🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В свят на технологии хората правят разликата!

Ралица Карамфилова, мениджър стратегическо развитие на "Лирекс"

В свят на технологии хората правят разликата!
В свят на технологии хората правят разликата!
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ралица Карамфилова е мениджър стратегическо развитие на "Лирекс". Тя заема тази позиция в последните 3 години, а е част от ръководния екип на компанията вече близо 11 години. Била е търговски директор и маркетинг мениджър на "Лирекс". Ралица Карамфилова е бакалавър по бизнес администрация от университета "Вашингтон", САЩ, и е завършила магистърска програма Executive MBA в Американския университет в България.

LIREX е една от най-големите български ИТ компании и повечето хора я познават, но все пак представете я с няколко изречения?

LIREX е българска ИТ компания, която тази година празнува 30 години от основаването си. Ние сме една от най-експертните организации в областта на информационните и комуникационните технологии. Опитът ни във високотехнологичната индустрия ни прави водещи в реализацията на цялостни решения и професионални услуги за организации от много сфери на икономиката както в корпоративния, така и в публичния сектор. Екипът ни работи в 11 офиса в България и още 7 в Европа - Белгия, Германия, Великобритания, Турция, Сърбия и други.

С какво беше различна за вас изминалата година?

В навечерието на 30-годишнината на компанията обновихме нашите лого и визуална идентичност. Графичният знак и визията, както всеки друг наш проект, отразяват "характера" на "Лирекс" - това, в което вярваме, което ни води и отличава.

Фокусирахме се и върху обновяването на портфолиото си. Винаги сме работили в посока да повишаваме нивото и разнообразието на услугите си, за да можем да предоставяме на нашите клиенти пълен спектър от висококачествени и иновативни ИТ решения и услуги. Портфолиото ни е структурирано по начин, който създава удобството на нашите клиенти да имат един доверен партньор, който изцяло разбира техните нужди и предизвикателства и на когото могат да разчитат за пълен набор от надеждни, професионални, ИТ услуги и решения. Портфолиото ни покрива 5 основни направления: информационна сигурност, дигитална трансформация, интегрирани ИТ решения, ИТ среда и физическа сигурност. В последните години информационната сигурност и дигиталната трансформация са горещи теми за всеки вид бизнес. Ще споделя с няколко думи какъв е основният ни подход в тези две направления.

В информационната сигурност постигането на защита, която устойчиво подпомага и пази бизнеса на нашите клиенти, е комплекс от процеси, дизайн и контроли. Затова най-добрият подход към сигурността е комплексен - технологии, правила, политики и риск се разглеждат заедно. Добрите практики съветват сигурността да се разглежда от перспективата на защита на бизнес процеси. А за защитата на даден бизнес процес е важно имплементираните решения да са максимално "интелигентни" и "да могат да си говорят", така че данните от всички тях да се агрегират, обработват и анализират с помощта на изкуствен интелект и machine learning. Този подход обикновено първоначално изглежда по-скъп като инвестиция, но се отплаща, защото дава огромното предимство за навременно идентифициране и противодействие на атаки, което повишава многократно нивото на сигурност на бизнес процесите.

Непрестанно променящите се и усъвършенстващи се заплахи водят и до постоянни иновации в технологиите. Това допълнително добавя фактори и съображения в процеса по избор на оптимални решения. Затова и разбирането на защитата като комплекс от процеси, дизайн и контроли е толкова важно, за да може да се осигури ценният за бизнеса просперитет.

Дигиталната трансформация е процес на непрекъснато обновяване чрез интегриране на съвременни софтуерни и хардуерни технологии, които променят познатия начин на предоставяне на услуги и/или на извършване на процеси. В LIREX вярваме, че ключът към успешна промяна е внедряването на гъвкави софтуерни решения, които позволяват лесна адаптация към спецификите на организациите, като по този начин ги оптимизират и усъвършенстват. Заради това сме разработили собствени решения за дигитализация в областите "Управление на активи" и "Инвентаризация", "Дигитално обучение и изпити", "Управление на вътрешни логистични процеси" и други, които можем да персонализираме според нуждите на всеки. Гъвкавият ни подход за интеграция позволява на клиентите да имат нарастващ избор и комплексни, персонализирани решения, отговарящи максимално точно на потребностите им. Ние никога не спираме да работим със и за тях.

Какво ви прави различни от другите ИТ компании?

Ще започна с едно от нашите основни вярвания: В свят на технологии хората правят разликата!
Богатият ни опит ни води до разбирането, че ИТ дейностите във всяка организация са сложен процес, който изисква внимателно планиране, организиране и синхронизиране. Знаем добре, че нашите клиенти изискват прецизирани и ефективни решения. Всичко, което правим, с което се занимаваме като професионалисти и като организация - всяка възможност, всяко решение, всяка услуга и обещание - е директно свързано и произлиза от нашите принципи, основните ни пет ценности и клиентския ни подход. Те определят кои сме и кое ни движи напред всеки ден, те са нашият двигател да постигаме висока клиентска удовлетвореност.

LIREX е една от малкото компании, които предлагат съвкупност от решения и услуги, покриващи 3 ключови потребности:

Иновативни технологии - 30-годишната инвестиция на LIREX в изграждане на динамична екосистема от доверени партньори ни позволява изцяло да гарантираме наличие и овладяване на най-новите технологии и съвременни ИТ решения. Така осигуряваме на нашите клиенти достъп до технологии с най-високото качество на топ производители.

ИТ експертиза - екипът ни е съставен от технологични експерти до най-високо ниво в разнообразни области. Работим в тясно сътрудничество с клиентите за предоставяне на необходимата експертност и консултации.

ИТ ресурси - нашите клиенти могат да разчитат на нас и за покриване на нуждите от ИТ експерти на място. Специалистите на LIREX помагат с проекти за планово обновяване на хардуер, пускане в експлоатация на нови решения или осигуряване на поддръжка на текущи.

В обобщение - това, което ни прави различни, е подходът! Подходът ни към клиентите и техните потребности, подходът ни и към хората в екипа ни, подходът ни към бизнеса.