🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Следващите 30 | Какво ще ядем след 30 години

Хората - много повече волю, отколкото неволю, влияем на храната си и последствията невинаги са такива, че да ни харесат

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Филип Харманджиев е собственик на винарна "Дамяница" и "Чифлик Ливади". Той поддържа и развива работеща алтернатива на конвенционалното производство, като преобръща представата за модерното фермерство и продължава да открива нови модели като синтропичното земеделие. Той е и бивш съиздател на в. "Капитал".

В един от най-любимите ми текстове Малкият принц среща търговеца, който му обяснява защо продава хапчета за утоляване на жажда: глътваш едно хапче и нямаш нужда да пиеш вода. Така спестяваш 53 минути седмично. "Ако имах - каза си Малкият принц - петдесет и три минути свободни, бих тръгнал полекичка към някой извор."

Какво ще ядем след 30 години? Много търговци и изобретатели блъскат главите си как да ни спестят поредните 53 минути - да ни избавят от мъката да отглеждаме храната си, да готвим, да фантазираме какво искаме да обядваме. Индустриализацията и обезвкусяването на храната винаги са били под прикритието за грижата за сигурността и здравето, но истинската цел е била ефективността, масовизацията и в крайна сметка златният икономически телец - икономията от мащаба. Колкото си по-голям, толкова по-евтино да продаваш, но толкова по-голяма печалба да правиш, като умножиш много (бройки) по малко. За целта обаче трябва да изчезнат малките, вкусни, питателни и традиционни алтернативи. Така през трийсетте години на ХХ век в Щатите забраняват суровото мляко клас А (в повечето случаи пасищно) - подходящо за пиене сурово (The Untold Story of Milk: Green Pastures, Contented Cows and Raw Dairy Products, Ron Schmid).

Двайсетина години по-късно, в средата на века, то изчезва и в Европа. Днес суровото мляко е екзотика и немислимо за консумация за по-голямата част от населението - независимо от безспорните му здравни предимства (целта на този текст не е да изтъква предимствата на суровото пред "вареното" мляко, но за отправна точка кое е по-полезно си представете, че изисквате от кърмещата човешка майка да превари нейното мляко).

Дали обаче така ще е утре? Обратният пример е foie gras (патешкият дроб, в България грешно наричан гъши, а всъщност затлъстял дроб) е съвършеният деликатес - независимо че във ветеринарен контекст това би било диагноза - чернодробна липидоза.

Ще бъде ли храната ни утре, ако правилото е, че ти си това, което ядеш?

Хората - много повече волю, отколкото неволю, влияем на храната си и последствията невинаги са такива, че да ни харесат. Преди 60 години американецът Ансел Кийс обявява животинските мазнини за виновни за сърдечно-съдовите заболявания на нацията, селективно и манипулативно избирайки седем държави, които пасват на хипотезата му. Резкият завой на хранителната индустрия към трансмазнини и въглехидратни храни взривява случаите на диабет тип 2 в страните, повярвали на неговата липидна хипотеза.

Обратна осмоза

В първата декада на XXI век обратната осмоза навлизаше във виното с гръм и трясък. Обратна осмоза се нарича система за ултрафилтрация, която "разделя" виното на съставните му части, а след това винарят може да блендира обратно само съставките, които иска. Това позволява да се намали алкохолът, да се махнат летливи киселини (виновни за вкисването на виното) или въобще да се влияе на характера на виното, без да му се нарушават вкусът и ароматният профил.

Струваше ми се, че изкуството на винарството е смъртоносно и фатално застрашено от тази технология. Една сутрин, потиснат от поредната статия за края на винарстването, пиех кафе със Стивън Блек, консултант към австралийската компания Winenet, и го разпитвах за очакванията му. Стефчо Чернев, както Стивън обичаше да се представя, изрече сентенцията, която ще цитирам винаги, когато става дума за намеса на технология при храна и вино: "Филип, всъщност е много по-евтино да си произведеш качествено грозде... [отколкото да отстраняваш проблемите на некачественото вино с обратна осмоза]."

Винаги, когато чуя за поредния успех в производството на месо в епруветка, си спомням този разговор. Много по-лесно и евтино е да отгледаш месо върху кокал, отколкото в епруветка. Освен ако...

За да си представим какво ще ядем след 30 години, трябва да се съобразим с "ако-тата", които ще насочват тенденциите в различните посоки. Външните фактори влияят на телата ни посредством епигенетиката - механизмът на отключване и заключване на гените ни в зависимост от външните условия. Няма по-влиятелен външен фактор от това какво слагаме в тялото си всеки ден, няколко пъти на ден.з

Каква е храната ни определя какво сме ние. И да, разбира се, приписваният на Хипократ цитат "нека храната бъде твоето лекарство и лекарството твоята храна" се приема като доказан безспорно. Въпреки това лековато приемаме и поемаме всякакви хранителни иновации, без да се замисляме какво е закодирано в телата десетки хиляди години.

Какво ще се случи с храната ни, ако победят идеите за нея на Бил Гейтс? Най-големият собственик на земеделска земя в САЩ, инвеститор във всичко, което ни прави зависими и вечни клиенти. Попитах една негова инвестиция - ChatGTP. За разнообразие и различни визии попитах за представата на лингвистичния модел за визиите на Вандана Шива - защитничката на биоразнообразието и наследствените семена, гуруто на пасищните земеделци Алан Сейвъри (ако не сте - добавете едно гледане към близо деветте милиона гледания на презентацията му в ТЕD). За разнообразие и провокация добавих художествени визии от произведения с отпечатък върху представите ни и философията ни за устройството на обществото и отношението ни към храната.

Моето очакване как ще се храним след 30 години е - ще се храним различно. Със сигурност обаче хранителното разделение ще е напълно категорично и плод на нашия осъзнат избор - дали да спестим или не 53 минути/стотинки.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    knb avatar :-(
    Кнб
    • + 1

    А за след 30 години всичко е ясно, като при комунизма парите: някои ще си ядат каквото искат, черен хавер включително, а други на купони ще си пийват някаква напитка. Е не знам, купоните може и по-разнообразни да ги направят. Китай пробва точкова система за социално послушание. Партиен на високо ниво - може да си взима всичко гратис, но ако падне под 300 точки не може и вода да си поиска.

    Нередност?
  • 3
    knb avatar :-|
    Кнб

    За млякото е най-тревожното. Не само че не е просто преварено или пастьоризирано, млякото което ни натрапват е нормализирано. В него фосфоролипидните мембрани на мазнините са разрушени и махнати от сместа. Което например означава че киселото мляко от заквасено нормализирано мляко трае над две седмици, но не е пробиотично. Постепенно ще забранят млякото като хранителен продукт.

    Нередност?
Нов коментар