🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Следващите 30 | Пет важни промени в секса и интимността

Намаляването на срама е тясно свързано с отварянето на концепцията за секса като такъв и промяната на тази дефиниция

   ©  Мила Лозанова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ванина Цонева е посветена от дълги години на темите, свързани със секса и интимността, а солидният й терапевтичен опит се обобщава от вече наложилия се термин коуч. Завършила е Somatica - институтът в Сан Франциско, сертифициран от The American College of Sexologists, преди това е работила в американското списание Vice. Има клиенти от САЩ, Германия и България.

Динамиката на интимните човешки отношения рядко съществува във вакуум. Тя често се влияе от социалните и политическите промени, които се случват в даден момент. Последните няколко години промениха начина, по който се срещаме с нови хора, както и каналите, по които получаваме информация, свързана със секса. Наред с това виждаме и други тенденции, които вече са започнали и ще променят още повече това как действаме, как правим секс и как комуникираме помежду си.

1. Виждаме все повече репрезентация на различни динамики и типове връзки

Това е доста обвързано и с по-голямата видимост на различни сексуални ориентации, с все по-широкото навлизане на полиаморията като тип отношения и на осъзнаването, че няма един шаблон, който трябва да бъде следван от всички. В този смисъл се наблюдава едно отдалечаване от това, което традиционно сме виждали като еталон за връзка, и повече експериментиране, повече желание да се намери коректният тип динамика, който работи индивидуално за нас. Дали това е полиамория и връзки с няколко души, дали е по-скоро отворена връзка с един основен партньор и сексуални отношения с други, или е връзка, която дори не се гради на сексуално привличане - опциите са много и информацията за това става все повече и по-достъпна.

2. По-малко срам, повече осъзнатост

Този лесен достъп до информация прави и дискусиите на теми за секс и интимност много по-присъстващи и реални. В ТикТок или Youtube е пълно със съдържание тип секс образование - от това как да сложим правилно презерватив до това как да правим анален секс. Дискусии на теми полиамория и протекция в полиаморни връзки се водят във фейсбук групи и дискорд сървъри. Теми като съгласие, граници и комуникация във връзката се обсъждат под инстаграм постове.

Ако преди време ни беше срам и се притеснявахме да предложим каквото и да било извън стандартната пенетрация, сега се забелязва доста повече експериментиране и желание за авантюризъм.

Този бум от информация има не само образователен ефект. Той намалява срама ни да говорим и обсъждаме подобни теми и създава среда за по-отворена и уязвима комуникация. Което няма как да не подобри не само връзката ни със себе си, но и отношенията с партньора. В бъдеще очаквам този тренд да се задълбочи и да има не само по-малко срам в комуникацията ни за секса и интимността, но и повече осъзнатост на това какви искаме да бъдем в една връзка.

3. Ново разбиране за това какво е секс

Намаляването на срама е тясно свързано и със следващата тенденция, която забелязвам, а именно отварянето на концепцията за секса като такъв и промяната на тази дефиниция. Все повече се говори за секс, който не е задължително да включва пенетрация, и за фокусиране върху удоволствието, а не върху оргазма. Това е доста важно от гледна точка на това, че не всички харесват, искат или могат да практикуват секса по начин, по който досега вярвахме, че е единствен. Както нерядко съм обръщала внимание, едва 20% от жените стигат до оргазъм единствено и само от пенетрация. Около 65% от хетеро жените успяват да свършат по време на "секс", за разлика от 95% от хетеро мъжете. За тази разлика все повече започваме да говорим и концепцията за това какво е секс започва да се променя. Ако преди време ни беше срам и се притеснявахме да предложим каквото и да било извън стандартната пенетрация, сега се забелязва доста повече експериментиране и желание за авантюризъм. За някои от нас сексът може да е пенетрация, но за други секс е чистото докосване, дори не задължително генитално. Сексът може да е (нео)тантра, БДСМ или взаимна мастурбация - концепцията вече не е строго обвързана с пенетрация.

4. Фокус върху женското удоволствие

Тази промяна на дефинициите води и до може би най-обсъжданата промяна по отношение на секса и интимността, а именно фокуса върху женското удоволствие. След години на пълно мълчание и дори незнание относно голяма част от женската анатомия (Фройд например заявява, че клиторните оргазми са за жени, страдащи от хистерия, и вагиналните оргазми са "правилните" и "истински") най-накрая се фокусираме върху темата за удоволствието, оргазмите и еротичните нужди на жените. В последните години наблюдаваме бум на апликации, сайтове и продукти, съсредоточени върху разучаване и (пре)откриване на нашето удоволствие. Приложения за сексуален уелнес като (Ferly) аудиопорно, което набляга на добре разказани истории (Dipsea), сайт, в който жени откровено споделят и показват различни методи за мастурбация (omgyes). Тези продукти са не само насочени към жени, но в голяма част от случаите се и правят от жени. И запълват една огромна липса - тази на женското удоволствие в секса.

5. Преразглеждане на традиционните представи и ролите в интимността

Това, разбира се, променя и самия дейтинг процес, където се забелязва отдалечаване от традиционните идеи за това кой трябва да направи първата стъпка/кой трябва да плаща сметката и прочие. Стереотипите, свързани с пола по отношение на секса и интимността, се изпаряват и това е от полза за всички. Напрежението, което поставяме върху мъжете в хетеро връзки - винаги да инициират, да са защитници, да са силни и да не показват емоции, е огромно и пречи на адекватните отношения. В същото време идеята, че жените винаги получават, не трябва да са активни и е хубаво да оставят мъжа да води (пак в хетеро контекст), може да доведе до откровено опасни ситуации в някои случаи. Отдалечаването от тези идеи и разширяването на понятията за какво е мъжествено/женствено в интимността (а и не само) ни дава дълбочина, уязвимост и автентичност. Което в края на краищата е и основата на едни добри отношения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар