"ГБС Пловдив" е сред най-бързо растящите дружества в строителния бранш

Дружеството е част от "Главболгарстрой Холдинг" и дължи възходящото си развитие на отговорна и качествена работа, приемственост, коректност и силна инженерна мисъл

(от ляво надясно) Димитър Карамитрев, инж. Константин Златев и инж. Димитър Теллиев
(от ляво надясно) Димитър Карамитрев, инж. Константин Златев и инж. Димитър Теллиев
(от ляво надясно) Димитър Карамитрев, инж. Константин Златев и инж. Димитър Теллиев
(от ляво надясно) Димитър Карамитрев, инж. Константин Златев и инж. Димитър Теллиев
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Визитки

Инж. Константин Златев е завършил "Строителство на сгради и съоръжения" в УАСГ, строителство и геодезия. Професионалната му страст е изграждането на технологични и мащабни обекти. За работата си казва, че е едновременно мотивация и адреналин, колело, което го движи напред повече от 10 години в "Главболгарстрой".

Инж. Димитър Теллиев е завършил УАСГ, специалност "ВиК, пречистване на води". Има опит като проектант, а за кратко заема и длъжността главен инженер в "Софийска вода" с ресор "Канализационни води". Инж. Теллиев е участвал като част от екипа на групата на "Главболгарстрой" в знакови екологични проекти в областта на пречистването на отпадъчни и питейни води и изграждането на инфраструктура - канализационна мрежа, пречиствателни станции и язовир "Пловдивци".

Инж. Златев и инж. Теллиев имат дълъг стаж в "Главболгарстрой", преди да поемат поста изпълнителен директор на "ГБС Пловдив".

Димитър Карамитрев е магистър по специалност "Международни отношения" към Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Започнал е през 2005 г. кариерата си в държавната администрация, като в министерства е заемал позиции, свързани с управлението на европейски фондове. От 2011 г. е в частния сектор, а в периода 2013-2014 заема длъжност директор на дирекция в НЕК. От 2019 г. е част от "Главболгарстрой холдинг" АД, а от септември 2021 г. е председател на УС на "ГБС Пловдив" АД.

Средната възраст на тримата е 40 години, а от близо две години те управляват едно от най-старите и бързо растящите в последните две години дружества в строителния сектор - "ГБС Пловдив", което е част от групата на "Главболгарстрой холдинг".

Инж. Константин Златев, инж. Димитър Теллиев и Димитър Карамитрев се определят като малка част от екипа, който успява да издигне компанията до позиции, показващи близо 160% ръст на приходите за 2022 г. Тримата доказват, че строителството е екипна работа. В момента работят върху редица големи обекти, като поделят както отговорностите и решенията, така и трудностите в работния процес.

Високо строителство, индустриално строителство, водни и екологични проекти са дейностите, в които дружеството е лидер в област Пловдив, но се опитва и успява да разшири географския обхват в последните години.

"Главболгарстрой" е като едно семейство за нас", посочват единодушно те, като работата в дружеството за част от тях всъщност има своето начало далеч във времето и дори буквално още от "университетската скамейка". Преминали през различни позиции - инженери, ръководители на обекти до управленски функции, и тримата знаят колко труд и отдаденост изисква този път. Натрупаният професионален опит от всеки един от тях дава възможност те да се допълват по пътя към доверието на възложителите.

"Ние всъщност продължаваме пътя, който е поет и изграден, защото един истински успех не се случва за ден, два, месец или дори година", посочва Димитър Карамитрев. Да си част от групата на "Главболгарстрой" е отговорност - към името, към възложителя, към колегите, към самия себе си. Първоначалните стъпки, по които тримата се движат, всъщност са зададени, а тяхната роля е да продължат напред - да ги доразвиват и надграждат, с която задача се справят повече от успешно.

Успехът не идва сам

"Успехът се гради на хората, които са били преди нас, сега са до нас, които за в бъдеще ще бъдат с нас и след нас ще продължат този успех", казват мениджърите. А инж. Златев допълва, че успехът всъщност е функция на много дейности, най-важната от които според него е коректност към възложителите и хората, работещи в дружеството. Ако може да се обобщи, според тях формулата за успех съдържа понятията "много работа, приемственост, коректност и силна инженерна мисъл".

Основното, което те правят, откакто ръководят "ГБС Пловдив", е да работят плътно до възложителите. Над 70% от тях са частни компании и сериозни инвеститори, които екипът на ГБС успява да привлече със силен ангажимент и постоянен диалог до постигането на най-доброто решение и удовлетворяване на пълния набор от изисквания към изпълнението на обектите. А доволният клиент води друг клиент, споделят от дружеството.

Индустриално строителство

"ГБС Пловдив" има стабилни позиции в реализирането на решения за индустриално строителство. През изминалата година точно под ръководство на дружеството групата на "Главболгарстрой" изгради най-модерния завод за предварително напрегнати стоманобетонови конструкции в България. Това беше огромна стъпка към затваряне на цикъла на строителни услуги, които групата предлага за инвеститорите. Освен всичко останало, заводът беше изграден за изключително кратък срок, като първите заявки за производство бяха получени още преди той да е отворил врати. Заводът получи разрешение за ползване през март, а днес вече може да се похвали със сериозен брой запитвания и над 80 подадени оферти.

"Индустриалното строителство е истинското предизвикателство за нас, защото е по-сложно и изисква специфични решения, свързани и с конкретните изисквания на възложителя и неговата дейност", посочват още тримата. В него, според тях, има специфика и детайли, които го отличават от другите видове строителство.

"Сега две и две не е четири, а пет", казва инж. Златев, като допълва, че всъщност след изграждането на завода може да се предлага напълно завършен цикъл на строителна услуга. Това е ноу-хау-то, което ги отличава от другите строителни компании и което допълва дейностите на групата.

"Чрез решенията, които заводът успява да реализира, ние успяваме да дадем спокойствие на нашите клиенти - възложители, че работата им ще бъде изпълнена в срок и докрай", посочва инж. Димитър Теллиев.

Точно време, локация и хора - това са трите оси в координатната система на видимия възход на ГБС-Пловдив в последните две години.

Димитър Карамитрев

Трудно е да се формулира кое точно е в основата на растежа, не са едно или две обстоятелства. Решението за изграждането на завода се появява в периода на отшумяване на COVID-19, в момент, в който инвеститорите започват да се активизират, а с това се поражда и нуждата от качествени и бързи строителни решения. Разбира се, значение има и самият град Пловдив, наложил се като силен индустриален център в страната. И накрая - хората - визионери, носещи промяната и желанието за развитие, които са готови да осъществят своите идеи и на практика. "Всичко това се пресече, затова и растежът, и успехът са налице", споделя Карамитрев и допълва, че "за да бъдеш визионер на първо място трябва да си стъпил здраво на земята, защото само така ще можеш да имаш стабилността да се огледаш, без да загубиш баланс".

Индивидуалност

Това, което всъщност отличава "ГБС Пловдив" от други строителни компании, е цялостният и пълен инженеринг, който те предлагат на своите клиенти. Така нареченият Value engineering, или предоставянето на няколко решения, сред които бъдещият възложител да може да избере най-доброто за себе си, е добавена стойност, която компанията предлага.

"Усеща се, че чуждите инвеститори не са достатъчно в национален мащаб", казват мениджърите и изказват надеждата, че това се променя. Профилът на възложителите на компанията са предимно индустриални производствени предприятия, които имат нужда точно от такъв тип цялостен инженеринг.

Изпълнени и текущи задачи

Освен изграждането на Завода за стоманобетонни елементи "ГБС Пловдив" работи и по редица големи и ключови проекти.

Един от тях е реконструкцията и доизграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на град Пловдив, която вече функционира. "Това в момента е най-модерната пречиствателна станция в България, с която градът може да се гордее", посочва инж. Теллиев, a колегите му са единодушни, че той безспорно е ненадминат специалист в областта на пречистването на води.

Други големи проекти, по които компанията работи, са изграждането на няколко големи производствени складови бази на частни възложители, реконструкцията, модернизацията и доизграждането на СПСОВ - Кубратово, което е пречиствателната станция, обслужваща София, заводът за алуминиеви профили в с. Радиново, изграждането на плувен комплекс с 50-метров басейн в Пловдив, новият завод на международния консорциум "Пиерер & Макском Мобилити" за е-велосипеди, както и разширяването на съществуващия завод на "Макском" в гр. Пловдив.

Плувният комплекс в Пловдив е един от предизвикателните обекти за компанията поради неговата сложност, която обаче само мотивира екипа за още по-сериозно отношение и внимание към всеки детайл по изпълнението му. "Не трябва да се съмнявате, че басейнът ще бъде завършен в срок", посочва инж. Теллиев, като добавя, че всъщност нито едно дружество в "Главболгарстрой" няма незавършен в срок обект. "Спазването на срока е ключов елемент от нашата работа", допълват мениджърите и подчертават, че не правят компромис с качеството, независимо от срока и сложността на обектите.

Визия за бъдещето

"Основната ни задача е да продължим да предлагаме оферти на клиентите ни и да не спираме да го правим", единодушни са и тримата. "Не можем и не бива да си позволим да откажем оферта на бъдещ възложител, въпрос на отговорност и доверие е", подчертава инж. Златев. Смятат, че конкуренцията на пазара е важна за всички в сектора, а най-вече за възложителите, така те могат реално да направят своята преценка за получаваната услуга, съизмерена спрямо цена, срок и истинско качество на изпълнението. За да няма компромиси, които да вредят както на възложителите, така и на имиджа на бранша.

Стремежът им като екип е да запазят текущия обем от работа, за да могат да съхранят хората и персонала, осигурявайки добра среда за работа и развитие.

И тримата са обединени около това, че работещите във фирмата са най-ценният ресурс, ресурс, който е труден за намиране, важен за надграждане на знанията и уменията му чрез обучения и още по-труден за съхранение. За момента се справят с тази задача, но казват, че този процес е изключително ключов и се изисква постоянство, защото чрез хората се дава добавената стойност върху резултатите на дружеството.

Залагат и все повече на иновациите и се стремят към по-чисто строителство в рамките на затворен цикъл - от проектното решение, през производството в собствени бази до завършения обект.

Преминавайки към все по-зелени дейности и изграждайки системи с алтернативи източници на енергия, компанията ще може да се адаптира към всички промени в настоящето, в близко и по-далечно бъдеще, ще успее да си осигури по-сериозно позициониране на пазара, отговаряйки на изискванията в европейски и световен мащаб, убедени са от екипа.

"Освен всички останало оставаме гъвкави и следим внимателно нуждите на пазара. Така първата необходимост или иновация, която се появи в него, ние имаме готовност да я реализираме и отново да бъдем една крачка напред", дават своята заявка мениджърите.

"ГБС Пловдив"

Оборот: 95.5 млн. лв. за 2022 г.

Брой служители: 184

Ръст в приходите: 160% спрямо 2021 г.