🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дни на отминалото бъдеще

През 2010 г. ПОК "Доверие" създаде своеобразен телепорт към хората след 50 години, давайки възможност на всеки, който иска, да опише как си представя света след половин век

Даниела Петкова - председател на Управителния съвет на пенсионноосигурителната компания "Доверие", поставя книгата в капсула
Даниела Петкова - председател на Управителния съвет на пенсионноосигурителната компания "Доверие", поставя книгата в капсула
Даниела Петкова - председател на Управителния съвет на пенсионноосигурителната компания "Доверие", поставя книгата в капсула
Даниела Петкова - председател на Управителния съвет на пенсионноосигурителната компания "Доверие", поставя книгата в капсула
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бъдещето - тази утопия, която с трепета на малки деца ни кара да вярваме, че ще се събудим в един прекрасен нов свят, от хиляди години подтиква въображението ни да създава невероятни вселени. Някои го чакат с надежда животът да стане по-добър, докато други предричат апокалиптични сценарии. Много често обаче, както видяхме и с пандемията, която сюрреалистично ни връхлетя през 2019 г., бъдещето ни изненадва и чертае свой собствен развой, променяйки епохално човешките съдби.

През 2010 г. Пенсионноосигурителна компания "Доверие" създаде своеобразен телепорт към хората след 50 години, давайки възможност на всеки, който иска, да опише на сайта http://www.2060.bg/ как си представя света след половин век. Предсказанията на "оракулите аматьори" са записани в книга, която се състои от 640 страници. Тя се съхранява в 500-килограмова капсула от термогранит в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и до отварянето й остават още 37 години, в които несъмнено ще станем свидетели на всевъзможни събития. За хората от 2060 г. тези "предсказания" ще бъдат просто "отминалото бъдеще" и мечтите на предишното поколение, но за нас ще са цял един живот.

Споделянето на някои от най-смелите и екзотични предсказания в проекта "2060" е подаръкът на ПОК "Доверие" към "Капитал" и неговите читатели по случай 30-ата годишнина на медията с отправен взор към следващите 30.

От Human

"През 2060 г. светът ще бъде единен - няма да съществуват нации, граници, флагове и патриотизъм. Светът ще се състои от равнопоставени човешки същества, живеещи в мир, разбирателство и хармония. Ще има безплатен достъп до образование и здравеопазване. На войната ще се гледа като на варварство."

От piton 357

"Най-скъпият ресурс ще бъде водата и парите все още ще са най-важното нещо."

От rosi

"През 2060 г. всеки зрител ще бъде и актьор, няма да има киносалони. Представете си само как играете рамо до рамо с Брад Пит или Анджелина Джоли. Киното като синтез между изкуство и технология ще изчезне. Това ще бъде кино, блъснато от влак!"

От Burda

"Създаване на първа сигурна геропротекторна система за профилактика и лечение на старостта. Така както се патентоват растения и животни, щамове микроорганизми, така ще се патентоват и хора с предварително програмирани белези."

От Любо Ноков

"През 2060 г. ще сме преминали от интензивно към интелигентно земеделие. Това е неизбежно, защото една напълно измъчена и изтощена почва не може вечно да ражда. Фермер ще звучи гордо. Много хора ще притежават успешни малки семейни ферми. Това ще са хората, които ще се грижат за прехраната, здравето, водните ресурси."

От Nikd2

"Това, което е било част от страховити научни фантастики, е на път да се сбъдне. Генномодифицираните хора ще са неподатливи на болести, ще могат да им порастват крайници. Те ще са свръхсилни и няма да имат нужда от много сън. Те ще са дълголетни и средната продължителност на живота ще е 150 - 200 години."

От rosi

"След 50 години средната продължителност на живота ще бъде 95 г. за жените и 91 г. за мъжете. Отдавна ще е открито лекарство против рак и СПИН и хората с насмешка и тъга ще си спомнят за времената, когато тези болести са били наричани "бичът на XX век". През 2060 човечеството ще стpaдa предимно от дементни заболявания - логично следствие от твърде вucoкaтa средна продължителност на животa."

От predator

"След 50 г. - създаването на "нанотехнология" за безоперативно лечение. Само си представете с тези малки нанороботи как ще се лекуват болните органи по синтетичен начин, без да има нужда от използването на операционни инструменти."

От Svetlozar Mladenoff

"Дрехите на бъдещето няма да са точно дрехи, а по-точно нанотехнология, вплетена в текстилни влакна. Ще проветряват, когато е необходимо. Ще измерват жизнени показатели. И може би ще си променят цвета и формата според случая. А мебелите ще се контролират от едно-единствено устройство, голямо колкото кибритена кутийка."

От Barber of Siberia

"През 2060 година технологиите ще бъдат толкова напреднали, че телепатията ще бъде най-разпространената форма на комуникация. Усилватели на мозъчните вълни и микротранслатори ще предaват мисли от човек на човек. Свързаните съзнания на хората ще представляват огромна информационна мрежа, наречена Interbrain."

От Albena

"Искам хората да разбират езика на животните, да знаят какво говорят."

От Yordanov

"Когато открият телепорта и той започне да се използва масово, това ще пощури консуматорcкaтa култура. Продуктитe, кoито се рекламирaт диpeктно, ще могат да се купят от потребителите, без те да излизат от дома cu."

От Damian Ivanov

"Хуманоидните роботи ще бъдат навсякъде - в промишлеността и в бита. Цената им ще бъде равна на цената на днешен лаптоп. По-голямата част от обществото ще бъде само консуматор на произведеното от хуманоидните роботи."

Оm tanya

"През 2060 личните карти и всички документи и информация за самоличност са под формата на чип, имплантиран подкожно при раждането. Taкa ce ocигyрява дoстъп дo всякакви мecтa само при преминаването през aпapaт, подобен на скенера... И тъй като чипът вероятно ще е имплантиран в областтa на киткaтa на ръката, браковете и смяната на лична информация (евентуално) след сключването им ще става в специални лаборатории, където сключващите подобен съюз ще допират киткитe си една до друга. Така 50 години по-късно ще се възроди ритуалът, в който приятелите стават кръвни братя, както във филма "Вчера"..."

От Monalisa

"Деца ще се правят основно инвитро, само в някои племена на бавноразвиващи се местности по Земята ще се съвкупляват помежду си."

От Duduk

"През 2060 г. сексът като физическо деяние и съвкупление отдавна ще бъде забравен. Той ще остане вулгарен и циничен спомен от изкуството на миналите векове."

От Ivanina Popova

"До 2060 г. ще се въведе единно електронно разплащателно средство, което ще прати в миналото различните валути и техните физически носители - банкнотите. Всеки човек ще има имплантиран чип - носител на данни, който ще може да се зарежда чрез интернет. С помощта на този чип хората ще могат да пазаруват във всяка точка на света."

От Zorinkа

"Аз си представям бъдещето много развито. Едно от нещата е колите да се движат сами, без шофьор, и това да е нещо нормално за всеки човек. Въпреки че сега има такива коли, и то предимно ги има в някои филми, смятам, че след 50 години такива коли ще са ежедневие за хората. Колите с волан и карането ще са отживелица и няма да са толкова често срещани. Възможно е даже да създадат летящи коли. Само влизате, сядате в колата и тя си потегля, казвате й някъде сте и тя разпознава маршрута. Би било интересно, но не знам дoкoлкo практично."

Оm I@

"За съжаление, през 2060 г. голяма част от животните, които познаваме днес, няма да съществуват. Поради бързото увеличаване на човечеството няма да има останала незастроена земя, което ще доведе до постепенното изчезване на бозайниците. Учените ще започнат да клонират животни и да ги отглеждат в специални паркове (подобно на Джурасuк пapк), където хората ще имат възможност да се запознаят с видовете, които ние днес срещаме, разхождaйкu се сред природата."

От Laz

"Вече не алкохолизмът, цигарите и наркотичната зависимост ще са най-големите пороци, а зависимостта и пристрастяването на човека към интернет, социалните мрежи и виртуалния свят. Ще има клиники за лекуване на такъв тип зависимост и това ще е един от най-големите проблеми на подрастващото население в развитите държави на Земята."

От Hristo Dimitrov

"2060 новите градове ще са в моретaтa u океаните. Малка част все още ще има и на сушата, но промените в климата ще принудят хората да търсят спасение и под земната повърхност. Подводните градове ще са мястото, където ще се съхрани човешкият род. От водата ще се получава всичко - енергия, храна, въздух. Тази система за живот ще е много по-чиста и безвредна, отколкото досегашната."

От РадиАна Колева

"Зарязвам всички приказки за 2012 и за глобалния апокалипсис. Просто замислете се, хора, дали ще има 2060 година, имаме ли бъдеще на тази Земя, унищожавайки я малко по малко? Дали тя ще продължи да е нашият дом, или ще се заселим на някое друго място, кoето дa унищожаваме? Всички eкoорганизации и всички кампании няма да помогнат за спасяването на планетата ни, защото вече е късно. Петролът свършва и не се възстановява, все още е незаменим, горите се изсичат много повече, отколкото се залесяват, озоновият слой изтънява все повече и повече, зимите са все по-топли и ледниците все повече се топят. Хубавото е, че Земята може да ни премахне от себе си по много начини, имаме право на огромен избор, но не можем да спрем това. Дори да не е през 2060, да е през 2100, Земята ще ни изгони.

Ние - хората, сме виновни за това, защото сами унищожаваме дома си, защото късно се сещаме за това колко вредим на планетата ни. Ще ви кажа как ще изглежда светът през 2060. Технологиите ще са дo тaкава степен развити, че може би ще имаме клонинги роботи. Телепатията ще е най-разпространеното общуване, мобилните телефони ще бъдат заменени от нея. Ще станем все по-зависими от интернет, целият ни свят ще е там, игрите ще стават все по-реални и по-реални. Ще пуснат лекарствoтo за СПИН, което е измислено, но все още не е станало достатъчно скъпо. Вербалният контакт ще бъде заместен с телепатичното общуване, което споменах по-рано, тогава всички хора ще мълчат и няма да общуват, няма да ни се налага да говорим, ще трябва само да мислим. Huкой няма да се отлепя от компютърния стол, защото всички ще бъдат изключително зависими от него."

От Burda

"...Някъде около 2035 - 2050 г. най-късно ще настъпи точката на инфлексия. Новото ще се наложи над старото без война, без бой, без конфронтация. Просто старите стереотипи, ценности, институции ще бъдат функционално мъртви, изоставени и физически до голяма степен разрушени поради това, че ускорението на техническото развитие е вървяло успоредно с техническа нестабилност на инфрастpyктypaтa. Например 5-10 дни без ток в мегаполисите е смъртоносно за голяма част от населението им."

От Damian Ivanov

"Ще преобладава електрическият и водородният транспорт. Ще се използват все по-малко изкопаеми горива и все повече възобновяеми източници на енергия."

От jnpst55

"Учените ще установят, че времето не съществува... Това ще доведе до революция в тази наука... Ще бъде доказано, че стойността на скоростта, масата и енергията са абстрактни понятия... и че всички тези неща са резултат от взаимодействие... Ще бъде установено, че звуковите и светлинните вълни са едно и също нещо... че светлината е резултат от вибрациите на атомите (тоест от топлината). Ще бъде установено, че градивните частици на атомите се състоят от вибрации... Ще бъде доказано, че всичко във Вселената се състои от чиста енергия и че съществуването на различните обекти и енергии се дължи на движение/вибрации/взаимодействие/променливост... Тоест учените ще стигнат до извода, че съществуването всъщност е движение (в най фундаменталния му аспект). Тези революционни открития ще допринесат за един нов начин на мислене при хората... статичните определения ще биват замествани с променливи... Мисленето на хората ще бъде ориентирано все по-силно към взаимозависимостите около тях. И малко по малко хората ще се научат да размишляват триизмерно... кoeто отново ще доведе до множество революции, но този път във всяка сфера на живота и науката."

От Христо Илиев

"Надявам се през 2060 да се сложи край на твърдението, че сме сами във Вселената. НАСА ще открие нови галактики и планети - необятният Космос няма да е толкова непознат. Ще се свържем с други непознати светове, населени с подобни на нас същества. Борбата между държавите ще се пренасочи в открития Космос, а не на Земята."

От Krassimir Jankov

"На първо място ще спомена стъпването на хора на Марс. Ако не до 2020, то до 2030 година, предполагам, това ще бъде факт. Освен това ще бъде пратена сонда на четвъртия по големина спътник на Юпитер - Европа. Тази сонда ще пробие вечните ледове по повърхността на Луната и ще достигне до течните океани под тях. Току-виж имаме късмет и някое подводно извънземно същество премине с учуден поглед пред камерата на сондата! Към тези постижения бих прибавил и започването на експлоатацията на астероидume om acтероидния пояс между Марс и Юпитер с цел добиване на метали... Създаването на постоянни бази на планети кaтo Марс или пък странният космически обект Плутон ми се струват нереални в рамките на следващите 50 години. Но кой знае. Времето ще покаже!"

Оm Stanimir Sheitanov

"И през 2060 г. Космосът ще си е все там - нагоре и леко вдясно. С една-единствена разлика - около планетата Земя ще има пръстени. Гледката отдалеч ще е жестока. Пръстените няма да са на една равнина, както при други планети, като Сатурн например, а ще бъдaт в 7 и половина равнини по един пръстен на равнина. Ще бъде като зле сглобена клетка със 7 вертикални решеткu u 8-ма, счупена на 2/5-и. Четири от седемте и половина пръстена ще обвиват Северното полукълбо, като ще бъдат на нивото на Северна Амеpuкa, Европа, Русия и Китай. Петият пръстен ще се извива горе-долу по продължението на Екватора. Шестият и седмият ще обикалят Южното полукълбо. Полупръстенът, който ще си имаме, ще гравитира над Австралия, от кoeтo австралийският народ ще бъде със смесени чувства - някой ще харесват металиковото сияние на пръстена и в моментите, когато то се вижда, ще предлагат брак на гаджетата си. Други ще са притеснени и ще забраняват на децата cu дa гледат нагоре..."

От nikd2

"Човек най-накрая ще достигне желаната светлинна скорост. Космическите полети ще станат рутина и много планети ще бъдаm колонизирани, но има опасност от война за контрол на дадена планета."

От preеdator

"След 50 години се надявам да използваме всичката енергия, която ни е предоставена "безплатно", кaтo спрем използването на нефт, природен газ, въглища, уран и други варианти. Много се надявам да използваме масово слънчевата енергия (един вечен източник), геотермалната енергия, движението на морската вода (приливи и отливи), деутерия (термоядрен синтез) - макар все още да няма създаден такъв peaктoр, съм сигурен, че след 50 години ще има, и това ще помогне както на нас, така и на природата, кaтo я запазим. Дано след 50 години не всичко да е икономика и napu, а всичко да е за опазването на планетата ни."

Каквото и да се окаже бъдещето, то със сигурност ще е вълнуващо, а събитията - реактивни. Пожеланието на Виргиния Захариева, автор в проекта, към хората на утрешния ден обаче винаги ще бъде общочовешко и валидно за всички епохи, а то гласи: "Да сте достигнали такова ниво на съзнанието, че негативното мислене и злото да са забравени като детска болест на човечеството и да се е отворило много място за любов и благодарност. Такова да e u отношението ви към околната среда, която е част от нас. Балансът във всичко ще ви е избавил от излишните желания. Най-сетне сте свободни с отворени сърца за живота и любовта."