🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фокусираме се върху това да подобряваме качеството на живот на нашите клиенти

Марио Захариев - основател, собственик и изпълнителен директор на "Феърплей интернешънъл"

Фокусираме се върху това да подобряваме качеството на живот на нашите клиенти
Фокусираме се върху това да подобряваме качеството на живот на нашите клиенти
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

"Феърплей интернешънъл" става на 30 години, през които сте натрупали солиден опит в строителството и управлението на офис проекти. С кои ваши дейности сте успели да окажете положителна промяна в този толкова важен сектор за икономиката?

Завършихме първата ни клас А офис сграда през 2005. Една от основните ни цели бе да предоставим максимална гъвкавост на отдаваемите площи, за да имат нашите клиенти възможност да растат и да променят офисните пространства според нуждите си. Първият ни клиент в тази сграда е все още наемател във "ФПИ Бизнес център". Избирайки локацията на сградата на бул. "Черни връх", положихме началото на развитието на района от индустриална зона към това, което е днес, квартал, в който има всичко.

С първите ни офис сгради допринесохме за един процес, които продължи дълго време в София - извели сме много фирми от офиси в апартаменти в жилищни сгради в истински бизнес сгради.

С всяка сграда се стремим да допринесем и за облагородяването на района, в който се намира. Гордеем се, че обектите ни се вписват изключително добре в заобикалящата ги среда.

Какъв беше офис пазарът, когато влязохте на него, как очаквате да се промени в дългосрочен план на фона на глобалните тенденции и каква ще бъда заслугата на вашата група за тази промяна?

- Офис пазарът в София беше вял, фирми и дори по-големи компании наемаха апартаменти в жилищни сгради за свои представителства. Тепърва се настройваха да излязат оттам и да влязат в офис сгради, където да получат по-добра работна среда, възможност за истински растеж и много допълнителни услуги.

Винаги ще има нужда от офис площи. Виждаме как все повече компаниите връщат служителите си в офиса. На хората е необходима и социална среда, в която да работят, а работата от вкъщи невинаги позволява необходимата концентрация и продуктивност. Бизнес сградите предлагат по-качествени площи, по-добра вентилация, климатизация, осветеност, значително повече пространство за работа, отколкото едно работно място, организирано вкъщи. Работата в екип е по-лесна "на живо", служителите могат да се възползват от допълнителните услуги, а компаниите улесняват дейността си чрез синергиите, които се създават между различните обитатели в дадена офис сграда.

В най-новия ни проект FPI City Tower, който е сграда със смесено предназначение, наблягаме на иновативните технологии в строителството и сградния мениджмънт, както и на устойчивите зелени практики. Отново гъвкавите наемни площи са акцент наред със светлите и широки пространства, позволяващи на наемателите да развият интересни офис концепции.

FPI City Tower ще бъде устойчива, зелена, LEED сертифицирана сграда с частично собствено производство на енергия. Архитектурата й е модерна, ефирна, отлично вписваща се в градската среда около паметника на Васил Левски и централната част на София. Както с всеки друг наш проект, целим да подобрим качеството на живот на бъдещите й обитатели и на всички в района.

По какъв начин целите за въглеродна неутралност ще окажат влияние върху строителния сектор и офис пазара? Как строителният бизнес и вашата компания ще отговорят на растящите изисквания за устойчивост и нулев отпечатък върху околната среда?

- Целите за въглеродна неутралност променят строителните процеси и са двигател за внедряването на нови, високотехнологични материали, по-щадящи за околната среда, по-устойчиви и по-зелени. Често модерните технологии и иновативните екологични материали струват повече на строителните предприемачи, но в дългосрочен план тези инвестиции се възвръщат, понякога и многократно.

Строителният бранш вече е наясно с ползите от тези технологии, а пазарът им дава допълнителен тласък чрез клиентите, които стават все по-взискателни към сградните площи, които обитават. Мисля, че за всички е ясно, че не става въпрос за някаква "мода", а за устойчивост, която допринася както за околната среда, така и за комфорта у дома и на работното място.

Едно добро начало за постигане на изисквания за устойчивост са именно стандарти като LEED и BREEAM. Внедряването на допълнителни модерни технологии, които пестят ресурси или генерират енергия, и дори пищното озеленяване са други подходи за намаляване на отпечатъка.

Как очаквате технологиите и изкуственият интелект да променят строителния бранш и това ще засегне ли инвеститорите и клиентите?

- Технологиите и изкуственият интелект неминуемо ще засегнат както строителния бранш, така и всеки друг икономически сектор. Иновациите, спомогнати от нови технологии в строителството, започват с навлизането на все повече устойчиви материали, щадящи околната среда и улесняващи изграждането на сградите. Те позволяват по-ефективно управление на експлоатационните процеси и допринасят за повишаване комфорта в обитаваните пространства. Смарт технологиите пестят време и ресурси. В този смисъл технологиите и изкуственият интелект имат положителен ефект върху строителния бранш и навлизането им в сектора ще става все по-широко.

Според вас как ще изглеждат градовете, жилищните и обществените сгради в България след 30 години? Какво ще включва понятието "Умен дом"?

- За градовете в България е важно наистина да се развият зони от типа "15-минутен град" - концепция, в която в определен район има всичко необходимо за пълноценен живот на 15-минутни разстояния. Да няма големи квартали, които умират през деня или през нощта, защото са "спалнята" или "офисът" на града. Това е и една от причините да направим новата ни сграда със смесено предназначение, така че тя да е функционираща 24/7 чрез обитателите в жилищата, чрез събития в общите си части, чрез офисите, чрез магазините, които да обслужват квартала. Смесеното предназначение на сградите и развитието на такива квартали ще ни даде повече свободно време, ще намали значително трафика и замърсяването. Повечето свободно време ще допринесе за здравето и благосъстоянието ни.

Кои ще са фокусите в развитието на групата през следващите 30 години?

- С напредването на изкуствения интелект и поредната технологична революция хората ще разполагат с все повече свободно време. На много места вече са факт 4-дневната работна седмица, по-късият работен ден и отдалеченото работно място, а това ще промени начина ни на живот и обитаване на пространствата. В този смисъл във фокуса ни попада и развитието на рекреационни центрове, включително балнеологични такива, които да спомогнат за удължаване и подобряване качеството на живот на хората. Образователната система също ще се нуждае от голяма трансформация на площите и съвсем различен вид училища. Както през последните 30, така и през следващите ние ще се фокусираме върху това да подобряваме качеството на живот на нашите клиенти без значение дали инвестираме в жилища, офис сгради, индустриални площи или балнеология.