🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Динамиката като начин на съществуване – IT браншът, погледнат отблизо

Иван Житиянов - изпълнителен директор на Telelink Business Services

Иван Житиянов - изпълнителен директор на Telelink Business Services
Иван Житиянов - изпълнителен директор на Telelink Business Services
Иван Житиянов - изпълнителен директор на Telelink Business Services
Иван Житиянов - изпълнителен директор на Telelink Business Services
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията

Telelink Business Services е един от най-големите български системни интегратори, със сериозно присъствие на целия Балкански полуостров и известен с гъвкавия си подход за решаване на сложни технологични проблеми чрез внедряване на точните високотехнологични инструменти.

Иван Житиянов - изпълнителен директор на Telelink Business Services, коментира динамиката на технологичния пазар, бъдещото глобално развитие, трансформациите и новите хоризонти, пред които се изправя браншът.

Как видяхте промяната на България и българския технологичен и телеком сектор в изминалите десетилетия?

Телеком секторът се движи добре през последните 20 - 25 години. Нивото на услугата е високо и може да твърдим, че браншът се развива в унисон със световния пазар. Нивото на добавени услуги е по-ниско, но това все пак е функция на търсенето.

Технологичният сектор, в частност системните интегратори, продължава да се ръководи от това, което диктуват големите производители на оборудване и софтуер. Генералната промяна е появата на малки локални компании и центрове, които работят за чужбина. Гиганти като HP, Microsoft и VMWare откриха клонове с изцяло български персонал, насочен изцяло извън региона.

Секторът доказа, че има потенциал да създава стойностни кадри, което е една от главните причини големи компании да си партнират с България. Други два фактора са данъчната система и доброто качество на живот на по-ниска цена. Тенденцията е създаване на оптимална работна среда, с положително отношение към хората, като това е в комбинация със сравнително добро заплащане.

Характерно за местния пазар е, че се движи със забавени темпове, тъй като голяма част от корпоративния сектор не оползотворява възможностите, които информационните технологии биха дали, по оптимален начин. Това се надявам да се промени в бъдеще. Що се отнася до правителствения сектор, той следва да разгърне своите амбиции в дигитализация и да намери начин да мотивира повече компании да предоставят качествен продукт и на локалния пазар.

В сектора на информационните технологии почти всички сценарии са оптимистични.

Какво се промени в Telelink Business Services?

- Не знам дали се заблуждавам, защото живея тази динамика всеки ден, но мисля, че ТБС е една от най-динамичните компании в нашия сектор в България. Промените са константа. Нещо, което си заслужава да споменем, най-вероятно е диверсификацията на капитал, с 50% публично извън основателя, от които повече от 36% собственост на чуждестранни дружества. Вярваме, че за напредъка ни е нужна именно подобна капиталова структура.

Преживяхме огромно развитие и от гледна точка технологичен фокус. В началото се обособихме като компания, която се фокусира върху телекомите и мрежовите решения. В днешно времето портфолиото ни е едно от най-богатите на пазара. Като постоянно се опитваме да разширяваме познанията си и да се приближаваме все повече до приложния слой и самия процес по цялостна дигитализация.

От компания, която работеше само в България, в момента имаме служители в над 10 държави, включително САЩ. Това променя духа и манталитета на компанията драстично, надяваме се за добро.

Коя е най-голямата технологична разлика за вас днес спрямо годините, когато влязохте в този бизнес?

- Разликата е огромна, трудно ми е дори да я опиша. Преди 20 години имаше по-прости продукти, които даваха по-ограничени възможности, но за сметка на това бяха по-сложни за конфигуриране и интегриране в сложни системи. Днес имаме продукти с огромни възможности, всичко е софтуер дефинирано. Сами по себе си продуктите имат по-опростен начин за конфигуриране и управление, но участват в далеч по-сложни системи с много по-високо ниво на интеграция. Не напразно нашето "мото" е "да опростим сложното".

Как си представяте Telelink Business Services в следващите десетилетия?

- Представям си успешно да се трансформираме от една профилирана инфраструктурна компания към доверен, многопластов технологичен и бизнес консултант, чийто опит може да реши комплексни проблеми. Вярвам, че ще можем да изградим име на бутиков service provider на западния пазар, където да ни разпознават като стратегически партньор.

Вярвам, че можем да обединим невероятния потенциал на целия Балкански полуостров под един покрив, показвайки на света една международна компания, изградена от и със хора от Източна Европа. Надявам се, че със сериозното си присъствие на Балканите ще успеем да генерираме и работим както за обществения, така и за корпоративния сектор, помагайки малко или много на целия регион да върви нагоре.

Какъв е оптимистичният сценарий за следващите 30 години в сектора ви?

- В сектора на информационните технологии почти всички сценарии са оптимистични, като изключим изцяло крайните.

Нивото на технологиите е достигнало преломен момент. AI, самоуправляващи се коли, решения в медицината са само няколко примера за това. Всеки икономически сектор има и ще продължи да има голяма технологична нужда, базирана на информационните технологии.

Смятам, че ако съумеем да капитализираме отдадеността си, знанията, начина си на работа на Балканите, ще имаме капацитета да доставим световно адекватен продукт и да развиваме региона благодарение на тези наши способности. Това е лична моя визия, към която се стремя и полагам усилия да се сбъдне.