🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите енергийни компании: Избухване в приходи и печалби

Трите лидера в сектора са държавни - НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Булгаргаз", и носят над половината от печалбата в класацията

Износът на електроенергия е осигурил близо 3 млрд. лв. приходи за българската енергетика през първото полугодие на 2022 г.
Износът на електроенергия е осигурил близо 3 млрд. лв. приходи за българската енергетика през първото полугодие на 2022 г.
Износът на електроенергия е осигурил близо 3 млрд. лв. приходи за българската енергетика през първото полугодие на 2022 г.    ©  Надежда Чипева
Износът на електроенергия е осигурил близо 3 млрд. лв. приходи за българската енергетика през първото полугодие на 2022 г.    ©  Надежда Чипева
Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • Оборотът в топ 35 се удвоява до 27.5 млрд. лв., а спечеленото е почти шест пъти повече.
  • Причината за това са високите цени на енергийните продукти.
  • Тъй като този тренд продължава, 2022 г. ще бъде още по-успешна.

Двойно повече приходи и шест пъти по-големи печалби. Така най-кратко, но и показателно, може да се опише 2021 г. за енергетиката на България. Секторът е отчел може би най-добрата си година, която обаче, по всичко личи, ще бъде подобрена през 2022.

Както гласи клишето - кризата за едни е възможност за други. Точно това обяснява и успеха на енергийните дружества. Заради високите цени на природния газ и електроенергията бизнесът в България и Европа като цяло изпитва проблеми от невижданата от десетилетия инфлация. Но производителите и търговците на енергия печелят именно от високите цени. Затова сред 35-те най-големи дружества в сектора има само едно със спад на оборота и шест, които са отчели загуба.

Общо компаниите в класацията отчитат над 27.56 млрд. лв. приходи при само 13.97 млрд. лв. през 2020. Съвкупната им печалба пък е 2.79 млрд. лв., или почти шест пъти числото от предходната година.

Великолепната тройка

Първите три дружества в класацията формират една трета от общите приходи - почти 9 млрд. лв., и 55% от общата печалба - 1.6 млрд. лева. Това са Националната електрическа компания, АЕЦ "Козлодуй" и "Булгаргаз".

И трите компании са държавни, но добрите им финансови резултати не се дължат на това, а на пазарната конюнктура.

Националната електрическа компания (НЕК) например е най-големият производител на ВЕИ енергия, тъй като управлява всички големи ВЕЦ-ове в страната. От една страна, 2021 г. беше изключително пълноводна и производството на ток от водните централи се увеличи с над 50% на годишна база. А от друга, цената, на която се продаваше въпросната енергия, бе в пъти по-висока заради икономическия бум след ковид локдауните през 2020 г. В същото време разходите за производството не са се променили.

НЕК също така изкупува енергията от двете т.нар. американски ТЕЦ по цени според дългосрочните им договори и след това я пласира както за регулирания пазара, така и на борсата, което осигурява допълнителни печалби. На практика приходите от продажби на свободния пазар на ток растат с 459% до 985.9 млн. лв.

В резултат на всичко това постъпленията на НЕК се увеличават с 61% до 4.1 млрд. лв., но положителният финансов резултат расте с внушителните 1300% - до 650 млн. лева. С този си резултат НЕК става втората по големина компания в България по приходи след "Аурубис".

На пръв поглед 2022 г. тръгва проблемно за НЕК, тъй като се отчита загуба около 8 млн. лв. Но това не е заради влошени пазарни условия или други проблеми, а защото компанията използва натрупаните средства от 2021 и от първото тримесечие на тази година за предсрочното погасяване на отпуснатия през 2016 г. кредит от енергийното министерство в размер на 1.17 млрд. лв. Парите бяха дадени за изплащане на задълженията по арбитражното дело с "Атомстройекспорт" във връзка с АЕЦ "Белене". Така за първи път от години НЕК намалява размера на натрупаните си задължения, които бяха надхвърлили 4 млрд. лева.

От тази пролет компанията е с нов изпълнителен директор - Мартин Георгиев, като прогнозите са, че до края на годината отново ще излезе на голяма печалба, въпреки че една от ключовите ѝ централи - ПАВЕЦ "Чаира", е извън строя. В момента се работи по проект за нейното възстановяване, но това няма да се случи скоро.

При АЕЦ "Козлодуй" ситуацията е много подобна. Дружеството отчита най-голямата в историята на България печалба от 890 млн. лв., но реално тези пари не остават при него, а отиват през държавата обратно към бизнеса. Това е така, защото именно печалбата на ядрената централа осигурява средствата за компенсациите, които се изплащат за високите сметки на ток на фирмите от септември 2021 г. насам.

За първото полугодие на тази година АЕЦ-ът постави нови рекорди - 2.7 млрд. лв. приходи (колкото са постъпления за цялата 2021 г.) и 1.7 млрд. лв. печалба. Прогнозите са, че до края на 2022 тези числа ще се удвоят. Схемата с компенсациите за бизнеса обаче продължава и огромната част от парите ще бъде иззета.

Най-големият доставчик на природен газ в страната - "Булгаргаз", също отчита изключително успешна година. Приходите се увеличават три пъти до рекордните за него 2.1 млрд. лв., като това е продиктувано най-вече от повишаването на цените на газа на европейските пазари. Но също така има и ръст в потреблението в България след изключително слабата заради пандемията 2020 г.

Печалбата също е внушителна - почти 64 млн. лв., като за нея има няколко обяснения. На първо място доставяният през миналата година руски газ по договора с "Газпром" можеше да се продава със солидна печалба на газовия хъб "Балкан", където "Булгаргаз" е задължен да предлага определени количества. Освен това складираните в "Чирен" количества в края на 2020 г. бяха купувани на много ниски цени, докато през 2021, при планирането им, тарифите вече бяха в пъти по-високи. Имаше и еднократно изплащане на "компенсация" от страна на "Газпром" за спорни количества газ през предходната година.

Сметките на ЕРП-тата

От данните на енергийните дружества за 2021 г. прави впечатление и изключително доброто представяне на т.нар. ЕРП-та. Става дума за електроснабдителните и електроразпределителните дружества на "Електрохолд" (преди ЧЕЗ), ЕВН и "Енерго-про". Всички те повишават значително приходите си и отчитат невиждани от години печалби.

По-големите обороти си имат своето обяснение в повишените цени на енергията за снабдителните дружества и по-голямото потребление - разпределителните дружества начисляват такси за всеки пренесен по мрежата мегаватчас електроенергия и колкото повече ток се потребява, толкова повече приходи имат те.

Но печалбите са по-скоро изненадващи. По принцип тези компании работят на силно регулиран пазар, на който приходите и нормата им на възвръщаемост са определени от КЕВР. С други думи, трудно мениджмънтът може да направи нещо, за да подобри (или влоши) драстично показателите.

Още по-интересно е, че в края на 2021 именно електроразпределителните дружества сигнализираха за огромен ликвиден проблем, тъй като трябва да купуват от борсата на пазарни цени електроенергията за покриване на технологичните загуби по мрежата, а цените на услугите им са изчислени при много по-ниски стойности на тока. Това стана и повод КЕВР (преди смяната на председателя на регулатора) да предложи доклад за драстично поскъпване на тока за бита. В крайна сметка бе наложен мораториум върху цените за домакинствата, а въпросните ЕРП-та бяха компенсирани директно от държавата за разликата между борсовата цена, на която купуват енергията за технологичните загуби, и тази, която е използвана за определяне на тарифите им.

Ефектът от това е, че разпределителните дружества завършват годината с между 50 и 60 млн. лв. печалба. От 1 юли тази година тарифите за пренос бяха значително увеличени от КЕВР, така че ще е интересно да се види какъв ще е финансовият резултат за 2022 г.

Търговците на плюс и минус

При търговията с ток промените са свързани не само с оборотите, но и с играчите като цяло. Лидерът сред търговците на електроенергия за 2019 и 2020 г. - "Гранд енерджи дистрибюшън", например е единственото дружество в класацията, което отчита понижение на приходите. Свързаната с Христо Ковачки компания буквално се оттегли от пазара през миналата година след няколко скандала, провалени договори с АЕЦ "Козлодуй" и включване в списъка с "неизрядните" участници на Българската независима енергийна борса. Въпреки това то отчита над половин милиард лева постъпления. Но също така и над 40 млн. лв. загуба. В края на 2021 "Гранд енерджи дистрибюшън" формално смени и собствеността си, като вече е еднолично притежание на Станислав Стоименов чрез дружеството "Стоименов трейдинг". Към миналата година бяха внесени и няколко иска за обявяване на дружеството в несъстоятелност.

Разбира се, това не означава, че групата около Христо Ковачки е останала без търговци на ток. На пазара все още действа "Юропиан трейд оф енерджи". Дружеството има ръст на приходите си със 156% до почти 400 млн. лв., което на практика изцяло компенсира спадът при "Гранд Енерджи".

По-интересно е изгряването на нова звезда в търговията с ток - "Номад енерджи къмпани". Дружеството влиза директно на 16-а позиция в класацията и на четвърто място сред търговците на ток с приходи 679 млн. лева. Според Търговския регистър едноличен собственик е Мария Георгиева Севдалинова-Стоева, но редица факти сочат, че дружеството също е от орбитата на Ковачки и до голяма степен е приемник на модела на "Гранд енерджи". На първо място то се помещава в офис на "ОЗК Застраховане", а един от основните му клиенти е "Юропиан трейд оф енерджи". Освен това в доклада за дейността му пише, че през 2021 г. е сключен дългосрочен договор за покупка на електроенергия с ТЕЦ "Бобов дол", при това срещу продажба на въглища и квоти CO2 на фиксирани цени за срока и количеството на договора.

Така може да се каже, че групата търговци на ток около Христо Ковачки има съвкупни приходи от 1.63 млрд. лева. Разбира се, част от тази сума всъщност е препродажба на една и съща енергия между самите дружества.

Що се отнася до останалите играчи - лидер на пазара е "Електрохолд трейд" (преди "ЧЕЗ трейд"). Дружеството увеличава с почти 80% приходите си - до над 837 млн. лв., което се дължи най-вече на ръста в цените на тока, а не толкова на по-големи продажби.

След него се нарежда "Енерго-про енергийни услуги", като оборотът е бил увеличен почти три пъти. Тук освен по-скъпата енергия роля играе и продажбата на ток от ВЕИ на борсата (има сключени договори за изкупуване), както и сделките със свързани лица от групата на чешкото Energo-pro.

Третият по обем на приходите търговец в страната през 2021 г. е бил "ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп".

Сред търговците на ток впечатление прави "Енерджи маркет", чийто действителни собственици са Пламен Голанчев, Красимир Атанасов и Христо Януцев. Компанията има 350 млн. лв. приходи (ръст от 81%), но и много голяма загуба от 42.7 млн. лв.

В топ 35 има и три дружества, които освен с електроенергия търгуват и с природен газ. Това са "Акспо България", "МЕТ Енерджи трейдинг България" и "Удинекс". И трите обаче оперират предимно на външни пазари и нямат почти никакъв бизнес в страната. Специално за МЕТ през 2022 г. това ще се промени, тъй като компанията осигури два танкера с втечнен газ за България след спирането на доставките от "Газпром" през април. А "Удинекс" ще напусне класацията, тъй като в средата на 2022 г. е обявено в несъстоятелност.

Още държавни гиганти

Сред най-големите енергийни компании има и още няколко държавни, които заслужават внимание.

ТЕЦ "Марица-изток 2" например отново е на загуба въпреки високите цени на тока и по-добрата конюнктура откъм търсене на енергия. Отрицателният финансов резултат е 137 млн. лв. - най-големият в България за годината. Но е много по-малък от отчетената през 2020 г. загуба - 328 млн. лв.

Данните за първото тримесечие на 2022 г. обаче са съвсем различни - над милиард приходи (при 1.3 млрд. лв. за цялата предходна година) и 270 млн. лв. печалба - такава не е била отчитана от 2013 г. насам. Това е така, защото производствените разходи на ТЕЦ-а са около 300 лв./мВтч, а средната борсова цена за периода е 400 лв./мВтч. През второто тримесечие цените на тока са аналогични, което означава, че централата вероятно ще отчете около половин милиард лева печалба за полугодието и може би милиард за годината. Колкото и внушително да изглежда това, няма да е достатъчно да покрие натрупана през годините загуба, да не говорим за дълговете, които надхвърлят още 1.3 млрд. лева.

Двата национални преносни оператора - Електроенергийният системен оператор и "Булгартрансгаз", пък отчитат около 50% повече приходи най-вече заради по-голямото потребление на ток и газ през миналата година спрямо 2020. И двете дружества са с големи печалби - ЕСО има 79 млн. лв., а "Булгартрансгаз" - 140 млн. лв., но имат и големи инвестиционни програми. Първото трябва да развие електропреносната мрежа, така че в следващите години да могат да се присъединят множество нови ВЕИ, както и да осигури по-добра свързаност със съседните държави чрез нови далекопроводи. А второто има спешната задача да разшири газовото хранилище "Чирен", да изгради интерконектора със Сърбия, както и да осигури съответната парична вноска за LNG терминала край Александруполис.

Странният случай на "Топлофикация София"

Противно на всички очаквания, столичното парно завършва 2021 г. на огромна печалба - невиждан за последните осем години резултат. Според отчета дружеството е на плюс над 300 млн. лв., макар постоянно да се говори за това как не може да си плати сметките за газ към "Булгаргаз" и реално е в технически фалит и има спешна нужда от план за оздравяване.

За този парадокс, разбира се, си има обяснение - счетоводна гимнастика. През миналата година е била извършена оценка на сервитутните права върху топлопреносната мрежа на дружеството, в резултат на което са признати в нетекущи нематериални активи 586 млн. лв. Стойността им е отчетена като "Приходи от придобити активи" в Отчета за всеобхватния доход. Без тях реално "Топлофикация София" би била на загуба около 280 млн. лева, което пък би бил своеобразен негативен рекорд.

Това всъщност е съвсем очаквано, тъй като тарифите на столичното парно не бяха променяни до 1 юли 2022 г., а цената на газа, който дружеството купува, се повиши 3-4 пъти.

Дори с новите цени на парното и топлата вода (с 40% по-високи) "Топлофикация София" трудно ще стабилизира финансите си, тъй като структурата на производството ѝ е сбъркана. Заради липсата на инвестиции през изминалите две десетилетия в момента се произвежда три пъти повече топлинна енергия, отколкото електрическа. А именно продажбата на ток би осигурила печалба за топлофикацията. Плановете на общината са това да се промени след нова мащабна инвестиция, която обаче ще може да бъде направена след спорна процедура, наподобяваща концесия.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pliska99 avatar :-|
    Анна Ботева

    Възрастен човек ,гледал телевизия . Като прочел долу написаното и това което е чул ........ веднага отишъл при Очен лекар. Той проверил зрениет му и му казал че ,зрението му е нормално . Тогава решил , да отиде на лекар Уши,нос,гърло ..И той го прегледал и казал че, слухът му е добър. Тогава го попитал от какво се оплаква. ? Пациента отговорил : " Редовно гледам телевизия и в последно време " ЕДНО ГЛЕДАМ , ДРУГО ЧУВАМ " !!!....И при Вас , ли е така ......

    Нередност?
Нов коментар