🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Успешната болница не прави компромиси с инвестициите в специалисти и апаратура

Никола Милачич, изпълнителен директор на Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Никола Милачич , управител на Специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Д-р Щерев"
Никола Милачич , управител на Специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Д-р Щерев"
Никола Милачич , управител на Специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Д-р Щерев"
Никола Милачич , управител на Специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Д-р Щерев"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Никола Милачич е управител на Специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Д-р Щерев" от нейното създаване и един от тримата изпълнителни директори на холдинговото дружество "Медицински комплекс "Д-р Щерев" АД. Професионалист с 20-годишен опит в областта на здравния мениджмънт и финансово-инвестиционното и бизнес планиране в сферата на частното здравеопазване.

Какво привлича пациентите към една специализирана болница?

Успешната болница се отличава по съчетанието между висококачествена медицинска грижа с превъзходно персонално отношение към пациентите. То води до високи нива на пациентска удовлетвореност, която гради добрия имидж на модерно лечебно заведение. За специализираната дейност по асистирана репродукция обичаме да казваме "опитът е от значение". Гордеем се, че основателят на нашата болница проф. Атанас Щерев е пионер в приложението на инвитро методиката у нас. Екипът на Медицински комплекс "Д-р Щерев" има 30 - годинишна успешна история в лечението на безплодие. Внедрили сме десетки иновации, обучили сме много специалисти и сме спомогнали за развитието на репродуктивната медицина в България.

Вашата болница е известна с това, че успешно извършвавътретробни операции. Кои са другите иновативни методики, с които се гордеете?

Нашите най-големи успехи са в сферата на модерните асистирани репродуктивни технологии, където сме помогнали на хиляди двойки да изпитат радостта да станат родители. От 2014 г. сме пионер и във феталната медицина. Горди сме, че в последните години наши лекари извършиха уникални вътреутробни операции.

Стартирала като бутикува инвитро клиника, днес болницата ни е високотехнологичен медицински комплекс за женско и семейно здраве, за цялостни грижи от подготовката и самото зачеване, през проследяването на бременността до раждането и следродилното възстановяване.

Полезна ли е конкуренцията за развитието на репродуктивната медицина у нас?

Екипът ни е обучил близо 80% от репродуктивните специалисти в България и немалко лекари от други балкански страни. В момента те са наши конкуренти. Няма сфера, при която лоялната конкуренция да не оказва благотворно влияние на всички коректни участници.

Пред какви предизвикателствата се изправяте при зараждаща се икономическа криза заради пандемията от ковид-19?

Никога не правим компромиси при инвестирането в най-високото качество на апаратура в световен мащаб, консумативите, средите, с които работят нашите специалисти, въпреки че заради стеснения пазар в България тези инвестиции се възвръщат доста по-трудно. Това ни принуждава да правим компромис с нивото на приходите ни и дори с възнагражденията на екипа ни.

Усъвършенстваме постоянно клиничната, биологичната, ембриологичната и лабораторната дейност в Медицински комплекс "Д-р Щерев" с внедряване на модерни технологии и иновативни методики. Въвеждаме нови техники и модерни методи за диагностика и лечение. Търсенето и обновяването на специализирани дейности, които ни доближават до най-високите европейски и световни критерии, е наше ежедневно задължение. Това е и линията, която ще продължаваме да следваме въпреки кризата, която неминуемо засяга и нас.

Каква е формула на успех за вашия екип?

Инвестициите в обучението на специалистите ни, подготовката и постоянно надграждане на знанията им. Развиваме се непрекъснато. Съществено внимание обръщаме и на учебната и научната дейност, защото вярваме, че е наше задължение да помогнем на младите специалисти да придобият знания и да останат да работят тук, в България. При нас те получават уникалния шанс да се обучават не само от най-доказаните имена в областта на репродуктивната медицина в България, но и от водещите имена в световната медицина. Добрите резултати стоят в основата на удовлетвореността на пациентите от получената при нас здравна помощ и на изграждането на авторитета на нашето лечебно заведение.