🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индустриалната метавселена ще революционизира производството

Д-р инж. Боряна Манолова, CEO на Siemens за България, Северна Македония и Украйна

Д-р инж. Боряна Манолова, CEO на Siemens за България, Северна Македония и Украйна
Д-р инж. Боряна Манолова, CEO на Siemens за България, Северна Македония и Украйна
Д-р инж. Боряна Манолова, CEO на Siemens за България, Северна Македония и Украйна
Д-р инж. Боряна Манолова, CEO на Siemens за България, Северна Македония и Украйна
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коя е най-голямата технологична промяна, която очаквате да донесат следващите 30 години?

През последните десетилетия темповете на технологични иновации стават все по-бързи, а иновационните цикли - все по-кратки. От гледна точка на масовия потребител нови технологии и услуги се появяват сякаш от нищото и променят драстично ежедневието на милиони хора буквално за 1-2 години (понякога дори в рамките на месеци). Достатъчно е да се сетим за големите езикови модели като ChatGPT, доскоро смятани за нишова област на интерес от страна на малцина експерти. Днес ChatGPT е новата умна и леснодостъпна "играчка" за хиляди любители и професионалисти в най-различни сфери.

Така че е трудно да кажем със сигурност в каква посока ще се развиват технологиите през следващите десетилетия. Все пак си мисля, че светът ще върви към все по-голяма свързаност и сливане между реалния и виртуалния свят. Технологии като изкуствен интелект, дигитални близнаци, квантови изчисления, наноботи, 5G, машинно обучение, виртуална и добавена реалност все повече ще определят начина, по който живеем, общуваме, произвеждаме, използваме услуги, пътуваме. Моите очаквания са те да се масовизират и демократизират. И промяната вероятно ще е много по-бърза и по-скорошна от очакваното.

Същевременно нарастващата свързаност и комплексност все повече ще изисква от компаниите и организациите да работят в екосистеми. В този смисъл базирани на сътрудничество концепции като новата цифрова отворена платформа на Siemens - Siemens Xcelerator, ще бъдат все по-търсени и необходими.

Как си представяте индустрията на бъдещето?

В сферата на производството вече говорим за зараждането на т.нар. индустриална метавселена (ИМ), която обединява реалния и виртуалния свят. Според ABI Research нейният пазарен потенциал ще достигне около 100 млрд. долара през 2030 г. - десетократно увеличение в сравнение с 2021 г.

Наскоро излезе доклад на MIT Technology Review и Siemens, според който ИМ ще позволи на компаниите да изграждат модели, да създават протитипи, да тестват стотици, дори милиони вариации на дизайна в реално време, при това в изцяло реалистична, базирана на физически данни среда, още преди да се ангажират реално с даден проект. Представете си за какви възможности за спестяване на време, грешки и ресурси става дума.

Това ще промени цялостната парадигма на производството, позволявайки взаимодействие в реално време с други хора, обекти и машини, точно както в действителния свят. Компаниите ще могат да оптимизират процесите си в непрекъсната верига на обратна връзка. Така че потенциалът на ИМ да революционизира индустрията е наистина необятен, а основните й градивни елементи - цифровите двойници, вече са факт.

Какво съветвате клиентите си, които искат да бъдат на предните линии при приемането на нови технологии в следващите десетилетия?

Моят съвет към тях е да не лежат на стари лаври. Пандемията ни показа колко лесно работещи с десетилетия бизнес модели, услуги и подходи могат да станат ненужни, неадекватни и да бъдат изместени от нещо ново. Така че никоя компания не може да бъде сигурна, че нейният бизнес модел или портфолио е вечен и неизменно успешен. Дори в момента някъде в някой гараж в предградията може да се създава следващата технология, продукт или услуга, които да ви изхвърлят на сушата. Така че моята препоръка е: търсете иновациите, фокусирайте се върху тях постоянно, систематично и целенасочено. Преследвайте промяната, защото тя е тази, която носи прогрес.

Кои "обикновени" неща днес очаквате да бъдат радикално технологизирани (сгради, влакове, пътища...)?

Мисля, че навлизането на дигитални технологии във всеки от тези сектори още днес променя драстично начина, по който те функционират. Благодарение на мениджмънт платформите сградите вече "говорят" с потребителите, операторите, с енергийната мрежа и инфраструктурата, обменяйки данни и адаптирайки се спрямо променящите се нужди и изисквания.

В производството решения за автоматизация и цифровизация подобряват производителността, пестят ресурси и откриват нови възможности като предиктивна поддръжка. В сферата на мобилността жп операторите използват дигитализацията, за да разширят предлагането си, да го направят гъвкаво и да подобрят изживяването за пътниците. Защото именно в това се крие големият смисъл на технологиите - да правят живота на хората по-добър.

И обратното - какво материално очаквате да не претърпи особени промени?

В по-глобален план ми се ще да вярвам, че най-важният ни материален "актив" - планетата, на която живеем, няма да бъде безвъзвратно съсипана дотогава и че дори ще сме успели да върнем назад часовника на климатичните промени.