🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хибридни ИТ от Fujitsu – ключова роля в създаването на стойност

Николай Йорданов, изпълнителен директор на "Контракс" АД

Николай Йорданов, изпълнителен директор на "Контракс" АД
Николай Йорданов, изпълнителен директор на "Контракс" АД
Николай Йорданов, изпълнителен директор на "Контракс" АД
Николай Йорданов, изпълнителен директор на "Контракс" АД
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как цифровите технологии променят обществото днес и какви са приоритетите за бизнеса след пандемията?

По време на пандемията цифровата трансформация в организациите се ускори във всички области, включително стилове на работа, пазаруване, здравеопазване и образование, като цифровото се превърна в начин на живот и работа по подразбиране.

Според проучване на Fujitsu бизнесът все повече осъзнава важността на устойчивостта и способността да се реагира на промените като основен приоритет след пандемията. Сред останалите приоритети са автоматизация на бизнес процесите и управлението, както и осигуряване на безпроблемно изживяване за клиентите (където онлайн се слива с офлайн). С висок приоритет са и управлението, ориентирано към човека, доверието от клиенти и общности и бизнес моделите на екосистемите. Всички те са от решаващо значение за промяна на обществото в посока на цифрова трансформация. В основата стоят данните и стратегията за тяхното правилно и защитено събиране, анализ и управление, както и инфраструктурата. Според Fujitsu чрез намирането на интелигентни начини за използване на данни може да бъде активиран стимулаторът за по-бърза промяна на бизнеса. Докато бизнесите и индустриите се промениха с темп от десетилетие, революцията в данните вече може да промени цели бизнес сегменти за няколко години. Според Fujitsu организациите, които са зрели в проактивната оценка кои възможности могат да бъдат използвани въз основа на данните и които управляват тези възможности с най-голяма скорост, имат потенциала да заемат лидерство в своята индустрия.

Какви са тенденциите, които наблюдавате, за избор на архитектура за данните?

С Fujitsu като наш партньор вярваме, че хибридните ИТ ще имат ключова роля в създаването на стойност и ще са в основата при интегрирането и управлението на различни цифрови инфраструктури. Хибридните ИТ съчетават най-доброто от физическия и цифровия свят, за да отговорят на нуждите на бизнеса за постигане на устойчивост и растеж.

В основата на един проект за цифрова трансформация са данните, а те се генерират навсякъде - не само локално или в облака, но и в заобикалящата ни среда - различни устройства, сензори, при клиенти, доставчици и така нататък. Тенденцията в близките няколко години е над 75% от тези данни да са в така наречената периферия, тоест извън локалната инфраструктура или извън облака. Много важно е да не разглеждаме периферията, локалната и облачната среда като отделни структури, а като едно цяло, или т.нар. хибридно активирана инфраструктура. Тук, разбира се, възникват въпросите за това откъде да започнем, кой модел да изберем, кои приложения да останат локално и кои да бъдат преместени в облака, кои са подходящите за тях хардуер, софтуер и мрежово оборудване, как протича внедряването, колко ще струва и какви са сроковете.

Какво могат да предложат "Контракс" и Fujitsu на пазара в България?

Нашият подход с Fujitsu е насочен към това да провеждаме консултации с клиентите си, където се запознаваме с техните стратегически цели и предлагаме решение, което е подходящо и съобразено изцяло с техните специфични нужди. Fujitsu има изградени co-creation центрове в Мюнхен, Токио, Осака, Лондон и Ню Йорк, като предоставя възможност за среща и в 3D онлайн среда с аватари, както и с мобилен център, който е наличен за използване на място при клиента, където нагледно могат да бъдат разиграни различни ситуации и избрано правилното решение. Заедно разполагаме с ресурсите, уменията и опита да бъдем основни партньори на клиентите по пътя им на дигитална трансформация и преминаване към управлявана от данните компания. Към момента имаме няколко текущи проекта в различни фази. Но предстои и още много работа. За да могат клиентите да се възползват максимално от предимствата на хибридните ИТ, ресурсите, които те използват, трябва да бъдат адаптирани за работа в контейнеризирана среда, или т.нар. cloud-ready или cloud-native приложения, които са предназначени за облака, но технологията им позволява да работят и в локална среда.

"Контракс" е сертифициран партньор на Fujitsu за консултирането и внедряването на хибридни ИТ решения и притежава най-високо ниво на партньорство SELECT Circle в България. Ако се нуждаете от професионално изграден спрямо вашите нужди проект по дигитализация, свържете се с Димо Ников, Brand Manager за Fujitsu в "Контракс" (www.kontrax.bg).