🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите работодатели: По-скъпи, но със същия брой служители

През 2021 г. за 100-те дружества с най-много служители в извадката на топ 500 са работили почти 235 хил. души

Съживяването на икономиката през 2021 прозира, но много леко, и в данните за 100-те най-големи работодателя
Съживяването на икономиката през 2021 прозира, но много леко, и в данните за 100-те най-големи работодателя
Съживяването на икономиката през 2021 прозира, но много леко, и в данните за 100-те най-големи работодателя    ©  Tsvetelina Belutova
Съживяването на икономиката през 2021 прозира, но много леко, и в данните за 100-те най-големи работодателя    ©  Tsvetelina Belutova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • Всеки 10-и служител на трудов договор работи в тези 100 компании гиганти, като броят активни фирми е общо 360 хил.
  • Най-много служители са наемали в ритейла, IT сектора и компаниите, които работят за външни пазари.
  • Обикновено съкращаващите персонал са дружества от сектори със свиващ се бизнес.

Недостиг на персонал, растящи заплати, спадаща безработица. Това беше картината на пазара на труда през изминалата 2021 г. Започналото възстановяване на икономиката след ковид и желанието на много хора да сменят местоработата си принуди компаниите масово да увеличават възнагражденията.

Така през декември 2021 г. средната брутна заплата в страната по данни на НСИ достига почти 1680 лв., което е ръст с над 14% спрямо същия месец на 2020 г. Безработицата пък спадна до 5.5% при 7.4% година по-рано според Агенцията по заетостта, а номинално броят на регистрираните като безработни достигна малко над 181 хил. души, или с почти 5 хиляди по-малко спрямо предкризисната 2019 г., когато пазарът на труда бумтеше.

Тези тенденции се пренесоха и в 2022 г. въпреки започналата в Украйна война. През май Агенцията по заетостта отчете най-ниската стойност на безработицата досега - 4.5%. НСИ, който измерва този показател по друга методология, отчете 4.9% коефициент на безработица за първото тримесечие на 2022 г., или 1.4 пункта над предходната година. Броят на заетите в икономиката за същия период се увеличава с 39.6 хил. Данните по сектори обаче не са разнопосочни. Докато добивна и преработваща промишленост са освобождавали хора, в търговията, услугите и IT индустрията са наемали, показва сравнението с данните за първите три месеца на 2021 г.

Прогнозите за втората половина на 2022 г. обаче са по-умерени - войната в Украйна доведе до нарушени вериги на доставки и рекордни цени на енергоизточниците. Това в съчетание с политиката на ниски лихви на водещите централни банки в САЩ и Европа логично доведе и до рекорден ръст на инфлацията на глобално ниво и до двуцифрени стойности в България. Заедно с тези тенденции се засили и очакването за предстояща нова икономическа криза. Дори и предсказанията да се сбъднат обаче, това обикновено се усеща малко по-късно на пазара на труда.

Големите отново са с плюс

Съживяването на икономиката прозира, но много леко, и в данните за 100-те дружества с най-много служители в извадката на топ 500 по приходи - през миналата година те са средно без промяна в броя на наетите. Това контрастира с отчетените ръстове на приходи и печалби, но има сектори, които се автоматизират и освобождават хора, други пък са предпазливи при разширяването на екипите си. Ако обаче се извади "Язаки", при което има най-големи съкращения, класацията ще е на плюс. Така през 2021 г. персоналът в топ 100 достига общо малко под 235 хил. души. При 2.26 млн. общо наети в икономиката към декември 2021 г. числото означава, че един на всеки 10 служители на трудов договор работи в тези 100 компании гиганти, като броят активни фирми е 360 хил.

През миналата година обаче все още действаше и схемата за субсидирана заетост на държавата, популярна като 60/40. По данни на Националния статистически институт за този период са изплатени общо 1.6 млрд. лв. на 13 хил. фирми. Четирите сектора с най-голям дял от изплатените средства са преработваща промишленост (41.6%), хотелиерство и ресторантьорство (14.6%), търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (10.5%), транспорт, складиране и пощи (9.5%). Мярката действаше и през първото полугодие на 2022 г., но правителството предложи тя да бъде спряна.

Част от дружествата в топ 100 са дали и прогноза за броя на служителите през 2022 г. С изключение на БДЖ, строителната "ИСА 2000" и още една-две компании от индустрията всички останали предвиждат да наемат нови хора. От автомобилния превозвач "Дискордиа" например са посочили, че ще увеличат персонала си с почти 500 души. Бумтящият IT сектор с представител "Мусала софт" също продължава се разраства, като компанията е прогнозирала, че ще увеличи екипа си с над 320 души тази година.

Данните от статистиката към момента също са оптимистични - индустрията расте, бизнес климатът към юни също се подобрява. Голяма част от компаниите в топ 100 са от експортно ориентирани сектори, а поне засега износът също расте стабилно (донякъде и заради инфлацията) и надминава нивата от предкризисната 2019 г.

Кой е съкращавал

Най-едрите производители и търговци на оръжие са продължили да освобождават хора и през 2021 г. Най-големият минус (с над хиляда съкратени) отново идва от завод "Арсенал" в Казанлък, който е и един от топ индустриалните работодатели в страната. Причината - спад на поръчките вследствие кризата с коронавируса. През тази година епидемията отшумя, започна и войната в Украйна, но към април 2022 г. секторът все още не е наемал нови хора. Служителите на попадащите в топ 100 четири компании през 2021 г. са над 12 600 души и намаляват с почти две хиляди в сравнение с предходната година. В процентно изражение най-големи са съкращенията в частната "Аркус" - над една трета от персонала.

Друг сектор, който е продължил да оптимизира наетите, е текстилният. Ковид кризата изправи модната индустрия пред множество проблеми и това е дало своето отражение и сред българските производители и шивашки компании. През 2021 г. представителите на сектора в топ 100 са оптимизирали служителите си общо с почти 9% до 7950 души. Най-голямата бройка идва от текстилното предприятие "Пирин текс", което е намалило персонала си с над 300 души.

Минуси има и в компаниите, които произвеждат кабели като поддоставчици на автомобилната индустрия. Техният модел залагаше на евтината работна ръка в страната, но с ръста на доходите част от тези дружества започнаха да съкращават персонал и да се опитат да закрият бизнеса си тук. Има и едно изключение - плевенската "Леони", която през 2021 г. е удвоила персонала си. Групата е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и окабеляване за автомобили.

Традиционно в класацията присъстват и много държавни или общински дружества. Част от тях подобно на последните няколко години продължават да се оптимизират като дружествата от групата на БДЖ. Други като "Български пощи" обаче са увеличили персонала си.

На пръв поглед една от най-големите охранителни компании в България -"ВИП секюрити", също съкращава много персонал. Причината в намалелите бройки обаче е заради преливане на част от бизнеса, съответно и служителите към друго дружество, което предлага охранителна дейност за дома.

И кой наема

През 2020 г. сектор индустрия, в който наетите в компаниите от работодателския топ 100 са над 54 хиляди, като цяло отбелязва нетен ръст на заетите с почти 1%. Част от производствените дружества обаче са оптимизирали персонала си, докато друга са го увеличавали и така нетно броят на заетите е с плюс от 330 души.

Фирмите, които доставят услуги (като кол-центрове за клиенти, изнесени услуги като поддръжка, счетоводство и т.н.), също са продължили да увеличават персонала си и през миналата година. Общият брой на работните места, създаден от компаниите от топ 100, е над 20 хиляди, като нетно те се увеличават с почти 980 души за една година. Секторът наемаше хора и през кризисната 2020 г.

Компаниите от ритейл сектора също не оптимизираха числеността на персонала си дори по време на ковид кризата, като много от веригите продължиха да увеличават обектите си и да наемат още хора през 2020 г. Тенденцията продължава и през 2021 г., като спрямо предходната година компаниите от сектора, които попадат в работодателския топ 100, са увеличили служителите си с общо 2500 души, или с почти 10%. Те създават общо над 28 хил. работни места. Това традиционно са големите вериги за хранителни стоки, "Технополис", веригите за домашна и козметика за бита ДМ и "Лили дрогерие" и "Практикер".

Или накратко - когато икономиката расте, какъвто беше случаят през 2021 г., пазарът на труда също го усеща и големите от топ 100 не правят изключение. Губещи винаги има, но обикновено това са дружества от сектори със свиващ се бизнес. Вероятно тази оптимистична картина ще се запази до края на 2022 г. Все още стои и проблемът с дефицит на специалисти за някои сектори.

Но предупрежденията на икономистите са за задаваща се глобална икономическа криза, която ще направи компаниите много по-внимателни - и по отношение на персонала, и в политиката им на заплащане.

Все още няма коментари
Нов коментар