🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Акронис България": Бурният растеж на първите три години

През 2020 г. приходите на софтуерната компания са скочили от 19 до 35 млн. лв., което я прави една от най-динамичните в индустрията

Основателят на компанията Сергей Белоусов навлиза в бизнеса заради разпада на СССР
Основателят на компанията Сергей Белоусов навлиза в бизнеса заради разпада на СССР
Основателят на компанията Сергей Белоусов навлиза в бизнеса заради разпада на СССР    ©  Цветелина Белутова
Основателят на компанията Сергей Белоусов навлиза в бизнеса заради разпада на СССР    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • Основаната в Сингапур софтуерна компания планира да разрасне софийския си офис до поне 1000 души и да той да е най-големият в групата.
  • През 2020 г. приходите на "Акронис България" са скочили от 19 до 35 млн. лв., което я прави една от най-динамичните в индустрията.
  • Киберпрестъпленията и атаките растат, което логично вдига бизнеса и с решенията за защита.

В българския софтуерен сектор от години най-големите играчи са едни и същи. Те са стартирали на пазара преди доста време и с упоритост и значителни инвестиции са изградили екипите си. Много рядко нов играч може да се "вклини" между тях. "Акронис България" е такова изключение, като само за три години специализираната в киберсигурност и съхранение и управление на данни компания се разви бурно и бързо достигна екип от 400 души. И не мисли да спира - плановете са служителите след време да са над 1000. Числата също доказват възхода й - през 2020 г. приходите на "Акронис България" са нараснали от 19 до 35 млн. лв., което я прави една от най-динамичните в индустрията.

Предприемачи вместо учени

Историята на създадената в Сингапур преди 18 години група можеше и да е различна (или въобще да не се случи), ако основателите й бяха изпълнили първоначалните си амбиции. Корените на компанията са в бившия Съветски съюз. Докато следва в един от водещите университети тогава - Московския физико-технически институт, сегашният изпълнителен директор Сергей Белоусов се запознава с едни от другите съоснователи - Станислав Протасов (който е старши вицепрезидент за продуктовите разработки в Acronis). Двамата искат да се занимават с наука, но разпадът на СССР осуетява плановете им, тъй като кариерните възможности в сферата са нищожни. Като отлични математици те се насочват към зараждащия се компютърен бизнес, който им се удава веднага. С един от другите съоснователи в Acronis - Иля Зубарев, Белоусов създава и компания за производство на домашна техника, която постепенно се разраства. Посещават Сингапур в средата на 90-те години в търсене на ERP софтуер за предприятието си. Стават дистрибутори, а по-късно и разработчици на такъв продукт - Solomon Software, и се установяват в Сингапур (Белоусов е гражданин на Сингапур). През 2000 г. създават там и първата си софтуерна компания - Parallels, от която впоследствие през 2003 г. е отделена Acronis. Дружеството се налага като производител на софтуер за съхранение, управление и архивиране на данни и постепенно се разраства и все повече навлиза в сегмента за киберсигурност.

Всъщност Acronis добре познава българския пазар далеч преди да навлезе самостоятелно тук. Тя работи с малкото дружество "Т-софт", чийто екип от 20 специалисти помага като външен подизпълнител. В крайна сметка глобалната група решава да купи българската фирма и да започне експанзия тук. Пламен Тошев, който дотогава управлява "Т-софт", става изпълнителен директор на българския бизнес. Още при откриването на офиса си в "Сан Стефано плаза" през 2018 г. Белоусов обявява плановете след време тук да работят 1000 специалисти, което да я направи един от най-големите центрове в България.

Първоначалните амбиции са компанията бързо да достигне 500 души екип. Макар и с по-бавни темпове от очакваното, днес компанията е близо до това число.

"Миналата година бяхме около 200 души, сега сме 400, като през 2020 г. удвоихме размера на екипа ни, съответно и приходите са почти двойно нараснали", заяви преди "Капитал" Пламен Тошев. Според него пандемията не е ограничила бизнеса на компанията, но е затруднила търсенето на нови хора. Очакванията са през тази година и наемането да се ускори и българското дружество да добави още 200 души.

"Предначертаният ни план е София да стане основен и най-голям развоен център на Acronis в световен план, тоест всички нови проекти, които компанията разработва, да се правят и в София. Това се случва и в момента в някаква степен", коментира Тошев. Глобалното дружество има над 1600 служители в 33 локации в 18 държави.

Амбициите за разрастване включват и нов офис, в който компанията ще се нанесе през август. Той ще се намира на три етажа в NV Tower на бул. "Г. М. Димитров", като възможностите са за удвояване на площта до 10 000 кв.м в случай на бърз растеж. Все още не е ясно как точно ще бъде използван заради пандемията. "Още миналата година направихме две проучвания сред нашите служители, за да разберем техните нагласи. Целта е да са в безопасност и да се чувстват добре и мотивирани. Горе-долу една трета искат да работят от офиса, още една от вкъщи и последната една трета искат да имат гъвкавост. И в момента около 15% от служителите ни работят в офиса. Плановете ни са да продължим с такъв хибриден модел на работа. Имаме електронна система, през която могат да запазват места", заяви Тошев.

Според мениджъра изключително важно за експанзията на компанията ще е възможността не само за наемане на български специалисти, но и на такива от чужбина. И в момента около 100 души в екипа на "Акронис България" са чужденци.

Българското дружество ще си сътрудничи и с открития неотдавна офис в Румъния. Той ще е по-малък от този в България и поне засега се занимава основно с продажби и поддръжка. До няколко години броят на работещите там трябва да достигне няколкостотин.

С помощта на университетите

Може би и заради неосъществената си научна кариера, Белоусов и Протасов винаги са поставяли огромен фокус върху работата си с университети, и то не само в търсене на нови кадри, а и в съвместни изследвания и разработки. Acronis има собствен технологичен институт в една от двете си централи в швейцарския град Шауфхаузен (другата е в Сингапур), където има амбициозни планове както за създаване на иновации, така и за учебни програми в различни дисциплини. В България компанията си сътрудничи със Софийския университет и с Техническия университет, като тепърва иска да разширява партньорствата с висши учебни заведения. За Тошев именно евентуалното наличие на водещи университети в България е един начин за привличане на повече специалисти от чужбина тук. "Моделът е един и същ - по света просто има много добри университети, които са притегателни центрове за младите хора да дойдат в тази държава. И се надявам да успеем българските университети да ускорят развитието си - и не говорим за топ 1000 в света, а за топ 50. Друг начин е да привлечем някой от топ 50 университети да отворят кампус тук, който да привлича млади хора. Ние също полагаме значителни усилия в тази насока", коментира мениджърът.

За всички тези амбиции на компанията ще са нужни значителни инвестиции. През май Acronis обяви привличането на нова инвестиция - 250 млн. долара в рунд, воден от щатския фонд CVC Capital Partners. Финансирането я оценява на 2.5 млрд. долара. Две години по-рано компанията получи 147 млн. долара в друг рунд, воден от Goldman Sachs, оценил я на 1 млрд. долара. Така че групата е привлекателна за инвеститорите и, изглежда, тепърва ще се разраства.

Според Сергей Белоусов целта на инвестициите е създаването на все по-голяма софтуерна компания с присъствие в цял свят. Бизнесът на Acronis е защитен, защото очакванията са киберпрестъпленията и атаките да стават толкова комплексни и многобройни, че клиентите да отделят все по-големи ресурси и средства за защита. И тъй като справянето с подобни заплахи ще става все по-трудно, един от фокусите са инвестициите в автономни технологии и машинно самообучение.

В предвижданията си за България Белоусов е още по-амбициозен. Според него нищо не пречи след време екипът на Acronis тук да е няколко хиляди. Това ще направи компанията голяма не само за IT сектора тук, но ще я подреди и сред гигантите на цялата българска икономика.