🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните 50 компании: Бум на енергийните с лидер "Акспо"

Приходите на най-бързо растящите големи дружества скачат с невижданите 144% през 2021 г.

За да попадне сред топ 50 по растеж през 2021 г., една компания е трябвало да увеличи приходите си с поне 81%
За да попадне сред топ 50 по растеж през 2021 г., една компания е трябвало да увеличи приходите си с поне 81%
За да попадне сред топ 50 по растеж през 2021 г., една компания е трябвало да увеличи приходите си с поне 81%    ©  Shutterstock
За да попадне сред топ 50 по растеж през 2021 г., една компания е трябвало да увеличи приходите си с поне 81%    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • Оборотите на най-бързо растящите 50 компании растат средно със 144%, като рекорден брой дружества отчитат трицифрени ръстове.
  • Инфлацията в цените на енергоносителите изстрелва резултатите на компаниите от сектора.
  • Лидерът "Акспо България" е част от швейцарската Axpo Group и търгува с ток и газ в Източна Европа.

Енергийна доминация. Това е най-краткото обобщение на класацията на най-динамично растящите компании в "Капитал 100" за изминалата година. Дружествата от сектора заемат една трета от местата в подреждането на топ 50 компании с най-растящи приходи сред големите дружества. И с бумтящите си резултати вдигат и средния ръст на общия оборот в класацията през 2021 г. до невижданите 144% на годишна база. Представител на сектора заема и лидерското място по растеж за годината сред най-бързо растящите - търговецът на ток "Акспо България".

Осезаемо е и присъствието на компаниите с дейност в областта на селското стопанство и на търговията.

Бумът на големите

На фона на породената от COVID-19 криза през 2020 г. най-динамичните дружества в България останаха сякаш встрани от сътресенията и отчетоха рекордно силна година със среден ръст на приходите 87%. Ето защо очакванията като цяло бяха с възстановяването на икономиката представянето на най-бързо растящите също да остане силно. То обаче получи допълнителен - и при това особено силен - тласък от започналите през втората половина на миналата година инфлационни тенденции при цените на енергоносителите и растящите международни котировки на горива и зърнени продукти.

Така икономическият подем помогна на едрия бизнес в страната да подобри резултатите си със завидни двуцифрени темпове, което се чете и в данните от общата класация. През 2021 г. бизнесът на дружествата от топ 300 е нараснал с 32%, а в челната стотица на "Капитал 100" растежът е с 38%. Постижението на най-динамичните обаче е в пъти по-силно - през последните 12 месеца оборотите им са се увеличили средно със 144.15%, което е най-високата стойност в подреждането по показателя за 16-те години откакто "Капитал" класира корпоративните лидери на България.

Като цяло през годините снимката на най-динамичните в повечето случаи е илюстрирала максимата, че за по-малките по размер компании е по-лесно да отбележат високи ръстове заради по-ниската база, от която тръгват. Аналогично за по-едрите обикновено се смята, че "скачат" по-трудно. Изминалата 2021 г. обаче е сред редките случаи, в които това правило не важи, и именно представителите на най-големите в местната икономика са и най-многобройни в групата на бързо растящите. Обяснението за това е просто - бумтящите резултати за последните 12 месеца се дължат главно на повишаващите се енергийни цени, а представителите на този сектор като цяло са съсредоточени в горната част на класацията. В резултат в челните 50 по растеж тази година присъстват 17 компании от първата стотица в общото подреждане в топ 300 в сравнение с едва седем в миналогодишното издание на "Капитал 100". Групата на т.нар. среден ешелон, т.е. дружествата, които в топ 300 по приходи за страната заемат позициите между 101 и 200, излъчва 15 представителя сред най-ускоряващите се, а броят на компаниите от третата стотица, които намират място сред 50-те с най-силен скок на оборотите, е общо шест.

И тази година подреждането на най-бързо растящите фирми в страната стъпва на по-широка извадка от попадащите в топ 300 по приходи, като целта ни е по този начин да дадем по-пълен поглед над динамиката на развитие сред корпоративните лидери. Затова и при подреждането на най-динамично растящите 50 са използвани данните за компаниите с оборот над 50 млн. лв. за 2021 г. Така класацията на шампионите по ускорение включва и 12 дружества, които иначе не намират място сред 300-те най-големи в страната.

Доминацията на по-едрите в класацията на най-бурно развиващите бизнеса си се чете и в данните за общия оборот в топ 50 по показателя. През 2021 г. числото е 25.6 млрд. лв., докато година по-рано, когато класацията беше направена въз основа на данните за компаниите с оборот над 75 млн. лв. за 2020 г., водещите 50 по растеж бяха доста по-малки - с общи приходи 11.4 млрд. лв.

Най-бързите сред най-бързите

Подреждането на лидерите по ръст в тазгодишното издание на "Капитал 100" чупи и още няколко рекорда, като например този за прага за попадане сред водещите 50 по показателя. В 16-годишната история на класацията той никога не е надвишавал 50%, докато тази година долната граница за влизане в групата на най-динамичните е 81% ръст на приходите на годишна база.

И още - броят на дружества, които са увеличили бизнеса си с трицифрени и по-високи темпове, също има нова върхова стойност, при това близо два пъти по-голяма от рекордните 17 в предишното издание на "Капитал 100" - през 2021 г. общо 35 от корпоративните лидери в страната отчитат минимум удвояване на приходите си на годишна база. При това само един от тях отчита трицифрен ръст от нулева база, т.е. след само година работа на местния пазар - това е създаденото през 2020 г. дружество "Цетин България", в което новият чешки собственик на "Теленор" (вече "Йеттел") отдели мрежовата инфраструктура на телекома. През 2021 г. приходите на "Цетин България" скачат с близо 135% до 222 млн. лв.

Енергийната десетка

В огромната част най-бързо скачащите присъстват от доста по-отдавна на местния пазар, а почти половината от тях са с дейност в сферата на енергетиката - 16 от общо 35-те дружества с трицифрен ръст на оборота. Доминацията на сектора се вижда особено ясно в челната десетка на класацията на най-динамичните, в която представителите му заемат осем от позициите, в това число и лидерската тройка в състав "Акспо България", "Мет енерджи трейдинг България" и "ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп". Единствените две други компании, които намират място сред топ 10 - "ВИЕЕ България" и "Балкан полимерс", са търговци на едро - съответно на горива и на полимери.

Лидерът в подреждането "Акспо България" е част от водещия швейцарски производител на възобновяема енергия Axpo Group, която обаче напоследък е глобален търговец на енергия. Местната компания е основана през 2006 г. с името "ЕГЛ България", като първоначално дейността й е свързана с търговски дейности в страната с акцент върху електрическата енергия, а впоследствие с ориентация и към нововъзникващите газови пазари в Югоизточна Европа и с допълнителен акцент върху газа. От 2011 г. в София работи и оперативен център, който предоставя поддържащи и бекофис услуги за дружествата от групата на Axpo. Но истинското избухване на бизнеса започва преди две години, когато София е избрана за хъб за региона. "Акспо България" е и единствената компания в тазгодишното подреждане на най-динамичните, която бележи ръст на бизнеса си с четирицифрени темпове - през 2021 г. приходите й скачат с 1291% до 987.6 млн. лв., което я нарежда на 21-во място в общата класация "Капитал 100", веднага след лидерската двадесетица с приходи над 1 млрд. лв.

С швейцарски собственик е и номер 2 сред най-динамично растящите - "МЕТ енерджи трейдинг България". Регистрираното през 2017 г. дъщерно дружество на швейцарската група MET през последните години развива както газов бизнес в страната, така и ВЕИ проекти и търговия с електроенергия. През 2021 г. "МЕТ енерджи трейдинг България" купи втори вятърен парк в страната, а амбициите на групата са към 2023 г. да има 500 мВт възобновяеми източници в Централна и Източна Европа, като България е сред основните целеви дестинации. За изминалата година оборотът на местното дружество расте с 592% до 730 млн. лв. и идва основно от търговия с природен газ и ток.

Челната тройка затваря търговецът на ток "ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп", който е част от групата на австрийската EVN. През 2021 г. приходите му се увеличават с 287% до 702 млн. лв.

Селско стопанство, търговия и машини

Растящите цени на зърнените продукти на международните борси дават тласък на резултатите на компаниите от селското стопанство, които са втората най-многочислена група в тазгодишното подреждане на най-динамичните - в топ 50 по показателя влизат общо осем представителя на сектора. Най-силен ръст измежду тях отчита "АДМ България трейдинг", чиито приходи скачат със 121.2% до 270.5 млн. лв. Търговецът на зърно е част от американската група Daniels Midland Company (ADM), която е собственик и на разградския завод за преработка на царевица "Амилум".

Свързаните със селскостопанския сектор търговци на торове също отчитат силна година, която намира отражение и в подреждането на най-динамичните. В топ 50 на компаниите по показателя влизат например дистрибуторът на минерални торове "Инакем солюшънс" и търговецът на торове, семена и препарати за растителна защита "Еврохим агро България".

Сектор "Търговия" има общо седем представителя сред най-бързо ускоряващите бизнеса си, като групата е разнородна и включва още дистрибутора на консумативи и суровини за индустриални плетачни машини "Свепол", търговеца на горива "Тибиел" (свързван с Христо Ковачки), както и вносителя на Peugeot "София Франс ауто", който от 2020 г. отговаря и за дистрибуцията на Opel в страната.

По традиция в класацията на най-бързо растящите присъства и стабилна група промишлени предприятия, които през последните години са инвестирали в разширяване на производството си в страната. Тази година най-напред сред четирите представителя на сектор "Машини и оборудване" се нарежда смолянският производител на кабели и проводници "Гамакабел". В топ 50 влизат и още две компании с дейност в този сегмент - бургаската "Елкабел", която е един от най-старите заводи за кабели и проводници в страната, приватизиран през 1995 г., както и дъщерното дружество на германската Leoni - "Леони България", което произвежда в Плевен електрически системи и окабеляване за автомобили. Групата на индустриалните предприятия сред лидерите по растеж допълва пловдивският производител на медицинска апаратура "БТЛ индъстрийз", който и в предишни години е намирал място сред на-добрите по показателя.