🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Капитал 100" за 2022: Животът след избухването

Най-големите компании в България през 2022 г.

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.

Невероятните събития през последните години се надпреварват. Първо, ковид пандемията блокира целия свят. Миналата година пък Русия нахлу в Украйна. И двете свръхредки и неочаквани събития пряко засегнаха глобалната икономика, а оттам и всяка компания, включително тук.

Но магнитудът на промяна във финансовите показатели на местните дружества през 2022 г. е безспорно рекорден. Ето две невиждани числа в българската корпоративна история от XXI век:

Оборотът на всички над 375 хиляди български фирми е пораснал с 34%. А при най-големите сто компании приходите са нагоре с 60%.

Тези рекорди едва ли ще бъдат счупени някога. Допингът, дошъл от комбинацията на следковидното възстановяване и на дефицитите покрай войната в Украйна, вече отшумява.

Гарантирано е, че 2023 г. също ще е различна. Компаниите вече усещат поевтинелите горива и енергия, но и покачващите се лихви и по-трудното финансиране. С тези събития те са живели и преди. Новата едра промяна на десетилетието най-вероятно ще е по линия на изкуствения интелект. Освен ако междувременно не дойде поредният нов "Черен лебед".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар