Топ 50 на най-печелившите компании в България: Рекорд под знака на войната

Метали, оръжие, енергия, IT и малко хазарт - обичайният най-печеливш коктейл в първата година от нападението на Русия над Украйна

През 2022 г. най-печелившите компании в страната отчитат 25 млрд. лв. приходи и 6.5 млрд. лв. чиста печалба
През 2022 г. най-печелившите компании в страната отчитат 25 млрд. лв. приходи и 6.5 млрд. лв. чиста печалба
През 2022 г. най-печелившите компании в страната отчитат 25 млрд. лв. приходи и 6.5 млрд. лв. чиста печалба    ©  Shutterstock
През 2022 г. най-печелившите компании в страната отчитат 25 млрд. лв. приходи и 6.5 млрд. лв. чиста печалба    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • 36 стотинки на всеки 1 лев приход средно са печелили топ 50 рентабилните компании през 2022 г.
  • Лидер е "Селл", компанията - майка на едно от най-големите медодобивни и преработвателни дружества в България - "Елаците мед".
  • Представителите на енергийния сектор доминират извадката със своите седем представителя и общо 12.4 млрд. лв. приходи с над 3.2 млрд. лв. печалба.

Класацията от хартиеното издание е допълнена с нови дружества и текстът е актуализиран след подаването на отчетите в Търговския регистър.

Първа война в Европа от над 70 години насам и най-големите компании в България не просто не страдат, а трупат рекордни печалби. Селекцията от 50-те най-печеливши компании в страната с над 50 млн. лв. приходи през 2022 г. показва средна норма на нетна рентабилност от близо 36 стотинки на всеки 1 лев приход. Това е абсолютен рекорд за цялата история на класацията на "Капитал".

През 2022 г. най-печелившите компании в страната отчитат 25 млрд. лв. приходи и 7.4 млрд. лв. чиста печалба. Първият показател се покачва с 50% на годишна база, а вторият се изстрелва цели 92% или почти се удвоява. В същото време средният нетен марж на дружествата в топ 50 скача от 27% през 2021 г. на 35.99% година по-късно. За сравнение - в миналогодишното издание на "Капитал 100" средната норма на печалба на водещите 50 по показателя беше 30 стотинки на всеки 1 лев приход.

Металите напред

Изненадващо през 2022 г. начело на най-рентабилните застава компания, свързана с избухналия сектор на металите. "Селл" е компанията майка на едно от най-големите медодобивни и преработвателни дружества в България - "Елаците мед", собственост 99% на "Геотехмин" на предприемача Цоло Вутов. "Селл" консолидира дивиденти, които взима от "Елаците мед", и доколкото самостоятелно не развива оперативна дейност, на практика превръща близо 100% от приходите си в чиста печалба. Данните показват, че през 2022 г. приходите на "Селл" се увеличават от 180 млн. лв. на 195 млн. лв. и над 99% от тези суми са чиста печалба за компанията.

Макар и индиректен, металодобивният лидер на класацията на най-рентабилните не е никак случаен, доколкото секторът избухна още преди началото на войната между Русия и Украйна. Силното търсене на стоки, в случая мед, но не само, започна да се усеща още в средата на 2021 г., което заедно с огромния обем "безплатен" паричен ресурс повлече след себе си и мащабна инфлационна вълна. Няколко месеца по-късно войната доведе до дефицити в определени стоки и продукти, идващи от Украйна, а зависимостта на Стария континент от руски природен газ и наложените санкции срещу агресора изстреляха цените на тези стоки и енергийни ресурси до рекордни нива.

Съответно логично изглежда присъствието в класацията на най-печелившите на редица ключови суровинни доставчици както в България, така и в Европа. Сред тях са и заводите за добив и преработка на златна и медна руда на канадската група "Дънди прешъс металс" в Челопеч и Крумовград. Ако през 2021 г. те растяха стремглаво и имаха над 40% норма на печалба, през 2022 г. двете български подразделения на канадската група леко свиват оборотите и печалбите, но нормата на възвращаемост за всеки 1 лв. продадена руда остава много над средната за най-печелившите със своите 38% и 35% съответно.

Със сходни показатели е и друг представител на добивния сектор - "Елаците - Мед", където приходите леко се вдигат, но печалбата пада с малко.

Спад на рентабилността има и при другия голям медодобивен завод - "Асарел Медет", който въпреки 32-процентовото увеличение на приходите си свива финансовия си резултат и от там нормата му на печалба пада от 25 на 16%.

Веднъж на столетие

В подобна икономическа обстановка и енергийният бизнес логично трупа космически печалби. За подобен капиталоемък и изключително регулиран бизнес, включително от екологичен аспект, 2022 г. е може би най-добрата година в историята на повечето български енергийни бизнеси, включително държавните.

Представителите на сектора в класацията за тази година на практика доминират извадката със своите общо 12.4 млрд. лв. приходи и над 3.2 млрд. лв. печалба. Благодарение на рекордните цени на електроенергията миналата година държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" от групата на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) утроява приходите си до над 4 млрд. лв., а печалбата достига невижданите от нея 1.2. млрд. лв. През годината компанията е продала над 60% повече ток на свободния пазар през борсата, или общо реализирани 8.4 млн. мВтч електроенергия, показва отчетът на дружеството.

Близо 90% е ръстът на годишна база и в приходите на "Булгартрансгаз", което се транслира в два пъти по-висок краен резултат.

Всичко това се пренася в крайно почти удвояване на приходите на групата на БЕХ до близо 22 млрд. лв. и 2.5 пъти увеличение на нетната печалба на групата до 3.13 млрд. лв. На индивидуална база обаче, с които резултати БЕХ участва в класацията на печелившите, тези рекордни печалби на групата все още не са отразени, тъй като тепърва дъщерните компании ще отчисляват дивиденти към холдинга майка. Въпреки това БЕХ отчита над 80% подобрение в приходите и печалбата си за 2022 г., включително и след 1.1 млрд. лв. счетоводна обезценка на вземания от "Булгаргаз".

Химията не изостава

Ако присъствието на енергетиката не изненадва никого, то определено доброто позициониране на България в сектор химия за поредна година носи плодове и все повече се затвърждава като стратегически за местната икономика. След затварянето на торовите заводи в Украйна настъпи урожай за българските предприятия за производство на азотни и фосфатни торове, особено тези, които са инвестирали в независимост от природния газ. Най-големият и частен български завод за азотни торове "Агрополихим" вече е еднорог по обороти, след като през 2022 г. отчита приходи над 1.2 млрд. лв., ръст с близо 80%. С толкова расте и печалбата на завода в Девня, с което компанията запазва своите 20% норма на нетна печалба.

Значително по-силно откъм рентабилност е представянето на търговеца на другия химически завод от Девня - "Солвей България", който през 2022 г. отчита 70% ръст на приходите и 23 пъти увеличение на печалбата си до 28 млн. лв.

Избухването на оръжията

Логично оръжейният сектор в страната е постигнал една от най-печелившите си години. В класацията попадат два търговеца и два производителя.

На най-предна позиция е "Алгънс", при което приходите скачат над три пъти, а печалбата над четири, достигайки космическият нетен марж от 62%. Оръжейното дружество на Александър Димитров е познато за по-широката публика с 20-етажната офис сграда, която построи до The Mall. Оборотът през последните седем години варира между 45 млн. лв. и 130 млн. Групата е инвестирала и в няколко соларни парка.

Със своите 50 служители друг частен търговец - "Сейдж консултантс", постига сходни резултати. Компанията се контролира от Христо Йорданов Христов. Компанията постига невиждани продажби от почти 400 млн. лв. и печели чисто по 45 стотинки на всеки лев. От отчета и тук не става ясно дали избухването е покрай войната в Украйна. Вижда се, че ползва складове на държавни дружества като ВЗМ, "Терем" и НИТИ. В групата на Христов от няколко години има и производствено предприятие в - "Сейдж технолоджис", което има оборот от около 50 млн. лв.

И производителите на оръжие - "Емко" и "Арсенал" имат страхотна година с нетни маржове от 25-26%. Първата компания е собственост на Емилиян Гебрев, който притежава и "Дунарит" (там също има силен ръст в приходите от 56 млн. лв. на 136 млн., но рентабилността е по-умерена).

"Арсенал" - Казанлък продължава да е най-големият работодател в сектора със своите почти 8500 служители. Бумът в продажбите личи и от откриването на нова производствена мощност в Стара Загора през тази година.

И продължаващият хазартен бум

Въпреки навлизането на дузина нови играча хазартният сектор в страната също продължава да процъфтява. Лидерите тук, особено в онлайн казино игрите, и през 2022 г. отчитат значителен ръст - над 70% за приходи и печалба на най-големия производител на оборудване и софтуер в сектора "Евро геймс технолоджи" със своите 600 млн. лв. приходи и близо 200 млн. лв. печалба, или над една трета норма на печалба.

Малко по-слабо е представянето на третия по пазарен дял оператор "Телематик интерактив България", макар нормата му на печалба да остава близка до средната за най-печелившите компании в България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар