Най-динамичните 50 компании: Поредното енергийно избухване

Приходите на най-бързо растящите големи дружества скачат средно с 209% през 2022 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • Приходите на най-бързо растящите 50 компании скачат със средно 209%.
  • И тази година основен двигател за бума е инфлацията в енергийните цени.
  • Четири дружества отчитат четирицифрени ръстове, а при лидера "Булкомерс КС" ускорението е над 8200%.

Класацията от хартиеното издание е допълнена с нови дружества и текстът е актуализиран след подаването на отчетите в Търговския регистър.

Само допреди няколко години трицифрените ръстове сред корпоративните гиганти бяха по-скоро изключение. В десетилетието между 2010 и 2020 г. бяха единични случаите, при които в класацията за най-растящите компании в "Капитал 100" попадаха по над 10 бурно увеличаващи бизнеса си дружества - обичайната бройка беше 5-6, като най-често това бяха новооткрити заводи, заработили постепенно до пълния си капацитет. През последните три години обаче тази картина е различна.

Донякъде парадоксално, началото на настоящата минитенденция на трицифрени скокове води началото си от годината на коронавируса. През 2020 г., докато кризата изтри 5 млрд. лв. от приходите на най-големите 300 компании в България, групата на най-динамичните отчете невижданите 87% ръст на бизнеса си, а с трицифрени и по-високи темпове скачаха общо 17 компании. През 2021 г. общо 35 от корпоративните лидери в страната отбелязаха минимум удвояване на оборотите си на годишна база, а средното увеличение сред най-растящите 50 беше с още по-феноменалните 144%. Изминалата 2022 г. подобрява съществено и това постижение и приходите на най-динамичните 50 скачат средно с 209% на годишна база. Разковничето и тази година, подобно на миналата, се крие в избухването на енергийните цени.

Бум като за последно

Ако в годината на ковид кризата ракетата носител в групата на най-динамичните бяха представителите от строителния сектор, голяма част от които напомпани с бюджетни пари по т.нар. инхаус поръчки, то през 2021 г. бумът се движеше главно от енергийните компании. А тази година към тях се присъединяват и производителите и търговци на оръжие. Рекордно високите цени на тока и газа напомпаха резултатите на дружествата от енергийния сектор до невиждани стойности. Така, ако допреди пандемията само държавните енергийни гиганти НЕК и АЕЦ "Козлодуй" попадаха в малката елитна група на компании с приходи над 1 млрд. лв., то към 2022 г. клубът на милиардниците вече наброява над 40 члена, а близо половината от тях са производители и търговци на енергия.

Погледнато през призмата на класацията на най-динамично растящите, резултатът е, че през последните 12 месеца ръстът в оборотите на водещите 50 компании по показателя изпреварва над три пъти този на челната стотица на корпоративните лидери. В топ 100 от общата класацията ускорението през изминалата година е над 62% спрямо 209%, записани от отбора на динамичните. А близо една пета от най-едрите бизнеси в страната през 2022 г. са и сред най-растящите - постижение, за което обикновено се смята, че е по-достъпно за по-малките фирми заради по-ниската база, от която тръгват.

Все пак, за да имаме по-детайлна картина на динамиката на развитие сред корпоративните лидери, подреждането на най-бързо растящите бизнеси е базирано на по-широка извадка от попадащите в топ 300 по приходи. Така и тази година в класацията на шампионите по ускорение са използвани данните за компаниите с оборот над 50 млн. лв.

Дори и така обаче, ефектът от енергийния бум и доминацията на по-едрите в подреждането по показателя се четат и в данните за общия оборот в топ 50. Преди година той беше сумарно 25.6 млрд. лв., докато през 2022 г. съвкупните приходи на водещите 50 по растеж са 51.9 млрд. лв.

Летвата за попадане в клуба на динамичните пък е по-високо вдигната от всякога - влизането в групата тази година се случва с минимален скок от невижданите 124%, като числото надхвърля осезаемо досегашния абсолютен рекорд - 81% ръст на приходите, записан в миналогодишното издание на "Капитал 100".

Лидерската петица

Макар и групата на енергийните компании да остава най-многобройна, тази година подреждането при най-динамичните оглавява представител на оръжейния сектор. През 2002 г. оборотът на търговеца "Булмаркет КС" на Калоян Станиславов изригва с феноменалните 8258% до 827 млн. лв. По неофициална информация през компанията преминава голяма част от експорта на държавните "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) за Украйна, което беше детайлно описано и в публикация New York Times през лятото. По данни от НАП дружеството е сред десетте най-големите компании в България по възстановено ДДС за 2022 г. Самата ВМЗ (33) пък записва 173% скок на приходите си през 2022 г. до 524 млн. лв., а резултатите през настоящата година продължават да бумтят - към деветмесечието продажбите вече наближават 680 млн. лв.

Втората позиция сред най-бурнорастящите заема друг търговец, но вече с електроенергия -"Хидро пауър ютилитис", от групата компании около Христо Ковачки. Отчетеният скок на приходите за изминалата година е с 1547% до 1.16 млрд. лв. С трицифрен темп от 306% пък растат приходите на друг от търговците на електроенергия от групата на Ковачки - "Номад енерджи къмпани" (16), който за 2022 отчита оборот от 2.76 млрд. лв.

Представител на бумтящия сектор енергетика заема и третото място в подреждането на най-динамично растящите - търговецът на ток "КЕР Токи пауър", в който акционер е и издателят на "Капитал" Иво Прокопиев. Дружеството "ТОКИ пауър" е създадено през лятото на 2020 г., а през пролетта на 2022 г. в него се влива и "Компания за енергетиката и развитие" (КЕР), което, заедно с високите цени на тока, изстрелва оборота. Така, за изминалата година приходите скачат с внушителните 1329% до 519.6 млн. лв., а компанията се нарежда на 75-о място в общата класация "Капитал 100".

С четирицифрен ръст на приходите е и още един частен оръжеен търговец - "Сейдж консултантс", при който повишението е с 1114% до 389 млн. лв. Компанията се контролира от Христо Йорданов Христов,като от отчета й не става ясно дали избухването е покрай войната в Украйна. Вижда се, че ползва складове на държавни дружества като ВЗМ, "Терем" и НИТИ.

Челната петица сред най-бурнорастящите допълва енергийната "Риъл стейтс" на Гинка Върбакова. Дружеството стои зад един от най-големите проекти за фотоволтаични централи в страната - край пазарджишкото село Априлци. За момента мощността й е почти почти 184 мВт, но все още е в процес на изграждане. През 2022 г. приходите скачат с почти 870% до 62 млн. лв.

Историите на растежа

Миналогодишният номер 1 по растеж "Акспо България", който през 2021 г. почти достигна кота 1 млрд. лв., през 2022 г. записва поредна силна година и прескача този праг, при това с много. Към края на отчетния период приходите на българското дружество на водещия швейцарски производител на възобновяема енергия и търговия с енергийни ресурси Axpo Group прехвърлят 6 млрд. лв. Така с ръст почти 510% компанията се изстрелва до челната петица на корпоративните гиганти в България, като застава на седмата позиция в подреждането на най-динамичните. Само малка част от този впечатляващ за размерите на местния пазар оборот обаче са от сделки тук - останалите са в Централна и Източна Европа, а обяснението е, че преди около три години София е избрана за хъб за региона за търговия на едро с деривати на ток и газ.

В края на челната десетка сред най-бурно растящите пък са две компании, при които растежът е от нулева база. Едната е новият завод от групата на германския концерн Liebherr в страната - "Либхер конкрийт технолоджи Марица" (9), отново в "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) край Пловдив. Фабриката, която произвежда части за възли, бурета за бетоновози и сглобява бетоновози, беше отворена официално през юли 2022 г., но към онзи момент вече действаше оперативно от близо година. Към края на 2022 г. в производството са заети над 120 души, а приходите са 53.3 млн. лв., или с 483% повече спрямо предходната непълна година на дейност.

Второто дружество, което скача бурно от нулата, е "Състейнабъл енерджи съплай" (с предишно име "Енергико трейдинг") на Валентин Златев. Компанията е посредник на "Газпром" и реално снабдява "Лукойл Нефтохим Бургас". Рафинерията е един от най-големите консуматори на природен газ в България, но от няколко години не купува от държавния доставчик "Булгаргаз", а използва посредник, в който съсобственик освен Златев е и компанията майка - "Литаско". За миналата година оборотът на"Състейнабъл енерджи съплай" (10) расте с 449% до малко над 1 млрд. лева приходи.

Почти от нулева база тръгва и създаденият през лятото на 2020 г. от Димитър Белелиев вносител на фотоволтаични панели "АмонРа енерджи" (12). Компанията излезе на капиталовия пазар в края на 2022 г., като в първичното си публично предлагане в сегмента за малки и средни предприятия BEAM успя да набере 3.1 млн. лв. от инвеститорите. Приходите за 2022 г. са общо 56.4 млн. лв., като растат с 364% на годишна база. В първото си общо събрание след листването на борсата дружеството реши да разпредели 80%, или около 4.9 млн. лв., от печалбата си за дивидент.

Между двата "новобранеца" сред корпоративните лидери с ръст на приходите си през 2022 г. от 409%, застава друг познат от миналогодишното подреждане по показателя играч - търговецът на ток и газ "МЕТ енерджи трейдинг България" (11). Подобно на "Акспо", той също успява да влезе в клуба на "милиардерите" през изминалата година, като достига 3.7 млрд. лв. Двете компании си приличат и по това, че са с швейцарски собственици, но в случая с MET Renewables Holding зад групата стоят унгарци, както и руски връзки в миналото. В България холдингът притежава вятърния парк между Шабла и Каварна с мощност 42 мегавата, както и вятърна централа в Суворово с 60 мегавата.

Всъщност общо 11 компании от топ 50 по ръст са били в подреждането по показателя и през миналата година. В групата, очаквано, присъстват редица от вече споменатите трайно растящи представители на енергийния сектор, като например държавните гиганти ТЕЦ "Марица-изток 2" (22) и "Булгаргаз" (42) или пък търговците "Болкан лоджик" (30), "ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп" (41).

Сред трайно растящите обаче са и русенският производител на биодизел "Астра биоплант" (43), който през 2022 г. се изкачва до вицешампионската позиция в общата класация "Капитал 100" с приходи близо 7.7 млрд. лв., както и дистрибуторът на консумативи и суровини за индустриални плетачни машини "Свепол" (46).

Между новите със силен ръст от по-скромна база пък е строителната "ГБС - Пловдив" (35). Местното подразделение на групата на "Главболгарстрой" работи по обекти като пречиствателната станция в града, ритейл парк в Карлово и няколко завода в Пловдив. Това му помага да отчете почти 160% увеличение на приходите си до 95.5 млн. лв., с което да е и сред най-добре представящата се компания от сектора си, който иначе е единственият в "Капитал 100", приключващ 2022 г. със спад в оборотите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар