🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-печелившите компании: Лидерите са от хазарт, технологии, енергетика

Рентабилността при големите дружества в България продължава да се подобрява и през 2021 г.

Селекцията на 50-те най-печеливши компании с оборот над 50 млн. лв. показва средна норма на печалба от невижданите 30%
Селекцията на 50-те най-печеливши компании с оборот над 50 млн. лв. показва средна норма на печалба от невижданите 30%
Селекцията на 50-те най-печеливши компании с оборот над 50 млн. лв. показва средна норма на печалба от невижданите 30%    ©  Shutterstock
Селекцията на 50-те най-печеливши компании с оборот над 50 млн. лв. показва средна норма на печалба от невижданите 30%    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • За поредна година класацията се води от хазарта, но има силен технологичен подгласник.
  • Енергията и металите държат стабилни високи позиции.
  • Оръжейният бизнес отново катери предни позиции дори преди войната Русия - Украйна.

Най-големите компании в България продължават да покоряват върхове в рентабилността си и през 2021 г. Селекцията на 50-те най-печеливши компании с оборот над 50 млн. лв. показва средна норма на печалба от невижданите 30% през изминалата година при 21% за същата извадка дружества за 2020 г. Преведено това означава, че от всеки 1 лев приход в тази група фирми като чиста печалба са оставали средно 30 стотинки.

През изминалата година 50-те най-рентабилни компании на България са увеличили повече от два пъти печалбата си до цели 4.8 млрд. лв. В същото време приходите им нарастват с 54% до 16 млрд. лв. Това е сравнително скромна извадка от едрия бизнес - едва 12% от БВП, но това е и обяснимо, тъй като сред рентабилните компании изпъкват повече млади и динамични компании. Малко под границата на 50-те остават някои доста по-едри играчи - енергийни дружества и телекоми, които биха вдигнали чувствително сумата.

Познат лидер и силен претендент

За поредна година класацията на най-големия бизнес на България на "Капитал" най-рентабилните гиганти се оглавяват от хазарт - софтуерният доставчик "Амюзнет интерактив" (доскоро известен като "ЕГТ интерактив") запазва позицията си със 71.4% марж на печалбата, макар и с лек спад от два пункта спрямо 2020 г. Лидерът е в една група с "Евро геймс технолоджи" (на 21-ва позиция), като собствеността им се свързва с Валтер Папазки.

Този път обаче има силен претендент за топ позицията - "Сайтграунд хостинг" на българските предприемачи Иво Ценов и Тенко Николов постига поредната си изключително силна година. Дружеството е само българското поделение от глобалната група за хостинг услуги на двамата. Въпреки това през 2021 г. приходите й се увеличават с 55% на годишна база до над 219 млн. лв., а печалбата расте със 78% до над 130 млн. лв., или рентабилност 59%. Ако се съди по финансовия отчет от предходната година и забележките към него, приходите идват основно от три свързани дружества - едното в САЩ, другото в Испания.

Компанията е създадена преди 18 години и вече е сред най-големите независими доставчици на хостинг услуги в света. Тя продължава да разраства глобалния си бизнес, като в момента поддържа над 2.8 млн. домейна и сървъри в няколко центъра за данни в Европа, Азия, Америка и Австралия. В България групата има центрове в София, Пловдив и Стара Загора с над 500 специалисти - разработчици, IT експерти, маркетинг експерти и др., както и офис в Мадрид. По неофициална информация оценката на групата Siteground вече е няколко милиарда долара - заслужен статус на еднорог, за който стотици, вече хиляди стартиращи бизнеси по света се борят.

Основателите на групата Ценов и Николов вече дадоха съществена заявка да се превърнат в едни от най-големите филантропи в българската история, след като обявиха, че създават собствена фондация, която в следващите години ще отделят близо 100 млн. лв. (вече по-малко от годишната печалба на българското дружество за 2021 г.) за здраве, образование и спорт. Двамата са и едни от най-известните фигури в българската IT среда, инвеститори в стартиращи компании и фондове.

Златни години

Веднага след лидера на второ място в подредбата по рентабилност се нарежда "Параходство БМФ" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. През кризисната 2020 г. заради пандемията бяха блокирани граници и глобалната търговия морските превозвачи логично пострадаха и флота отчете загуба. През 2021 г. с възстановяването на икономиката и недостига на кораби, цените рязко се покачиха и това извежда БМФ на плюс от 73.5 млн. лв., които съответстват на 50% марж на печалбата.

Традиционно в челото остава "Дънди прешъс металс Крумовград", през което канадската Dundee Precious Metals разработва рудника за злато "Ада тепе". Компанията вече устойчиво работи с над 350 млн. лв. приходи и впечатляваща норма на печалба от 48.55%, или 186 млн. лв. в абсолютна стойност. Другото дъщерно дружество на канадската група в България - "Дънди прешъс метълс Челопеч", пък е в топ шест със своите още 45% норма на печалба. Така общо групата постига над 900 млн. лв. приходи и над 412 млн. лв. печалба през 2021 г. в България. Високите цени на златото в последните няколко години (50% ръст от края на 2018 г. насам, засилил се осезаемо и през 2022 г.) са в основата на изключителните резултати за групата на "Дънди прешъс металс" в България.

Щастие в Девня

Този инфлационен натиск е налице повсеместно в сектора на металите и суровините и продължава настъплението си и през 2022 г. Така в топ 10 попадат още две добивни компании - "Девня цимент" и "Елаците мед". При тях приходите се увеличават чувствително, съответно с 92% и 42%, но още по-впечатляващо е избухването на рентабилността им. При "Девня цимент" нормалата на печалба се увеличава близо 3 пъти до 46 на сто, докато при "Елаците мед" близо 2 пъти до 37%.

Добивните дружества изпреварват дори обичайния заподозрян с висока рентабилност АЕЦ "Козлодуй", който през 2021 г. прави и умопомрачителните близо 900 млн. лв. нетна печалба, или около една трета норма на печалба.

Скокът в цените на всички суровини вече трайно е във финансовите резултати на компании от реалния сектор дори въпреки поскъпването на енергоносителите. В това число е и химическият сектор в Девня. Ефектът е видим частично при "Солвей Соди", но много отчетливо при "Агрополихим". Последното регистрира изключителна 2021 г. с почти удвояване на приходите до над 730 млн. лв. и утрояване на печалбата до над 140 млн. лв.

Резултатите са доказателство как инвестициите в алтернативни източници на суровина се отплащат. В случая производителят на азотни и фосфорни торове, един от най-големите в региона, замени почти изцяло природния газ с амоняк като суровина чрез вложението си в терминал за амоняк. Отделно предприятието изгради и собствена пароцентрала на биомаса, с което значително намали себестойността на енергията, която използва.

Корона за ръст

Ковид инвестициите в ново производство пък показват, как след кратък етап на сътресение едно предприятие е устойчиво, ако може бързо да предложи алтернативни продукти. Така през 2021 г. базираният в Пловдив производител на електронна медицинска апаратура "БТЛ индъстрийз" не само излиза изключително силен след COVID-19, но и постига рекордни резултати през 2021 г. Приходите на компанията се удвояват до над 500 млн. лв., а печалбата почти се утроява до 164 млн. лв., след като през 2020 г. започва да произвежда и продава маски и респираторна апаратура на най-високо медицинско ниво. А миналата година бумът идва от продажбите на апаратура за разкрасяване.

Оръжие на старта

В топ 50 на дружествата с най-високи маржове има и два представителя на оръжейния сектор: търговеца "Алгънс" и производителя "Арсенал". Бизнесът на сектора тази година се засилва след нахлуването на Русия в Украйна, така че догодина в класацията и на големите, и на печелившите вероятно ще има повече оръжейни участници.

Традиционно в редиците на най-печелившите са и телекомите и телевизиите. А от няколко години и големите зърнопроизводители са трайно присъстващи.

Дали инфлационният натиск ще остане така благосклонен към големия бизнес в България ще стане ясно догодина. Все пак тепърва разходните пера ще отразяват натиска над доходите и цените на услугите. Със сигурност обаче, видно от горните примери, на гъвкавия и иновативен бизнес ще му бъде в пъти по-лесно да запази тези рекордни резултати в устойчиви. Но за мнозина вдигащите се лихви и прогнозите за глобална рецесия могат да вгорчат идващите години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-?
    Uprsport

    В размера на печалбата на АЕЦ Козлодуй - 900 милиона лева, възниква един въпрос свързан с пропагандната информация на рускопоклонното правителство на България през последните дни , а именно, че Лукойл ще плати 700 милиона данък печалба. Та въпроса е колко трябва да е печалбата, за да се плати такъв данък - 700 милиона лева

    Нередност?
Нов коментар