🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Следващите 30 години

Какво може и какво предстои да се случи през следващите три десетилетия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Бъдещето е абстракция, но усещането за бъдеще е нещо конкретно и лично, вътре в нас", казва носителят на наградата "Букър" Георги Господинов. Но една абстракция си има логиката на своето въображение и то е обусловено от миналото и натрупания опит. Нашият опит е да погледнем в следващите 30 години на базата на историята на нашия свят. Съзнанието има това свойство да запазва само хубавите спомени и да заличава лошите. И колкото повече време минава, толкова злото остава някъде в чекмеджетата на главата, които прашасват, обвити в паяжини. Но разумът винаги предупреждава за предстоящите опасности. Както казва Артър Кларк в знаменитата си утопия "Една одисея в Космоса през 2001 година": "За разлика от животните, които познаваха само настоящето, Човекът се бе сдобил с минало и бе започнал вече да гледа към бъдещето."

Тази година "Капитал" става на 30 години (мерси!) и решихме, че това е добър повод да ви направим подарък. В това издание сме събрали няколко десетки текста за това какво може и какво предстои да се случи през следващите три десетилетия. Подаряваме ви го, защото този рожден ден е в много голяма степен общ. "Капитал" никога не е бил само вестник, списание или сайт. Той е идея, в която се концентрира енергията на хората, които го правят, но и на тези, които ползват различните продукти - читатели и партньори.

Следващите 30 години създават усещането за нещо революционно, но това може да бъде измамно. Технологично изминалите 30 години са взрив в битието ни. Представете си през 1993 година какви бяха животът ни, работата ни, мечтите ни и как тотално се промени всичко. Нима някой си е представял, че ще носим телевизор в джоба си или че за да преведем хиляди левове през банковата си сметка, ще го правим само с едно натискане на екрана на телефона си. Или пък че ще се появят виртуалните пари.

Но пък, от друга страна, в тогавашния най-технологичен отрасъл например - авиацията, през тези години не се случи нищо революционно. Но може би в бъдеще експлозията предстои.

Очевидно е, че технологиите са тук и можем със сигурност да прогнозираме, че автомобилът на бъдещето ще отгатва нашите мисли и автономно ще се насочва натам, където искаме, и както твърди един виц - дори ще ни напомня защо отиваме там.

Във всички технически отрасли, видно от статиите в това издание, хората мислят за три важни неща - горивата, горивата, горивата. Прогнозите са във всички посоки и надеждите са в цялата Менделеева таблица, но най-вече в слънцето и водорода.

През 1997 година филмът на Люк Бесон The Fifth Element представи визията му за бъдещето и че през 2263 година градовете и светът ще са тотално различни. Но ето че изминаха почти 30 години от тази прогноза, а в развитието на градовете дори няма податки за това то да се случи. Така че "булевардът на бъдещето пак ще има дупки".

Но пък и във футуристичните филми, и в реалността петият елемент - любовта, остава основополагащ за живота. И промяната дори и в секса е отново в съзнанието ни. И това е във всички аспекти на нашия живот.

И тъй като всички от тях са повече от оптимистични, нека не забравяме предупреждението, което прави в своята книга Homo Sapiеnes Ювал Ноа Харари: "Ние сме сътворили сами себе си богове, подчинени единствено на законите на физиката, които не са отговорни пред никого, стремейки се единствено към удобства и забавления, без да можем да намерим удовлетворение. Нима има нещо по-опасно от неудовлетворени и безотговорни богове, които не знаят какво искат?"

Enjoy the future!

Все още няма коментари
Нов коментар