🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tixi администрира плащания на стойност над 155 млн. евро на година

Николай Недялков - създател и изпълнителен директор на компанията

Николай Недялков - създател и изпълнителен директор на Tixi
Николай Недялков - създател и изпълнителен директор на Tixi
Николай Недялков - създател и изпълнителен директор на Tixi
Николай Недялков - създател и изпълнителен директор на Tixi
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Николай Недялков има повече от 20 години опит в ИТ сферата. Завършва специалност "Информатика и електронен бизнес" във Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където по-късно се завръща и като преподавател. Той е сред основателите на Асоциацията за информационна сигурност (ISECA), както и неин председател. Създател и изпълнителен директор на единствената в страната компания, изцяло фокусирана върху предоставянето на цялостни и иновативни решения в сферата на мобилността и развитието на "умни градове" - Tixi. Един от най-разпознаваемите продукти - част от портфолиото на компанията, е безплатно мобилно приложение за дигитални превозни документи MPASS.

Г-н Недялков, мобилното приложение за дигитални билети MPASS е най-разпознаваемият продукт на Tixi. Разкажете ни малко повече и за останалата част от портфолиото на компанията.

- Да, MPASS наистина се наложи като един от предпочитаните начини за пътуване в градска среда, а, както знаем, истинската оценка на всяко интелигентно решение се дава от броя хора, които го използват. До момента през MPASS са регистрирани близо 1.5 млн. броя продажби на превозни документи, които са на стойност над 3.1 млн. лева. Това ни дава увереността, че сме на прав път и хората имат нужда от промяна в начина, по който пътуват. Точно в това е профилирана Tixi - обработваме около половин милион заявки от над 200 000 пътуващи за получаване на информация за придвижване в градска среда, включително услуги за генериране на маршрути за пътуване с обществен транспорт в града, паркиране, виртуални табла за транспорт и др. Системите на Tixi обработват с най-високо ниво на защита над 550 000 трансакции на крайни потребители месечно, а на годишна база компанията ни администрира плащания на стойност над 155 млн. евро

В кои градове има внедрени решения на Tixi?

- Наши решения има и в САЩ, Чикаго. Компанията ни има над 30 лиценза за софтуерни решения и в страната имаме успешно реализирани проекти в повечето големи градове - София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Дупница и Перник. Системите на Tixi за управление на услугите по паркиране обслужват приблизително 1 млн. плащания за почасово паркиране на месечна база. Наши тикетинг решения са внедрени в повече от 1500 специализирано оборудвани превозни средства на градския транспорт - трамваи, тролейбуси, автобуси и метро, в това число валидатори, електронни табла, шофьорски терминали и др.

В Перник изграждаме цялостно решение за електронно таксуване - от оборудването в превозните средства и контролния център до касите за зареждане на карти и каналите за плащане с банкови карти. На финалната права сме и към първия по рода си цялостен интегриран проект за паркиране във Велико Търново, който ще обхваща всички възможни места за спиране в града, като целта е да се създаде една система за паркиране и превоз, която да облекчи трафика в населеното място.

Решения на Tixi обслужват и 10 буферни паркинга с услуга "Пътувай и паркирай", над 40 000 обществени паркоместа в различни зони, включително и 4000 места за хора с увреждания, 2500 бизнес абонамента и 5000 абонамента за локално паркиране (по местоживеене).

Както виждате, градската мобилност е съставена от редица различни компоненти и не бива да се разглежда на парче. Вече 12 години се стараем да осигуряваме услуги с цялостен подход, защото както нуждите на гражданите, така и проблемите на всеки град са комплексни.

Компанията ви администрира плащания на стойност стотици милиони евро. Кой е най-ценният ви ресурс?

- Екипът на Tixi, разбира се. Всяка компания, не само в ИТ сектора, която иска да върви напред и да се развива, ще отговори същото. Радвам се, че в годините сме изградили едно ядро от съмишленици, с които ще продължим стремежа си за една по-добра градска среда, в която услугите следват нуждите на гражданите, а не обратното.