения. "Ще има атракциони, както си е във всеки един парк и във всяка градина. Дори в Градската градина на Пловдив има огромни басейни, а ние ще бъдем с доста по-малко водни площи. Ще акцентираме върху реката и зеленината. Аквапаркът може да работи от март до ноември, стига да има топли дни, а през останалото време ще имаме детски център, площадки за игра, сцени за събития и фестивали, разположени в паркова среда. Не вярвам общината да има против", обясни строителният предприемач.

Пързалки в дома на птиците

Остава въпросът как аквапаркът и засиленият човешки натиск върху острова ще се отразят на защитената зона (ЗЗ). Островът попада в ЗЗ "Река Марица" от екологичната мрежа "Натура 2000" по директивата за местообитанията, тъй като е предпочитано място за много видове птици, прилепи и др. Преди няколко години тук се е измести и т.нар. нощувка на малкия корморан. Птицата е световно застрашен от изчезване вид и доскоро презимуваше източно от Пловдив, до моста на 6-и километър. През последните няколко години обаче колонията - най-голямата във вътрешността на страната, се измести да нощува на остров Адата.

"За съжаление островът не е защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии и не е защитена зона по директивата за птиците. Въпреки това на негова територия е документирано зимуването на защитения вид малък корморан и дори в момента колеги са там и броят екземплярите", коментира пред "Капитал" Димитър Плачийски, експерт по биоразнообразие и орнитология от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). По думите му на Адата се събират да нощуват между 1500 и 2000 малки корморани.

Птиците са на острова до април и в този период там не би трябвало да има никаква дейност, която да ги смущава, включително и дейности по почистване на коритото в близост. "Големият въпрос тук е как е възможно да има частна собственост на остров. Според Закона за водите това трябва да е публична държавна собственост (виж карето). Очевидно става въпрос за някакво заварено положение. Всеки собственик е в правото си да опита да се възползва от имота си, оттам нататък е работа на институциите да следят за спазването на обществения интерес. Единият вариант е общината да изкупи острова. Друг вариант е да се обяви за защитена местност, тъй като отговаря на критериите", посочи Плачийски. Той уточни, че това би имало смисъл само, ако птиците не се безпокоят и обявените режими се спазват. "На 6-ти километър не се прилагаха и през 2019 г. колонията, достигаща в някои години до 5000 птици, се махна".

"Това е един много притеснителен проект, на който не му е мястото там. За да е печеливш, там трябва да се изградят заведения, съблекални и др. Съмнявам се, че може да се изпълни. Това, че водните пързалки се водят преместваеми обекти, също не ме успокоява. Още по-притеснително е това "облагородяване", ако то включва изсичане на естествената растителност. Птиците нощуват там, защото им е спокойно, това ще унищожи хабитата им", коментира от своя страна Ирина Матеева от БДЗП.

Инвеститорът Ангел Куков поясни, че няма намерение да влиза в спорове с еколозите, а точно обратното - да съгласува с тях плановете си. На този етап обаче планове на хартия няма. Собственикът на имота - дружеството "Олимпия парк" на Куков, тепърва е възложило изготвянето на Подробен устройствен план за имота си на проектанти. Въпросният проект на ПУП трябва да мине през куп съгласувателни процедури с институции като Басейнова дирекция, Регионална инспекция по околна среда и води, общински съвет и др., преди да се случи каквото и да било на най-големия остров в Марица.

Адата

Ада̀та (на турски: ada, остров) е най-големият остров на река Марица в Пловдив. Той е с размер около 865 м на 265 м. До Балканската война е популярен сред пловдивчани като място за събори и пикници край реката, там е имало и зеленчукови градини. От години е занемарен и пустеещ район, обрасъл с гъста растителност.

Земите на острова са били собственост на банкера и общественик Константин Хаджикалчев. Адата дори е бил известен като "остров Калчев". После земите са национализирани, били са и в активите на Пловдивския панаир. През 1999 г. поземлена комисия връща земите на наследниците на Хаджикалчев на база на представени нотариални актове. През 2000 г. е приет Законът за водите, според който островите са публична държавна собственост и Адата е обявен за такъв. През 2005 г. започват продължителни съдебни дела между наследниците и държавата, които в крайна сметка приключват с постановление на Конституционния съд от юли 2014 г., че законът не може да бъде приложен със задна дата - преди януари 2000 г., затова островът остава частен.