🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

АББ с фокус върху устойчивостта на бизнеса

Компанията предлага сигурни, умни и трайни дигитални решения

АББ с фокус върху устойчивостта на бизнеса
АББ с фокус върху устойчивостта на бизнеса
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Като компания, развиваща дейност в различни сфери на индустрията, АББ полага усилия да постигне устойчивост във всички области на своя бизнес. С нарастващия интерес към дигитализация, въвеждането на IoT устройства във все повече предприятия и засиленото приемане на електромобилността като част от инфраструктурата АББ се стреми да отговори на търсенето по възможно най-добрия начин, използвайки цялостен подход с устойчиви решения.

Енергиен и асет мениджмънт

Управлявайки дигиталната трансформация в индустрията, АББ предлага сигурни, умни и устойчиви дигитални решения, базирани на съвременни технологии като IoT, cloud, big data и др. Използвайки бизнес модела Software as a Service, дигиталните решения на АББ са гъвкави и лесни за имплементиране, като значително намаляват първоначалната капиталова инвестиция и позволяват бързо надграждане при вече съществуващи инсталации.

В сферата на дигиталните решения АББ се фокусира върху две основни приложения - енергиен и асет мениджмънт, обединени от софтуерната IoT платформа ABB Ability™. Облачно базираното решение за енергиен мониторинг ABB Ability™ Energy Manager води до намаляването на сметките за енергия, подобряване на качеството на енергията и оптимизация на енергийната ефективност. Освен правилното оползотворяване и управление на енергията друг важен аспект при електрификацията е наблюдението и управлението на електрическите активи. В тази област АББ предлага облачното решение ABB Ability™ Asset Manager, което дава възможност за наблюдение на състоянието и оптимизиране на поведението на електрическите активи чрез интуитивен интерфейс по всяко време и навсякъде. Използването на облачно решение води до намаляване на времето и разходите за поддръжка, предотвратяване на непланираните прекъсвания и значително подобряване на сигурността, намалявайки фаталните аварии, които оказват влияние върху живота на хората и активите. И двете решения дават добавена стойност през целия жизнен цикъл на обекта - проектиране, инсталиране и експлоатация, като могат бъдат интегрирани в сгради с много и различни приложения.

Системи за умен дом

Нарастващият интерес и тенденциите към използването на все повече умни технологии у дома генерират голямо търсене и нужда от изграждането на цялостна система за домашна автоматизация. Ето защо "АББ България" отчита значителен ръст на проектите за изграждането на умни домове със системи за автоматизация ABB-free@home®.

ABB-free@home e интегрирана система за жилищна автоматизация, която превръща къщата или апартамента в интелигентен дом. Системата предлага лесно и цялостно управление на всички системи у дома като осветление, щори, отопление, вентилация и климатизация и др. чрез различни умни устройства - смартфон, таблет, смарт ключове и тъч дисплеи. Освен това ABB free@home позволява и поддържа мрежова интеграция със системи от водещи производители за домашни умни устройства като Amazon Alexa, Google Home, Miele, Bosch, Siemens, Sonos, Phillips Hue.

Системата и решенията на ABB-free@home са предпочитани от водещите архитекти в страната не само заради пълната си функционалност и лесната инсталация, но и заради устойчивия и модерен дизайн и многообразие на различните серии ключове и контакти, които АББ предлага. В допълнение на популяризирането и представянето на ABB системи за жилищна автоматизация в България предстои да бъде открит и шоурум в София от водещия партньор на АББ за изграждане на системи за умен дом - Building Technology, където нагледно ще бъдат представени всички функции на системата за домашна автоматизация, съчетани с различните серии ключове контакти.

Зарядна инфраструктура за електромобили

АББ навлезе на пазара за електрическа мобилност през 2010 г. и до днес е продала над 400 000 зарядни станции за електромобили на над 85 пазара, над 20 000 DC бързи зарядни станции и 380 000 АС зарядни станции. АББ получи наградата "Глобален лидер в електрическата мобилност 2019" за активната си роля в напредването на международното приемане на транспортни решения с нулеви емисии. Компанията предлага продукти и услуги, които осигуряват решаващ принос в подкрепа на своите клиенти за намаляване на техните годишни емисии на CO2 с поне 100 мегатона, еквивалентни на годишните емисии от 30 милиона автомобили.

В България АББ има инсталирани над 100 DC бързи зарядни станции. Тази година компанията достави първите си 10 броя 120 kW DC бързозарядни станции в страната, които могат да зареждат електромобили с напрежение на батерията до 920V и с мощност до 120 kW. Новият модел Terra 124 позволява на две превозни средства да се зареждат едновременно с мощност до 60 kW всяко, което значително подобрява скоростта на зареждане, за максимално удобство за шофьорите и приходи за оператора. Компанията си сътрудничи с всички съществуващи оператори на зарядни мрежи, реализирайки проекти в подкрепа на разширяването на зарядната инфраструктура в страната и поемайки към електрическо бъдеще с ниски емисии.