🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Следващите 30 | Фитнес в бъдеще време

Персонализирани чрез изкуствения интелект тренировки стават все по-вероятна тенденция във фитнес индустрията

   ©  Никола Андреев
Костадин Зашев е сертифициран персонален треньор и консултант по хранене от National Academy of Sport Medicine, САЩ. Има и защитена дисертация по ядрена енергетика в ТУ - София. Съосновател на е на Strong By Science.

Предсказването на бъдещите тенденции на развитие на фитнес индустрията е доста голямо предизвикателство с оглед на огромното разнообразие от непредвидими фактори, които могат да повлияят. Основавайки се на текущото развитие и тенденции, както и новопоявяващите се технологии и социални промени, в следващите редове ще очертаем пет от потенциалните тенденции на развитие на фитнес индустрията в близките две-три десетилетия.

Тренировки с изкуствен интелект (ИИ)

Персонализирани чрез изкуствения интелект тренировки стават все по-вероятна тенденция във фитнес индустрията. Това, което изкуственият интелект в следващите години ще успява да прави все по-добре, е да подготвя ежедневни или седмични тренировъчни планове, основавайки се на целите на трениращия, неговия напредък, настроението, предпочитанията и редица други фактори. Една от ключовите характеристики на персонализираните чрез изкуствен интелект тренировки е, че те ще могат да се адаптират през времето. При прогрес ИИ ще може да актуализира тренировъчния план спрямо напредъка, обратната връзка и евентуалните промени в целите и физическото състояние на трениращия. Чрез използването на ИИ персонализираните тренировки ще стават и все по-достъпни за широка аудитория на сравнително ниска цена.

Тренировки във виртуална реалност

Технологиите, използващи виртуална (Virtual Reality) и разширена реалност (Augmented Reality), продължават да се развиват и ще стават все по-интегрирани в различни аспекти на нашето ежедневие, включително фитнеса. Виртуалната реалност ще позволява на трениращите да се потопят в напълно симулирана среда, а допълнената реалност ще прави възможно налагането на дигитална информация в тази среда и върху реалния свят. Например чрез използването на очила за допълнена реалност трениращите в бъдеще ще могат да тренират със своя треньор в домашни условия, без да е необходимо да се намират физически на едно място.

Виртуалната реалност ще позволява на трениращите да се потопят в напълно симулирана среда, а допълнената реалност ще прави възможно налагането на дигитална информация в тази среда и върху реалния свят.

Чрез виртуална реалност ще е възможно и създавdнето на "геймифицирани" фитнес тренировки, в които човек ще контролира движенията на герой, който вдига тежести, като по този начин ще направи тренировките по-забавни.

Генетични планове

Сегашните ни знания за гените и тяхното взаимодействие все още не са достатъчни, за да можем да изготвяме персонализирани хранителни и тренировъчни режими спрямо генетичната особеност на човек. С напредъка на генетиката обаче изготвянето на индивидуализирани планове ще става все по-възможно. Това ще позволи на фитнес треньорите и диетолозите да създават тренировъчни и хранителни програми, които са съобразени със силните и слабитe страни на всеки човек. Тези програми ще са основани на идеята, че генетичните вариации могат да повлияят на индивидуалните реакции на даден човек в резултат на определен тип хранене и тренировки.

Технологии за носене

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че технологиите за носене (wearables) могат да измерят всичко, което ни е необходимо, увеличаването на броя възможни функции, които се добавят към умните часовници и телефони, продължава да расте. Някои от новопоявяващите се тенденции за развитие на технологиите за носене включват възможност за проследяване на кръвната глюкоза и холестерола; нутриентен анализ в реално време; проследяване на нивото на хидратация; измерване на когнитивното натоварване; анализ на дъха и концентрацията на кислород в мускулите; анализ на стомашно-чревното здраве и проследяване на здравето на костите чрез използването на неинвазивни технологии, с помощта на които ще може да се оценява костната плътност и структура.

Приобщаване на хора със специални потребности

Фитнес индустрията вероятно ще продължи да се развива, за да обслужва все по-широк набор от хора с различни способности, възраст, възможности и предпочитания. Toва означава, че ще се появяват все повече възможности за тренировки на хора с увреждания чрез увеличаване на залите, проектирани за по-лесен достъп на хора с намалена подвижност и даващи възможност за адаптивни тренировки със специализирано оборудване. Нарастваща тенденция в някои страни е да се увеличават възможностите за тренировки на хора с нарушен слух или зрение, които се ръководят изцяло чрез вербални указания от треньори или с помощта на преводачи на жестов език.

Бъдещето

Важно е да се има предвид, че действителното бъдеще може да бъде оформено от редица непредвидени събития, революционни иновации, както и промени в обществените приоритети, а описаните тук тенденции са спекулативни и основани на текущото развитие в някои специфични сфери. Въпреки това едно е сигурно: технологичният напредък прави все по-вълнуващо бъдещето на фитнес индустрията, тъй като продължава да предоставя все повече нови и иновативни начини за подобряване на физическото и психическото здраве на средностатистическия човек.