🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-рентабилните компании в България: Заразно печеливши

В пандемичната 2020 г. най-големите дружества в страната отчитат рекордна норма на печалба

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • Най-големите компании в България отчитат рекордна рентабилност в пандемичната 2020 г.
  • Хазартът и технологиите са с водещи позиции. Следват добивът на злато и изпълнителите на държавни поръчки.
  • 9.7% от БВП генерират само 50-те най-рентабилни бизнеса в страната.

Корпоративните гиганти на България отчитат рекордна 2020 г. Средната им норма на печалба расте с малко над 1 пр.п., като на всеки 1 лев приходи 50-те най-рентабилни компании в "Капитал 100" печелят по 24 ст.

Това е най-високата средна рентабилност, отчитана някога в класацията "Капитал 100". Тя се дължи на влизането на все повече технологични и иновативни компании в групата на 500-те най-големи бизнеса в България, които заедно с хазартния сектор си остават заразно печеливши. На практика докато редица дружества не искат 2020 г. да се повтаря, техните колегии от сектори технологии, хазарт, химия и добив на метали отчитат страхотна година.

Общо 50-те най-рентабилни компании в "Капитал 100" генерират 11.5 млрд. лв. приходи през 2020 г., което е със 7.5% повече спрямо година по-рано и представлява 9.7% от БВП на България. Нетна им печалба за периода пък възлиза на 2.8 млрд. лв., което е с 12% повече спрямо година по-рано.

Папазки срещу Божков

Лидери по рентабилност са хазартният и технологичният сектор със завидна норма на печалба от над 50 на сто.

Един хазартен бос заменя друг на първа позиция. След като години наред бизнесът със залагания на обвиняемия и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков доминираше класацията на най-печелившите корпоративни гиганти в България, през 2020 г. с отнемането на лиценза на лотариите му на преден план излиза групата на производителя на оборудване, съоръжения и софтуер за хазартни игри "Евро геймс технолоджи" (ЕГТ). Последната е собственост на три физически лица, но е свързвана с врачанския хазартен бос Валтер Папазки, осъден и излежал присъда за поръчка за убийство.

Разработчикът на софтуер за онлайн залагания и игри на групата - "ЕГТ интерактив", оглавява класацията на 50-те най-рентабилни компании с над 70% норма на печалба. Самото ЕГТ също влиза в подредбата, макар и на 49-о място, и то дори при значителен спад в приходите и още по-съществен в печалбата - над 70%. Общо групата ЕГТ генерира над 420 млн. лв. приходи и близо 190 млн. лв. печалба през 2020 г.

Към същата хазартна група на Папазки принадлежи и компанията за онлайн залагания "Уин бет онлайн", като дейността й избухва значително през 2020 г. Приходите на дружеството се увеличават повече от три пъти до 77 млн. лв., а печалбата расте 18 пъти до 19 млн. лв. Като цяло онлайн залаганията и обслужващите ги бизнеси бумтят през 2020 г. и са сред най-активно наемащите персонал и най-щедри работодатели в страната през периода.

Технологии, иновации и пораснали стартъпи

И докато хазартът и съпътстващите го бизнеси винаги будят доза предпазливост, увереност, че българската икономика увеличава добавената си стойност, дава все по-осезаемото присъствие в класацията на компании от технологичния бранш.

Така на второ място излиза доставчикът на уеб хостинг услуги "Сайтграунд хостинг" на българските предприемачи Иво Ценов и Тенко Николов. Компанията, основана през 2004 г., отчита солидния марж на печалбата от над 50% и през 2020 г., при 142 млн. лв. приходи и 73 млн. лв. печалба за периода. Последните години тя е сред най-титулуваните работодатели в България с офиси в София, Пловдив и Стара Загора, но обслужва клиенти на глобално ниво - в САЩ, Европа и Азия.

Шеметно представяне и нареждане сред корпоративните гиганти прави и младият български производител на луксозни обувки и чанти с марка By far - "Солмейт". Компанията е основана през 2016 г. от близначките Валентина Безуханова и Сабина Гьошева и приятелката им Деница Бумбарова, като брандът им бързо набира популярност сред модни икони по света. Само за пет години "Солмейт" се изстрелва от стартираща и иновативна компания до част от корпоративния елит в България. На практика компанията, която изпраща 2020 г. с поредна доза силни резултати, е един от малкото представители на силно засегнатия от ковид пандемията текстилен бранш. През 2020 г. приходите на дружеството се удвояват до 65 млн. лв., а печалбата се увеличава с 67% до 15 млн. лв., или 23 ст. чиста печалба за всеки лев продадени обувки и чанти.

Метали и химия

Изключителна година има и миннодобивният бранш в страната, видно от резултатите на мините за злато на канадската Dundee Precious Metals в Челопеч и Крумовград. Двете компании на канадската група у нас, "Дънди прешъс метълс Крумовград" и "Дънди прешъс метълс Челопеч", удвояват нормата си на печалба през 2020 до над 40%, което се дължи както на повечето добит и продаден концентрат, така и на по-високата цена на металите през изминалата година. Допълнително през годината предприятието в Крумовград натовари значително капацитета на "Ада тепе", като през 2020 г. е добило три пъти повече златен и сребърен концентрат на фона на по-ниски разходи за преработка на металите. Общо двете мини генерират над 360 млн. лв. печалба през 2020 г., или близо 13% от печалбата на 50-те най-печеливши компании в К100.

"Асарел-Медет", която добива мед край Панагюрище, пък добавя близо 6 пр. п. към рентабилността си и завършва 2020 г. с 8% ръст на приходите до 439 мнл. лв. и 38% ръст на печалбата до 120 млн. лв.

От миннодобивните единствено "Елаците-мед" запазва нивото на приходите си на 545 млн. лв. и леко свива печалбата си със 7% до 115 млн. лв. Рентабилността на добивната група обаче остава над 20 на сто.

Впечатление сред рентабилните през 2020 г. прави и силното присъствие на компании от химическия сектор като производители и търговци на козметика, етерични масла, ароматизатори, хранителни добавки и медицински продукти. Така например "Натурфарма България" отчита над 30% ръст в приходите и печалбата си и с рентабилност от над една четвърт, с което заема 19-о място сред най-печелившите компании в К100. Производителят на етерични масла "Есетере България" пък почти утроява печалбата си през годината, а с това скача силно и рентабилността на компанията.

По мащаб обичайно сред лидерите по рентабилност са енергийните и телекомуникационните компании. През 2020 г. първите обаче слизат надолу в класацията като държавната енергетика е представена обичайно от АЕЦ "Козлодуй" и "Булгартрансгаз". Силни резултати имат и дружествата от групата на американската енергийна AES.

Новосформираното дружество с мрежовата инфраструктура на "Теленор" - "Цетин България", пък изпъква веднага с близо 40 на сто норма на печалба, но на този етап не е ясно до колко този резултат включва и дейност извън групата на чешкия собственик на телекома - PPF Group.

И държавата като генератор на печалба за други

Не може да се подмине и крещящото присъствие сред най-печелившите на компании, които през 2020 г. са работили с обществен ресурс като подизпълнители на големи проекти - например при изграждането на българска територия на руския газопровод "Турски поток".

Така например турската "Вемак България", която е полагала тръбите на газопровода, влиза в топ 10 на рентабилните със своите близо 37 млн. лв. печалба на 90 млн. лв. приходи. Същото се отнася и за "Макс Стрейчър - клон България", която също е била подизпълнител по "Турски поток", от което е изкарала 76 млн. лв. приходи и 25 млн. лв. печалба.

Друг голям "ползвател" на обществен ресурс, но през "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО), е дружеството ЕМУ от с. Разбойна - наредило се на 18-о място по рентабилност в К100. През последните три години ЕМУ и свързаното с него "Импулс ко" са спечелили над 120 договора за общо 400 млн. лв. от ЕСО, чийто изпълнителен директор Ангелин Цачев е бивш служител на ЕМУ. Тази компания е и най-големият изпълнител на поръчки на ЕСО според справката за начина на разходване на капиталовите разходи на държавата от началото на 2019 г. до април 2021 г., представена в началото на юли 2021 от Министерството на финансите. Справката включва най-големите разпоредители на обществен ресурс, сред които е и ЕСО. Само през 2020 г. рентабилността на ЕМУ се удвоява до над 26 на сто чист доход, платен основно с парите на българските данъкоплатци.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 3

    И как така AES Марица Изток 1 е рентабилна 40%, а държавните Марици са на загуба?...
    Едни и същи квоти, кюмюр... Има тука мушангия...

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#] от "":

    България им плаща въглеродните квоти. А за МИ2 - не.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Чета такива статии и първото нещо, което ме удря в главата е как по дяволите държавата е подписала такива неизгодни концесионни договори, че рудодобивните компании да имат над 20% рентабилност...

    Нередност?
Нов коментар