🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитализацията ще е водещ фактор в управлението на финансите

Христо Борисов - съосновател и изпълнителен директор на Payhawk

Христо Борисов - съосновател и изпълнителен директор на Payhawk
Христо Борисов - съосновател и изпълнителен директор на Payhawk
Христо Борисов - съосновател и изпълнителен директор на Payhawk
Христо Борисов - съосновател и изпълнителен директор на Payhawk
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Компанията

През 2018 г. Христо Борисов и Бойко Караджов основават Payhawk - финансова система от ново поколение, която съчетава дебитни и кредитни карти, плащания, разходи, управление на парични средства и предварително отчитане в едно интегрирано приложение. Малко след това се присъединява и третият съосновател - Константин Дженгозов, в ролята на финансов директор. В следващите години Payhawk изгражда изключително силна продуктова и пазарна позиция и днес е сред най-бързо развиващите се европейски финтех компании, която през 2022 г. стана и първият български еднорог с оценка от 1 млрд. долара. Компанията обслужва клиенти в над 32 страни и има офиси в осем държави в Европа и САЩ, където работят повече от 280 служители.

Съоснователят на компанията и неин изпълнителен директор Христо Борисов коментира бъдещето на финансовите отдели, мястото на изкуствения интелект в управлението на бизнес разходите и към какво бъдеще се стреми Payhawk.

Как ще се промени управлението на корпоративните разходи в следващите 30 години и кои ще са основните двигатели на развитието?

Традиционните методи на управление на фирмени разходи, включващи множество тромави системи, които отнемат време, допускат грешки и натоварват фирмената администрация, остават в миналото. В свят на високи технологии е естествено повечето от тези модели да претърпят промяна и да се стремят към улеснение работата на финансовите екипи, освобождавайки време, което може да се използва за по-важни и стратегически насочени проекти. Дигитализацията ще е водещ фактор в управлението на финансите. Хартиените бележки и фактури ще са напълно дигитализирани, а самите платежни инструменти е много вероятно да са биометрични - ретина, лицев или пръстов отпечатък и т.н.

Payhawk разработва софтуер за управление на бизнес разходи и разплащателни карти. Как оценявате културата в тази посока на българските компании и как си я представяте да се промени в краткосрочен и дългосрочен план?

- Българския пазар все още е консервативен на тема нови технологии, особено във финансовия сектор. Това води до много пропуснати възможности и неефективно управление на финансите заради високи такси при банките. Особено когато става дума за кредитни карти, обмяна на валута и плащане в чужбина. Разбира се, има и много компании, които са дигитално ориентирани и се стремят към това да подпомогнат служителите си и да дигитализират възможно най-много ръчни процеси. Все повече са компаниите, които се свързват с нас с конкретни цели да улеснят административната тежест при управлението на разходите както за служителите, така и за финансовия отдел.

По какъв начин вашите продукти помагат на компаниите да следят корпоративните си разходи и защо е важно да правят това?

- Развитието на нашия продукт започва с това да позволим всеки разход на компанията, независимо от начина на плащане - с карта, по банка или кеш, да се отчита в реално време в системата по възможно най-лесния и удобен начин за всички. Ако една компания разчита все още на хартиени касови бележки и ръчно въвеждане на данни, процесите ще са податливи на грешки и ще отнемат много време. Един от проблемите, които се решават с продукт като Payhawk, e липсата на видимост и контрол върху фирмени разходи в реално време. Липсата на подобен контрол затруднява ефективното управление на паричните потоци, разкриването на измами, неразрешени разходи или тяхното оптимизиране. Възможността за определяне на бюджети в различни категории помага да се следят рамките на тези бюджети и да се идентифицират области, в които разходите могат да намалеят. Бизнесът има възможност да взима решения в реално време, без да се налага да чака отчети в края на месеца.

Развивате бизнес и в Европа, и в САЩ. Какви разлики виждате в управлението на корпоративните разходи от двете страни на Атлантика?

- В Европа все още фокусът е върху бюрократичните пречки срещу дигитализация и премахването на хартиените касови бележки и фактури. Тези процеси са отдавна изчистени в САЩ, като е нормално в едно заведение да не получите хартиена бележка, а вместо това да ви се изпрати дигитална такава на електронната ви поща. От друга страна, все още има много бизнеси, които разчитат на плащане с чекове, особено в малкия и средния бизнес, където необходимостта от ликвидност на дневна база е критична. Също така САЩ се отличават с голям фокус върху размера на кредитните линии, гъвкавост при погасяването на кредита, както и точки за лоялност и кешбек.

Как смятате, че технологиите и изкуственият интелект ще променят управлението на корпоративните разходи и начина, по който работят компаниите от сектора?

- Освен автоматичното въвеждане на информация, което ние правим в момента с изкуствен интелект, очаквам много скоро да може да задаваме въпроси на финансовите си системи и да получаваме отговори и анализи в реално време. Това е естествената стъпка в интегрирането на изкуствен интелект към софтуерите за управление на корпоративни разходи и би позволило на финансовите отдели още повече сигурност при вземане на решения и финансово планиране.

Къде си представяте да бъде Payhawk след 30 години и какво ще е постигнала компанията за този период?

- Payhawk ще е глобална публична компания, която управлява целия паричен поток на компаниите в един продукт. Платежните инструменти ще използват биометрия и ще са част от нас, а финансовите асистенти ще управляват и разпределят бюджетите в реално време.