🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предлагаме ефективни ИТ решения с минимален въглероден отпечатък

Инж. Димитър Димитров, основател на "Ардес ИТ" (Ardes.bg)

Инж. Димитър Димитров, основател на "Ардес ИТ" (Ardes.bg)
Инж. Димитър Димитров, основател на "Ардес ИТ" (Ardes.bg)
Инж. Димитър Димитров, основател на "Ардес ИТ" (Ardes.bg)
Инж. Димитър Димитров, основател на "Ардес ИТ" (Ardes.bg)
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кои са Ardes.bg?

Винаги с нескрита гордост казвам, че Ardes.bg е изцяло българска компания и понастоящем най-големият специализиран търговец на лаптопи и компютри в България, насочен и към частни, и към бизнес клиенти, както малки и средни компании, така и по-големи корпорации. За последните три години сме обслужили повече от 230 хил. частни клиенти и над 18 хил. фирми и корпоративни клиенти, осигурявайки им качествени ИТ продукти - лаптопи, компютри, смартфони, монитори, периферия, компоненти и аксесоари, както и нужните услуги за тяхното правилно функциониране.

През годините съм открил, че не е достатъчно да предложиш на клиентите конкурентна цена или само бърза доставка. Лоялните клиенти и фенове на бранда Ardes.bg сме спечелили най-вече с коректно, открито отношение и внимание към нуждите им. Може да прозвучи нескромно, но мисля, че с начина си на работа и корпоративните стандарти, които поддържаме, с ангажиментите, които поемат служителите ни, доказваме, че българска компания може да работи на световно ниво.

Какви бяха приоритетите на вашата бизнес стратегия след пандемията и доколко те се променят за следващата година?

Приоритетите ни винаги са били да предоставим най-доброто решение на клиента в конкретния момент. По време на пандемията основната ни отговорност беше винаги да имаме налична стока, така че да посрещнем нарасналите нужди. През тази година приоритетите ни са да предложим ефективни ИТ решения, които освен ценово оптимизирани да бъдат енергийно ефективни и с възможност за обратно изкупуване, така че общата цена на притежание на техниката да е минимална. Едновременно с това решението трябва да е с дълъг живот и да има възможност за повторна употреба, като остави минимален въглероден отпечатък върху природата.

Кои са най-важните процеси, които се случват във вашата индустрия?

Високите цени на енергията, кръговата икономика, липсата на достатъчно квалифициран персонал - всичко това поставя на изпитание старите бизнес модели и процеси. Ние успяваме да приспособим процесите в компанията, така че да отговорим на новите изисквания на пазара. За нашите клиенти създадохме лаборатория за изследване на енергийната консумация на ИТ оборудване, така че знаем каква е реалната консумация на новото ИТ оборудване и можем да сравним разходите за ел. енергия на различната техника по време на експлоатацията.

За да отговорим на изискванията на кръговата икономика, създадохме услугата за обратно изкупуване на техника, въведохме и оперативен лизинг и засилихме предлагането на употребявана техника. Липсата на квалифициран персонал компенсираме с наемането на млади хора, които непрекъснато обучаваме, като подобряваме техните умения. И всичко това, докато продължаваме да растем. Само за първите 5 месеца на 2022 година имаме ръст на приходите над 25%, което на практика доказва правотата на нашата стратегия.

Пред какви рискове е изправена вашата компания?

За мен най-големият риск не е само пред нас, а и пред целия български бизнес по отношение на демографската ситуация. За 10 години в България населението намалява с над 10%, а също така и застарява. Икономическата активност е фокусирана в София и в няколко големи града в страната.

Лека-полека специалистите във всички области се пенсионират, а за техните места няма достатъчно желаещи. Конкретно в нашия бранш трайно намалява техническият персонал от средно ниво - квалифицирани техници за ремонт на компютърна техника. Липсват кандидати за консултант-продавачи с техническа насоченост. Малък е интересът към хардуерните дейности, повечето млади хора се насочват към софтуерни специалности, което е нормално предвид голямата разлика в заплащането.

За да намерим нужните кадри, стартираме работа със стажанти още от ученическата скамейка. Имаме кадри, които започват стаж при нас на 16-17 години, на 18-19 вече работят на 4 часа, докато са студенти, и после продължават на пълен работен ден. Радвам се, че имаме кадри, които работят при нас 15-16 години и повече, което показва, че Ardes.bg предоставя добри условия за работа и развитие.

Имате ли вече ESG стратегия - кои критерии и области на устойчивото развитие покрива тя?

Все още сме в процес на по-ясно дефиниране. Винаги сме имали стратегия за повторно ползване на ИТ активи, както и за обратно изкупуване и връщане на старо ИТ оборудване. Проучваме и възможностите за ползване на чиста ел. енергия. Провеждаме и подпомагаме различни социални инициативи както към даровити деца или хора в нужда, така и към различни дейности, които допринасят за развитието на общността. През последните години насочихме фокуса си към реформи в образованието, защото то е в основата на промяната на България към по-добро. Участваме в "ИТ клъстер Варна", където съдействаме за по-добрата връзка между бизнеса и образователните институции.

Миналата година подкрепихме създаването на лаборатория по киберсигурност във ТУ-Варна. През тази година планираме стартирането на два нови проекта в образованието, свързани с подкрепа на българските учители. Те се изразяват в това да им дадем инструменти, чрез които по-лесно да мотивират учениците си, да ги научат да мислят самостоятелно и логично как да преодоляват конфликти и да придобият такива меки умения, каквито сегашната образователна система не винаги им дава. Вярвам, че с постоянство и упоритост можем да променим и подобрим средата около себе си и да допринесем за по-добрия живот на общността, в която работим.

Кой е най-успешният ви проект през последните две години?

Ние сме успешният проект. Вече повече от 26 години се развиваме и растем непрекъснато. Не се сравняваме с конкурентите си, а се стремим да ставаме по-добри от нас самите вчера. Даваме по-добро обслужване на клиентите си, осигуряваме добри условия за работа и развитие на служителите си, стремим се да помагаме на общността и да подобряваме средата около себе си. С радост вървим по пътя си и доказваме, че България е добро място за правене на бизнес.