🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мечтата за детска болница в Пловдив може да стане реалност до 3 години

Няколко педиатрични клиники на УМБАЛ "Свети Георги" се обединяват в нова сграда и ще предоставят комплексно обслужване

Проектът за нова сграда, в която ще бъдат преместени детската педиатрия и детското спешно отделение.
Проектът за нова сграда, в която ще бъдат преместени детската педиатрия и детското спешно отделение.
Проектът за нова сграда, в която ще бъдат преместени детската педиатрия и детското спешно отделение.    ©  УМБАЛ
Проектът за нова сграда, в която ще бъдат преместени детската педиатрия и детското спешно отделение.    ©  УМБАЛ
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

На 18 ноември (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой на "Капитал" излезе специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на област Пловдив.

На 24 ноември (четвъртък) 2022 г. ще се проведе събитието Среща на бизнеса в Пловдив и региона.

Присъствието на събитието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация, която може да направите на сайта на събитието.

Темата накратко
  • Осигурено е финансирането за строителството на нов педиатричен комплекс към най-голямата пловдивска болница.
  • Комплексът ще обединява педиатричната клиника, спешния център, интензивното отделение и още две от клиниките на съществуващата детска клиника.
  • Обявената обществена поръчка е за 36.7 млн. лв., има постъпили пет оферти и е със срок на завършванедве години.

Вероятно всеки пловдивски родител е посещавал по една или друга причина детското спешно отделение на града. То поддържа денонощен кабинет и се грижи за здравето на децата в цялата Пловдивска област и населението от Южна и Централна България.

В сградата на бул. "Васил Априлов", в която се намира спешният център, са поместени детската педиатрия заедно с още две по-малки клиники, тази по медицинска онкология и клиничната хематология.

По данни, предоставени за "Капитал" от клиниката, става ясно, че през спешното детско приемно отделение месечно преминават около 2300 деца, за година те са около 28 000. В клиниката годишно се хоспитализират над 5500 деца с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други.

През изминалата година специалистите на детския педиатричен комплекс честваха 75 години работа. Почти толкова честваше и сградата, в която се помещава детската клиника - тя е строена преди 50 години и не отговаря на нуждите на разрастващата се клиника. Ето защо "Св. Георги" възнамерява да построи нова седеметажна сграда, в която да се помещават всички свързани с педиатрията клиники и на практика да я превърне в нещо като детска болница. Сградата вече има разрешение за строеж и финансиране от държавата.

Нуждата от обновление

"Проблемите с пространството и с разположението на детската клиника са сериозни, тъй като сградата, в която се помещава, е много стара", посочват за "Капитал Пловдив" от болница "Свети Георги". За да се решат проблемите на центъра, се изисква цялостно преустройство и осигуряване на повече пространство за приемна и кабинети.

"Сградният фонд на клиниката не може да осигури нормални условия за работа на персонала и не отговаря на съвременните санитарно-хигиенни норми, на медицинските стандарти и изискванията за безопасни и здравословни условия на труд", казват от университетската болница.

Първоначално от УМБАЛ са имали идея разширението да се направи, като се пристрои югозападният дял на сградата с нови помещения, вход и пътна връзка откъм улица "Любен Каравелов", което ще струва около 6 милиона лева. През 2011 година са направени и първите стъпки от страна на болницата, а именно изработка на технически проект за строителство.

Следват опити от 2016 и 2017 година да бъде реновиран старият сграден фонд чрез финансиране от европейски структурни фондове по проект на Министерството на здравеопазването. Те обаче са безуспешни. С писмено становище Министерството на здравеопазването (МЗ) се произнася, че сградата на Клиниката по педиатрия не отговаря на съвременните архитектурни изисквания на стандарта по спешна медицина и се налага преместване на спешния прием на деца.

Първите стъпки

Една от първите стъпки е стартиралата през 2018 дарителска кампания "Най-доброто за нашите деца и онкоболни", чиято основна цел е изграждането на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс, в който да се преместят от старите си сгради клиниката по педиатрия заедно с детско спешно отделение и с двете по-малки клиники - по медицинска онкология и по клинична хематология.

Кампанията е последвана от множество инициативи през 2019 година за набиране на средствата, като концерти, театрални постановки, базари, киноложки изложби, лични дарения от служители на пловдивски фирми и др.

Сумите за букети в първия учебен ден на учебната 2019/2020 година в голяма част от пловдивските училища също бяха дарени. Така образователните институции се оказаха един от най-големите дарители - близо 17 хил. лева. Пловдивската митрополия също направи дарение в размер на 20 хил. лева за изграждането на новия комплекс.

През 2020 година кампанията е подкрепена и на държавно ниво, като с постановление на Министерския съвет същата година са осигурени 16,9 млн. лв. А през настоящата година с приемането на последния бюджет беше предвидено и допълнително финансиране на проекта от 25 млн. лв.

"По този начин общо осигуреното финансиране от държавата за изграждането на новия диагностично-лечебен корпус възлиза на 41.9 млн. лв. Тази сума е много близка до актуалната прогнозна стойност на изграждането на сградата, която беше установена чрез публично оповестени пазарни консултации в Националната електронна платформа за възлагане на обществени поръчки. Дори и процедурата по избор на изпълнител на строителството по Закона за обществените поръчки да приключи с по-висока цена от осигуреното държавно финансиране, очакванията са едно такова евентуално надвишаване да не бъде значително и да може да бъде посрещнато със собствени средства на лечебното заведение", поясни за "Капитал" проф. д-р Карен Джамбазов, който е изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив.

Новият проект

Болницата вече има окончателна визия за новата сграда. Изготвен и одобрен от общината е архитектурният проект на новия диагностично-лечебен корпус на УМБАЛ "Свети Георги". "Издадено е разрешителното за строеж", посочи проф. Джамбазов.

По думите на професора ще бъде изградена нова сграда с разгъната застроена площ 17 хил. кв.м. Сградата ще има седем етажа и сутерен, ще бъде разположена в непосредствена близост до основната сграда на УМБАЛ "Свети Георги" - Хирургическия корпус на бул. "Пещерско шосе" №66, Пловдив. Двете сгради - новата и настоящата, ще бъдат свързани с топла връзка.

"Новият корпус ще има сложната задача да обедини в една сграда няколко диагностично-лечебни структури на лечебното заведение - звено педиатрия към спешно детско отделение, Клиниката по педиатрия, интензивно отделение към Клиниката по педиатрия, Клиника по клинична хематология, Клиника по медицинска онкология и съответните учебни зали и кабинети", посочи директорът.

Предвидено е сградата да разполага с общо 1177 легла, от които 227 за стационарно лечение и 950 в хирургическия блок. Проектира се и нов многоетажен паркинг.

Полза за всички

Клиниката работи по множество клинични пътеки и е единственото подобно място както за област Пловдив, така и за всички съседни области. В нея се оказва медицинска помощ и могат да бъдат извършени определени изследвания, като интензивно лечение на коматозни състояния, левкемии, лимфоми, солидни тумори в детска възраст, отравяния и токсични ефекти от битови отрови и лекарства и др.

В клиниката се обучават студенти и специализанти от Медицински университет - Пловдив, като по данни от болницата годишно през нея преминават над 1500 студенти по медицина, по дентална медицина, по здравни грижи, както и по други специалности от медицинската професия.

Сроковете за реализация

Обществената поръчка за изпълнението на проекта е обявена през септември, а кандидатите по нея са пет. Най-ниското ценово предложение е на стойност 32 млн. лв. Оценката още не е приключила и все още няма избран изпълнител.

Ако бъде избран изпълнител и подписан договор за изпълнение, строителството на обекта трябва да приключи за две години. "Или общо очакваме до 3 години да имаме един завършен нов диагностично-лечебен корпус на УМБАЛ "Свети Георги", поясни професор Джамбазов.

Изграждането на клиника за най-малките пациенти е дългогодишна борба и в София. "Касае се за инициативи с огромно обществено значение, които срещат различни условия за реализирането си, различни пречки и предизвикателства", посочи в отговор за "Капитал" изпълнителният директор на най-голямата пловдивска болница.

За нас той още сподели, че системните десетгодишни усилия в посока към изграждане на нов корпус за детската клиника все още не са приключили, но първите етапи за осъществяване на намеренията са налице.

История

Катедрата по педиатрия на пловдивската болница е основана през октомври 1946 г. към Медицинския факултет при Пловдивския държавен университет. Първи неин ръководител е проф. Богоя Юруков. Същински основател на Катедрата по педиатрия и на пловдивската педиатрична школа е проф. д-р Иван Андреев (1898 - 1978), който през далечната 1932 г. създава първото извън столично детско отделение, чийто наследник е настоящата Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Свети Георги" и съответно Катедрата по педиатрия и медицинска генетика на Медицински университет - Пловдив.