Най-големите фармацевтични компании: Дует в клуба на милиардните компании

Два от дистрибуторите на лекарства - "Софарма трейдинг" и "Фьоникс фарма", за първи път преминават границата от 1 млрд. лв.

Две от производствените компании в класацията - "Софарма" и ветеринарната "Хювефарма", отбелязват в продажбите през миналата година.
Две от производствените компании в класацията - "Софарма" и ветеринарната "Хювефарма", отбелязват в продажбите през миналата година.
Две от производствените компании в класацията - "Софарма" и ветеринарната "Хювефарма", отбелязват в продажбите през миналата година.    ©  Capital weekly
Две от производствените компании в класацията - "Софарма" и ветеринарната "Хювефарма", отбелязват в продажбите през миналата година.    ©  Capital weekly
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • След края на пандемията фармацевтичният пазар продължава да расте - топ 20 компании тази година приходите се вдигат средно с 9%.
  • Печалбите обаче растат миниатюрно с 3.5%, като маржовете са по-високи при производителите.
  • Ценовият натиск за първи път води до спад в приходите на компанията - лидер при лекарствата с рецепта - швейцарската Roche.

Класацията от хартиеното издание е допълнена с нови дружества и текстът е актуализиран след подаването на отчетите в Търговския регистър.

И без пандемия фармацевтичният пазар продължава да расте - големите двадесет дружества в сектора отчитат среден ръст в приходите 9.2%. Нещо повече - за първи път две от компаниите с най-големи обороти в сектора - дистрибуторите на лекарства "Софарма трейдинг" и "Фьоникс фарма", минават границата от 1 млрд. лв. в приходите си.

Според данните на международната анализаторска компания IQVIA през миналата година покупките на лекарства и хранителни добавки през аптеките и болниците достигат 5.4 млрд. лв., което е ръст с 9.7% в сравнение с предишната година. Все още няма анализ как се отразява инфлацията върху цените на лекарствата, но изследванията на IQVIA сочат, че ръстът в цените изпреварва този в броя опаковки, което означава, че има поскъпване на лекарствата.

Пълната класация вижте тук.

Търговци на върха

По традиция в челото на класацията във фармацевтичния сектор са търговците на едро с лекарства, като неизменен лидер повече от 10 години продължава да бъде "Софарма трейдинг".

Приключихме няколко сериозни проекта, свързани с утилизацията на складовите ни бази, интеграция с нашите аптеки SOpharmacy и въвеждане на последно поколение системи за прогнозиране и планиране и управление на транспорта. Като резултат доставихме 1.8 милиона заявки до нашите клиенти.

Венцислав Маринов
Венцислав Маринов

изпълнителен директор на „Софарма трейдинг“

"Изминалата 2022 г. беше изключително силна за "Софарма трейдинг" и за първи път приходите ни на индивидуално ниво надхвърлиха 1 млрд. лева. Въпреки трудната ситуация в страната, породена от растящата инфлация, политическата несигурност и продължаващия силен регулаторен натиск в сектора, ние запазихме стабилността на своите операции", коментира Венцислав Маринов, изпълнителен директор на "Софарма трейдинг". По думите му в основата на ръста, който е над пазарния, стоят направените значителни инвестиции през годината в логистичната верига. "Приключихме няколко сериозни проекта, свързани с утилизацията на складовите ни бази, интеграция с нашите аптеки SOpharmacy и въвеждане на последно поколение системи за прогнозиране и планиране и управление на транспорта. Като обобщен резултат през 2022 г. доставихме 1.8 милиона заявки до нашите клиенти на аптечен и болничен пазар, което е около 13% ръст спрямо миналата година. Международната ни експанзия в Сърбия продължи с цялостно преструктуриране на операциите ни, като положителните резултати станаха видими още в първото тримесечие на 2023 г. Съвсем скоро ни предстои да открием и нов интегриран склад в Сърбия", коментира Маринов.

С ръст отново над пазарния вторият в класацията - единственият чуждестранен инвеститор в търговията на едро с лекарства - германският дистрибутор Phoenix, отбелязва приходи отново над 1 млрд. лв. през изминалата година.

Част от добре познатите услуги са нашият здравен софтуер "Аптека Експерт", контакт центърът за обслужване на клиенти, както и фактът, че компанията представя над 250 ексклузивни продукта на българския пазар. Поставихме началото на няколко кампании, свързани с пациентски услуги, в партньорските ни аптеки BETTY. Паралелно с това представихме и новата ни онлайн аптека BENU.

Николай Колев
Николай Колев

управляващ директор на „Фьоникс фарма“

"Като интегриран доставчик на здравни услуги паралелно с дистрибуцията ние инвестирахме и в множество допълнителни услуги с добавена стойност за нашите клиенти и пациенти. Част от добре познатите услуги са нашият здравен софтуер "Аптека Експерт", контакт центърът за обслужване на клиенти, както и фактът, че компанията представя над 250 ексклузивни продукта на българския пазар", коментира резултатите Николай Колев, управляващ директор на "Фьоникс фарма". "Ние поставихме началото на няколко кампании, свързани с пациентски услуги, в партньорските ни аптеки BETTY. Паралелно с това представихме и новата ни онлайн аптека BENU на българския пазар", казва Колев.

По думите му компанията очаква ръстът да продължи и през следващата година и ще развива новите бизнеси с добавена стойност за пациенти и клиенти, като очаква през тази и следващата година ръстът на продажбите им в аптечния сегмент да изпревари ръста на пазара.

Трети в групата е българският дистрибутор "Стинг", също с ръстове над средните за пазара на лекарства. Ръст в продажбите отбелязва и "Фармнет", дистрибуторът от групата на варненския бизнесмен Веселин Марешки, който снабдява основно неговата едноименна верига от аптеки, други аптечни обекти и болници.

Следват заводи и аптеки

Компанията за производство на ветеринарни продукти "Биовет" и холдинговата й шапка "Хювефарма" имат умерен ръст в приходите. Групата е отбелязала над 770 млн. лв. оборот от продажби на своите медикаменти и хранителни добавки за животни не само в България, но и по света. При приватизираната от братята Кирил и Георги Домусчиеви "Биовет" печалбата се свива наполовина. От отчета се вижда, че причина са вдигнати разходи, включително загуби от валутнокурсови разлики.

С по-висок ръст и рентабилност е фармацевтичният производител "Софарма", за която миналата година е видимо много успешна на българския и на световните й пазари, а печалбата достига близо 40 млн. лв. По думите пред "Капитал" на Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма" и най-голям акционер, през миналата година компанията е регистрирала два нови продукта в портфолиото си от общо 211 лекарства.

"Въпреки че и досега се усещат последствията от забавянето по веригата на доставките от времето на пандемията, се справихме добре и надминахме поставените цели. През изминалата година компанията показа стабилно представяне на всички пазари, на които присъства, като в Украйна - вторият по големина експортен пазар за "Софарма" - въпреки сложността на обстановката се представяме по-добре от пазара", коментира Донев. Войната в Украйна засяга компанията пряко, тъй като имат заводи там. Те все още са далеч от фронта и даже производството функционира сравнително нормално. Когато конфликтът избухна, "Софарма" кани в България всичките си служители от Украйна и техните семейства, но приемат само тези от Киев, а работещите в Уман предпочитат да не напускат домовете си.

За първи път в класацията на фармацевтичните компании попада аптечната верига, собственост на "Софарма трейдинг".

"През годината в SOpharmacy продължихме да ребрандираме придобитите в края на 2020 г. аптеки, приключихме внедряването на нова POS система, а в последното тримесечие "рестартирахме" нашата регионална експанзия с откриването на няколко изцяло нови обекта. Именно навлизането с нови обекти в различни български градове е сред приоритетите ни и през 2023 г. През 2022 г. работихме фокусно върху създаването на нашето мобилно приложение SOpharmacy APP, с което успяхме да направим аптеката още по-достъпна за клиента. Така на месечна база в нашите дигитални канали имаме около 1 млн. потребители", отбелязва Маринов.

През миналата година най-големият завод в Югоизточна Европа на израелската компания Тева - Балканфарма Дупница е отбелязала лек спад в продажбите от 3.61%. Търговското дружество на Тева в България - Тева Фарма пък имат ръст от 3.86% и продажбите му надхвърлят 169 млн. лв.

"Алвоген Фарма", които дистрибутират за региона и България свои медикаменти, както и тези на компанията "Зентива", която ги придоби през 2019 г., за поредна година бележи спад в продажбите и спад в печалбата от дейността си.

Гепардът сред търговците

Лидерът по ръст в класацията през изминалата 2022 г. е търговецът на едро с лекарства "Алта фармасютикълс". Неговият собственик и управляващ директор Тодор Дочев коментира, че и през изминалата година "Алта фармасютикълс" продължава тенденцията от последните години за двуцифрен ръст в оборота (29.33%), като двукратно изпреварва ръста на фармацевтичния пазар. "Успехът ни се дължи на решимостта на екипа непрекъснато да увеличава директните ни договори с производители на лекарства, дермокозметика и хранителни добавки, да надгражда портфолиото със стратегически продукти. Не на последно място е и разширяване на дейността на компанията с услуги за преддистрибуция и създаването на собствен отдел за ексклузивни марки", коментира той.

Шампионите по рентабилност

През 2022 г. за първи път традиционният шампион по рентабилност в класацията - "Ромфарм", които произвеждат в Румъния и освобождават лекарства в България на път към експортните им пазари, за първи път отстъпва по рентабилност на друг участник в класацията. Това е търговецът на едро "Булфарма", с близо 46% рентабилност при нарастващи приходи, които надхвърлят 134 млн. лв. Като дистрибутор "Булфарма", която е собственост на д-р Михаил Тиков, снабдява най-голямата верига болнични заведения в България в момента, както и редица аптеки, всички собственост на д-р Тиков. В консолидирания отчет на "Булфарма" под нейната шапка влизат и всички болници на групата - Софиямед, Пълмед, Бургасмед и др.

Още една добра година

За първи път "Рош България", търговецът на едро с лекарства, който представлява швейцарския концерн в България, бележи спад в продажбите на медикаменти. Той се дължи на навлизането на по-евтини биоподобни лекарства в сфери, в които компанията е имала патент до миналата година. Освен това причина за спада са и плащанията на отстъпки и по механизъм към здравната каса за новите медикаменти. Според българското законодателство през първата година от навлизането му на пазара фармацевтичните компании са длъжни да подаряват на здравната каса своите лекарства и не получават нищо за тях, като в допълнение плащат и ДДС. Отделно от това, за да се плащат от здравната каса, компаниите дължат на НЗОК задължителна отстъпка от 10% от регистрираната цена и задължителна доброволна отстъпка, която може да варира от 0.1% до колкото пожелае производителят. Освен това фирмите са длъжни да възстановят на касата парите, които е платила, ако лекарите надвишат заложения от НЗОК лимит за изписване на лекарства и например изпишат 1500 вместо вписаните 1000 опаковки. Плащанията по този механизъм, който беше обявен за незаконен от Върховния административен съд, водят до това, че голяма част от компаниите работят на загуба ако не за цялото си портфолио от нови лекарства, то поне за част от него. Това пък води до оттегляне от България на средно 300 медикамента годишно или до хронични липси в аптеките и болниците на определени групи лекарства.

Хишам Сабри, генерален мениджър на "Рош България", коментира, че изминалата 2022 година е белязала 125-годишнината им като компания и им напомня какво значение има напредъкът на науката за развитието на иновациите, особено в сферата на здравеопазването.

Японската "Астелас" за поредна година бележи двуцифрен ръст в продажбите на своите оригинални лекарства в България.

През миналата година търговецът на едро с лекарства "Търговска лига" бележи двуцифрен ръст в продажбите. Освен с медикаментите на производителя в групата - "Чайкафарма - Висококачествените лекарства" (с приходи от 44 млн. лв.), дистрибуторът снабдява и с лекарства и медицински изделия на други компании аптеки и болници, между които и собствените клиники на групата - "Сърце и Мозък", "Мама и Аз" и специализираните кардиологични болници под шапката на Българския кардиологичен институт.