🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Умни" тeлeфoни, "yмни" гpaдoвe, а защо не и "умни" пътищa

Стефан Тотев, изпълнителен директор на "Джи Пи Груп" АД

Стефан Тотев, изпълнителен директор на "Джи Пи Груп" АД
Стефан Тотев, изпълнителен директор на "Джи Пи Груп" АД
Стефан Тотев, изпълнителен директор на "Джи Пи Груп" АД
Стефан Тотев, изпълнителен директор на "Джи Пи Груп" АД
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Какво ще се промени в строителната индустрия през следващите 30 години?

Строителният сектор заедно с цялата си "екосистема" от процеси безспорно играе съществена роля в човешкото ежедневие, служейки като основа на съвременните икономики със своите забележителни инженерни постижения. В момента той се отличава с това, че е най-голямото производство в света, допринасяйки със значителните 13% за световния БВП.

В същото време строителната индустрия е на прага на нова ера. Значителният натиск, на който бе подложена през последните години - COVID-19, прекъсване на веригите за доставки, недостиг на материали, бушуваща инфлация, войната в Украйна, липсата на квалифицирани кадри - доказаха, че браншът е готов за крайно наложителни трансформиращи промени. Можем само да се възползваме от новите тенденции, които ще ни помогнат да се справим с най-належащите предизвикателства. Строителният инженеринг и управление бавно, но сигурно възприемат все по-холистичен подход - както жилищният, така и търговският сектор предпочитат устойчиви, интелигентни сгради, които съчетават функционалност с естетика.

Как технологиите и изкуственият интелект ще променят строителния бранш?

Строителството играе основна роля в стимулирането на икономическия растеж, а въпреки това е признато за един от най-малко цифровизираните сектори. С бързия технологичен напредък това бавно, но сигурно започва да се променя - сензорна технология и преносими устройства помагат за проследяване на производителността и използването на оборудване и материали; строителни роботи автоматизират разрушаването, повдигането на товари, транспортирането и бетонните работи, подобрявайки безопасността и производителността на работниците и минимализирайки загубите на материали.

Употребата на изкуствен интелект ще доведе до по-безопасни строителни обекти, ще спомогне за недостига на работна ръка, ще планира и ще следи за изпълнението. Работниците могат да бъдат оборудвани с интелигентни каски и жилетки, които измерват биометрични данни като сърдечен ритъм и телесна температура, гарантирайки тяхното благополучие по всяко време. AI може да се използва и в програми за обучение, като симулира реални сценарии на строителна площадка. В противовес с общоприетото схващане с навлизането му ще се появят и нови работни места. Следващата вълна от работни позиции без съмнение ще бъде все по-дигитална и високотехнологична.

Какви нови материали ще се използват в строителния сектор след десетилетия?

Строителството е секторът с най-голямо производство на твърди отпадъци в света. Един от начините да минимализираме това е да се съсредоточим върху възобновяемите материали, представляващи преход към включване на авангардни, устойчиви решения за ускоряване на времето за строителство и повишаване на рентабилността. Усъвършенстваните строителни материали могат да са био- или нанотехнологично подобрени съществуващи материали или такива, възпроизвеждащи естествени системи.

Подходите за създаването им са не по-малко впечатляващи. Разработено е ново поколение бетон, имащ способността да се самовъзстановява, използвайки ензим, открит в червените кръвни клетки. Той помага на материала да превърне въглеродния диоксид в атмосферата в кристали на калциев карбонат. Така всеки път, когато в бетона се образува малка пукнатина, в рамките на един ден калциевият карбонат я запълва, предотвратявайки разширяването й. Друга футуристична алтернатива е 3D-принтираната биопластмаса, която се транспортира лесно и има минимален въглероден отпечатък.

Как климатичните промени и целите за въглеродна неутралност ще окажат влияние върху сектора? Как строителният бизнес ще отговори на растящите изисквания за устойчивост и нулев отпечатък върху околната среда?

Повишаването на глобалните температури ще надмине целта от 2°C, определена от Парижкото споразумение, освен ако въглеродните емисии не бъдат намалени до нула до 2050 г. Според данни от 2022 г. на Програмата на ООН строителството е отговорно за 39% от брутните годишни въглеродни емисии в световен мащаб - число, включващо както експлоатационния въглерод и текущите емисии от ежедневното функциониране, така и целия емитиран въглерод от производствените процеси на материали. Фактът е налице - емисиите от строителната индустрия трябва да бъдат намалени до нетната нула. Основната цел е да се стимулират начините за декарбонизация по цялата верига - от процеса на търсене и добив на суровини за строителството, през рециклируеми материали до климатично интелигентно потребление на енергия във фазата на използване на недвижими имоти и инфраструктура.

Как ще изглеждат градовете, жилищните и обществените сгради? Какво ще включва понятието "Умен дом"?

Статистиката показва, че до края на 2025 г. ще има около 75.4 милиарда джаджи, свързани с интернет. С бързото напредване на технологиите е неизбежно в не толкова далечното бъдеще по-голямата част от домовете да използват технологията за интелигентен дом под една или друга форма. Едно от най-големите й предимства е, че имате контрол над всички интелигентни устройства от едно място, намалявайки значително комуналните си разходи. Тук голяма роля ще изиграе т.нар. Интернет на нещата/Интернет на вещите (Internet of Things). Системата може да бъде интегрирана в почти всички строителни дейности, включително измазване, зидария, геодезия, проследяване на активи, проследяване на работници и управление на риска. Интелигентните тагове се прикрепят към всички активи и лица на строителната площадка и предават сигнал през защитена мрежа към специално табло за управление в реално време, осигурявайки видимост и прозрачност на веригата без конкуренция.

Според вас как ще изглеждат пътищата на България след 30 години?

"Умни" тeлeфoни, "yмни" гpaдoвe, а защо не и "умни" пътищa. Вярвам, че ще преодолеем превърналите се в ежедневие проблеми в тази област и ще оставим нещо по-добро за следващото поколение. Добре изградената, поддържана и най-вече безопасна пътна инфраструктура е от изключителна важност. Първата стъпка към постигане на стабилност е доброто дългосрочно планиране. Необходим е рационален подход, за да може да се изгради цялостен план за менажирането на българската пътна мрежа. Не трябва да се работи на парче - нужна е дългосрочна визия за всички региони на страната, защото в противен случай сме изправен пред това строежът на АМ "Хемус" да не остане прецедент. Затова адмирираме желанието на управляващите за промени в тази посока. Това трябва да се превърне в традиция, която ще подобри и прогнозира състоянието на мрежата.

А защо и да не помечтаем. Бързите световни темпове на развитие налагат разглеждането на пътищата като пространства за интеграция с други видове транспорт и технологии - от електрифицирани настилки, зареждащи превозни средства, до летящи таксита. На Запад се разработват проекти за пътища с асфалт от рециклирани гуми, окабелени за зареждане на електромобили в движение. Иновативни слънчеви панели могат да бъдат инсталирани на всички бетонови и асфалтови повърхности, които да генерират електричество, топейки снега, а LED светлини да предупреждават водачите за предстояща опасност. Замяната на обикновения асфалт ще повиши безопасността, като "интелигентните" настилки ще oтчитaт броя на aвтoмoбилитe, cĸopocттa нa движeниe, ĸaĸтo и ĸъдe ce нaмиpaт в peaлнo вpeмe.

Опишете какво ще представлява "Джи Пи Груп" след 30 години!

Със затвърдени традиции!

Благодарение на усиления труд на всеки, повярвал в каузата "Джи Пи Груп", през изминалите почти 20 години успяхме да изградим работеща и постоянно развиваща се изцяло българска компания. Независимо от трудностите, с които се сблъсквахме, нашите мисия и ценности останаха непроменени и не виждам причина да не продължим по поетия път и през следващите 30, а защо не и 50 години - целеустремени и надграждащи.

Най-голямата ни надежда е в процеса на създаване на кадри, защото точно следващото поколение професионалисти ще са движещата сила на компанията, съчетавайки свежите си идеи и визия с опита на дългогодишните служители. Харесваме работата си и сме готови да предадем тази любов на всеки, повярвал в нашите идеи, да му предоставим повече възможности, отколкото ние някога сме имали. Каквото и да ни поднесе бъдещето - вярвам, че най-доброто предстои!