🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България разполага с всичко необходимо, за да продължи да бъде успешна в минната индустрия

Доминик Хамерс - изпълнителен директор на ГЕОТЕХМИН

Доминик Хамерс - изпълнителен директор на ГЕОТЕХМИН
Доминик Хамерс - изпълнителен директор на ГЕОТЕХМИН
Доминик Хамерс - изпълнителен директор на ГЕОТЕХМИН
Доминик Хамерс - изпълнителен директор на ГЕОТЕХМИН
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Доминик Хамерс е изпълнителен директор на "Геотехмин" ООД от ноември 2011 г. и член на Надзорния съвет на "Елаците-Мед" АД. Има повече от 25 години опит в сферата на цветните метали, където е заемал ръководни позиции предимно в областта на търговската дейност и бизнес развитието. Работил е в голяма белгийска индустриална компания преди да се присъедини към Група ГЕОТЕХМИН. Професионалният му опит включва няколко години управление на проекти в България и Русия.

Доминик Хамерс притежава магистърска степен по "Бизнес инженеринг", специалност "Банкиране и финанси" от Католическия университет в Льовен, Белгия. Допълнително има специализации в INSEAD, Франция, и е завършил програма по мениджмънт в London Business School.

За повече от 30 години ГЕОТЕХМИН се превърна в една от най-големите и успешни холдингови компании в България. Кои постижения смятате за най-значими за този период?

ГЕОТЕХМИН е първата българска минна компания, която закупува и внедрява висок клас софтуер за управление на добива, оптимизация и стратегическо минно планиране в открити рудници. С програмните продукти ГЕОТЕХМИН още като консултантско дружество създава първите дигитални геоложки и геостатистически модели на находище "Асарел" (1994 г.), а по-късно и на "Елаците" (1996 г.). Това дава възможност да се преизчислят ресурсите и запасите им и да се докажат дългосрочни икономически ефективни възможности за добив. С придобиването на "Елаците-Мед" през 1999 г. ГЕОТЕХМИН започва трансформацията си към индустриална група, активна в различни сфери на българската икономика.

Без съмнение за групата най-голямото постижение са няколкото успешни удължавания на живота на рудник "Елаците" от 2006 г. насам, постигнато благодарение на инвестициите в нови технологии и ноу-хау на екипа под ръководството на проф. дтн инж. Цоло Вутов за ефективен и рентабилен добив и преработка на руда с ниско съдържание на мед.

Строителният бизнес на групата започва с изграждането на малки обекти, след това и мащабни обекти в минната индустрия, преминава през гражданското, промишленото строителство и постепенно ГЕОТЕХМИН и компаниите от строителното ни направление започват да строят във всички сегменти. Дружествата са едни от водещите в изграждането на големи инфраструктурни обекти - магистрали, метро, депа за отпадъци, мини, ВЕЦ и др. Имаме реализирани и собствени инвестиционни проекти, в това число за зелени сгради, сертифицирани по стандарта за устойчиво строителство BREEAM.

ГЕОТЕХМИН има силна социална ориентация, а "Елаците-Мед" е на 32-ро място сред топ 500 работодатели в страната и най-големият работодател в Етрополе и Средногорието. Приносът ни към хората е гарантиране на стабилност и дългосрочна заетост, успешно партньорство с местните общности, с които чрез различни наши доброволни инициативи работим заедно за повишаване на качеството и стандарта на живот на хората в регионите.

Кои са най-важните цели, които сте поставили пред групата през следващите десетилетия?

- Основната ни цел е въпреки по-ниското съдържание на мед в рудите в рудник "Елаците" да постигнем следващо удължаване на живота на рудника и компанията "Елаците-Мед", за да можем да продължим да допринасяме за икономиката и за обществото. Това изисква още по-големи инвестиции от направените досега. Оценките ни са, че за удължаване на живота на рудника с 10 години - до 2041 г., ще са нужни над 1.2 млрд. лв. Успешно развитие на този проект означава запазването на над 2 хил. работни места в района на Етрополе и обогатителния комплекс в Мирково и редица ползи за икономиката и общините.

Поставили сме си за цел надграждане на постигнатото в областта на устойчивостта в различните ни бизнес направления, включително разработването на някои нови проекти, свързани с възобновяема енергия, както и проучване на възможностите в областта на кръговата икономика. Това е нашият ангажимент за устойчиво развитие и опазване на околната среда.

Нуждата от ключови метали ще продължи да расте в цял свят заради енергийния преход и развитието на дигиталните технологии. Къде виждате дългосрочните възможности в тази посока за един от основните бизнеси на групата - "Елаците-Мед", още повече на фона на това, че Европейската комисия определи 34-те критични суровини и 17 стратегически суровини, сред които и медта, чиито добив и преработка на Стария континент трябва да се засилят?

- На първо място, "Елаците-Мед" трябва да продължава да извлича ефективно и икономически изгодно възможно най-много от медта в рудите при сегашната концесия. Знаем, че предстои да се добиват и преработват руди с по-ниски съдържания на мед при нарастващи разходи. Това ще изисква повече инвестиции от всякога, непрекъснато подобряване на технологията както на самия добив, така и при извличането на медта от рудата в процеса на флотация.

Също така търсим възможности за възстановяване на част от медта, която не успяхме да извлечем в миналото и се намира в промишлените отпадъци, съхранявани в депата за отпадъци. Това е начин за намаляване и оползотворяването им в съответствие с нашия ангажимент за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Пред нас стои предизвикателството да намерим технология за рентабилно извличане на медта и други ценни компоненти от депата за отпадъци. Това е важно и с оглед очертаващия се в бъдеще недостиг от запаси на мед, злато и други метали в света.

Известно е, че страната е сред най-големите производители на метала в Европа, а също, че има и неразработени находища, но съществува опозиция срещу отварянето на нови мини и процедурите са твърде тромави. Как България може да се превърне във важен доставчик на мед?

- Зеленият преход е немислим без стратегическите суровини, сред които са редкоземните метали и медта. Като удължава живота на действащите и развива други нови минни проекти за добив на критични суровини, България ще се превърне във важен партньор на ЕС, с което ще привлече и нови инвестиции за крайни продукти в страната. Едновременно с това ЕС поставя за цел и по-голямата устойчивост. Факт е, че минната дейност има отпечатък върху околната среда там, където се осъществява, и на този етап няма технология, която да позволява да се добива без такъв отпечатък. Важното е добивът да се извършва по най-ефективния начин, с най-малко въздействие върху околната среда и да има най-голямо положително въздействие спрямо всички заинтересовани страни. Аз лично вярвам, че българските рудодобивни компании правят точно това и могат да бъдат класирани на челните места сред световните минни компании в това отношение. Но всички ресурси са изчерпаеми. Ето защо е важно всички заинтересовани страни за развитието на минната индустрия - министерства, минна камара, минни компании, университети и други, да очертаят дългосрочна стратегия, която да включва с какви ресурси за експлоатация в бъдеще разполага страната. Също така трябва да се осигури подходящият инвестиционен климат и условия, за да могат тези находища да се експлоатират икономически изгодно.

България разполага с всичко необходимо, за да продължи да бъде успешна в тази индустрия - високообразовани професионалисти, ноу-хау, опит и инвеститори. Правителството трябва да противостои на популистките, а също и на някои фалшиви зелени настроения в обществото, като същевременно осигурява добър контрол върху експлоатацията на мините. Без тази индустрия ЕС ще е зависим от трети страни.

По какъв начин може да помогнете в енергийния преход на България в съответствие с политиките на ЕС? Какви са плановете ви за използване на устойчива енергия от компаниите на групата и какви резултати отчитате от повишаването на енергийната ефективност на дейностите им?

- За постигане на целите на Зелената сделка ръководството на компанията вече инвестира във възобновяеми енергийни източници в различни бизнес направления. Към момента имаме три фотоволтаични централи. Две се намират на покриви на сервизни бази на "Геотрейдинг" в София и Етрополе и произвеждат общо около 74 MWh зелена електроенергия за година. През 2023 г. на територията на обогатителния комплекс на "Елаците-Мед" бе въведен в експлоатация и фотоволтаичен парк с мощност 1 MWp за производство на електрическа енергия за собствено потребление. Имаме и проект за по-голям фотоволтаичен парк за собствени нужди с мощност над 40-49 MWp в района на обогатителния комплекс.

За "Елаците-Мед" това е особено важно, тъй като добивът и преработката на полезни изкопаеми са свързани с използването на значителни количества енергия. Дружеството бе първото в минната индустрия, което се сертифицира още през 2015 г. по международния стандарт за управление на енергията, и днес поддържа стандарта ISO 50001/2018. Всяка година залагаме конкретни цели за оптимизиране на потреблението на енергията и наблюдаваме всички дейности и процеси от добиването на рудата до крайния продукт. От 2015 г. до края на 2022 г. изразходваната енергия за тон преработена руда е намаляла с над 9.6%. Това е благодарение на всички мерки, както и на дигитализацията, автоматизацията, инвестициите в машини с ниски и нулеви емисии и др.

Групата става задължено лице по новоприетата директива за отчитане на корпоративната устойчивост от 2025 г. Стартираме проект за ESG, първоначално с "Елаците-Мед" като най-голямата компания, а след това ще се прилага и за цялата група.

Опишете ГЕОТЕХМИН след 30 години.

Времената са много динамични и ще стават все по-динамични. Трудно може да се предположи какво ще се случи през следващите 30 години и да се оцени как това ще повлияе на дейността на ГЕОТЕХМИН. Нашата цел е да продължим да бъдем отговорен инвеститор, който чрез професионализъм и иновации допринася за икономиката и се стреми да подобри стандарта на живот на хората там, където развива дейност.