🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговците на ток през 2020 г. - едни нагоре, други надолу

Заради сътресенията на борсовия пазар на електроенергия приходите на компаниите се понижават, докато тези, които продават на регулиран пазар, отбелязват ръст

ЕРП-тата са имали силна година, но през тази потреблението вкъщи спада, а всички фирми вече са на свободния пазар
ЕРП-тата са имали силна година, но през тази потреблението вкъщи спада, а всички фирми вече са на свободния пазар
ЕРП-тата са имали силна година, но през тази потреблението вкъщи спада, а всички фирми вече са на свободния пазар    ©  Георги Кожухаров
ЕРП-тата са имали силна година, но през тази потреблението вкъщи спада, а всички фирми вече са на свободния пазар    ©  Георги Кожухаров
Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.

Пазарът на електроенергия през 2020 г. беше повече от динамичен. И без коронавируса секторът е доста труден за прогнозиране - дребни промени предизвикват ликвидни кризи за търговците, клиентите постоянно търсят нови, по-ниски оферти, а обединението на пазарите създава още по-голяма конкуренция. Но затварянето на икономиката през март миналата година нанесе неподозиран удар върху сектора. Само за дни цената на електроенергията по борсите в Европа се срина с 20-30%, а този процес продължи през следващите месеци, с което спадът стигна 50%.

Основният движещ фактор за понижението на цените бе силно ограниченото потребление на ток - в някои страни от Западна Европа, като Италия например, търсенето на електроенергия намалява с над 25%. В България този процес се усети по-слабо, но все пак числата са показателни - в топ 25 на енергийните фирми остават само 6 търговеца на ток, а общият им оборот намалява с над 400 милиона - от 2.43 млрд. лв. до 2.02 млрд. лв. Извън класацията пък остават търговци като "Ритъм-4", "Енерджи МТ", "Акспо България" и "Енерджи съплай".

Голямото падане

Най-големият търговец на ток в България за втора поредна година е свързаната с Христо Ковачки "Гранд енерджи дистрибюшън". Тя дори се изкачва с една позиция до третото място по приходи в сектора, макар те да намаляват от рекордните 918 милиона през 2019 г. до 758 млн. лв. за 2020 (спад от 17%). А обяснението е просто - от една страна, компанията е сред основните участници в обществените поръчки на държавата, общините и свързаните с тях фирми и има сравнително сигурен бизнес. От друга, "Гранд енерджи дистрибюшън" е сред големите печеливши на търговете за електроенергия на АЕЦ "Козлодуй". С това дружеството на Ковачки се превърна в доставчик не само на крайните клиенти, но и на други търговци, като освен това изкупува цялата електроенергия от свързаните с него ТЕЦ-ове и топлофикации.

Приходите на другия търговец на ток, свързан с Христо Ковачки - "Юропиан трейд оф енерджи", обаче се топят с 50% на годишна база. При отчетени над 313 млн. лв. те буквално се сриват до 154 млн. лв. през 2020 г. Това се дължи на факта, че след затварянето на икономиката през март заради коронавируса "Юропиан трейд оф енерджи" стана една от първите фирми, които спряха да изпълняват дългосрочните си договори с АЕЦ "Козлодуй" и поради това Българската независима енергийна борса го отстрани от сегмента на двустранните договори. Мотивът на търговеца на ток за това бе, че според споразумението с ядрената централа трябваше да купува енергията на фиксираната при търга много по-висока цена спрямо тази, на която можеше да я продаде на клиентите си в момента на корона кризата.

Сериозен спад в приходите има и търговецът на "Енерго-про". Допреди 2020 г. групата оперираше с две фирми - "Енерго-про Енергийни услуги" и "Енерго-про Трейдинг", но през февруари м.г. ги обедини в една, като запази името "Енерго-про Енергийни услуги". Сумарно двете компании (първата работеше за вътрешния пазар, а втората - за износ) имаха 432 млн. лв. приходи през 2019 г., докато за 2020 обединението отчита едва 275 млн. лева, или има спад с около 36%.

Макар и съвсем слабо понижение на оборота има и при "ЧЕЗ трейдинг" (-3.3%), докато при "ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп" промяна няма.

Един нагоре

На този фон впечатление прави представянето на "Енерджи маркет". Компанията, която се ръководи от Христо Януцев, отчита 82.5% скок а приходите - от 106 на 194 млн. лева. С това се подобрява рекордът на компанията от 2015 г., когато имаше 179 млн. лв. оборот.

Този добър резултат идва на фона на понижените цени на електроенергията и на ограничено търсене. Което означава, че "Енерджи маркет" значително е увеличила пазарното си присъствие - много повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Компанията имаше агресивна стратегия за привличането на нови клиенти и предлага добри оферти, но също така участва активно и на пазара на обществените поръчки, за да снабдява държавни и общински структури.

Видно от Търговския регистър, в началото на 2020 г. "Енерджи маркет" е взела 4.1 млн. евро кредит от Търговска банка Д, а през юли 2021 г. е получила нов кредит в размер на 9.43 млн. евро (за рефинансиране на стари задължения) от търговската фирма "Ен Смарт", зад която стои испанската "Нацарицата".

Регулирани сметки

При електроснабдителните дружества, които осигуряват енергията на битовите потребители по регулирани цени (и на малките фирми до 1 октомври 2020 г.), резки движения няма. И трите дружества (на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про") отбелязват стабилни приходи с двуцифрени ръстове, което до известна степен пак може да се обясни с пандемията. Докато фирмите и заводите бяха затворени, което намали продажбите на свободния пазар, хората стояха по домовете си и работеха т.нар. хоум офис, което пък увеличи бизнеса на ЕРП-тата.

А поради факта, че цените на услугите им са фиксирани, и трите компании отчитат и по-добри печалби.

Със сигурност обаче тази картинка ще се промени през 2021 г. поради либерализацията на пазара, която започна през есента на 2020. Сега по регулирани цени се снабдяват само домакинствата, а освен това ограниченията заради епидемията са значително по-малко и битовото потребление на ток вероятно ще се понижи.