🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компаниите с най-много активи: Държавно напомпване

Мегапроекти и дружества-касички на властта са основната причина за раздуването на активите в класацията "Капитал 100"

Дружеството с най-покачващите се активи е "Булгартрансгаз", който пораства с 55% или 1.8 млрд. лв., главно заради завършването на българската отсечка от "Турски поток"
Дружеството с най-покачващите се активи е "Булгартрансгаз", който пораства с 55% или 1.8 млрд. лв., главно заради завършването на българската отсечка от "Турски поток"
Дружеството с най-покачващите се активи е "Булгартрансгаз", който пораства с 55% или 1.8 млрд. лв., главно заради завършването на българската отсечка от "Турски поток"    ©  Shutterstock
Дружеството с най-покачващите се активи е "Булгартрансгаз", който пораства с 55% или 1.8 млрд. лв., главно заради завършването на българската отсечка от "Турски поток"    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • Неизгодният газопровод "Турски поток" и тъмната касичка "Автомагистрали" са двата най-ярки порасли от данъците ни мастодонти
  • Активите на топ 50 компании растат със 7% и концентрират две трети от активите сред 300-те най-големи компании по приходи
  • При частните компании високите цени на някои суровини вдигат показателя на "Олива" и "Аурубис"

Активите не са най-добрият измерител за мащаба на един бизнес. Има сектори, където са нужни съществени инвестиции в скъпо оборудване, но има и такива, в които големи обороти и добавена стойност се генерират от висококвалифициран персонал, въоръжен само с лаптопи. Голямата сума може да се дължи на разрастване на бизнеса или свободен кеш за инвестиции, но може да означава и залежала продукция или несъбираеми вземания от клиенти.

Все пак едрият бизнес неизменно оперира и с повече активи и динамиката им може да е показателна, особено в турбулентната и кризисна 2020 година. Едрата картина е, че ръстът се забавя леко от нива над 7% до около 5% за топ 300 компаниите. В номинално изражение това са добавени 5.3 млрд. лв. до общо малко над 110 млрд. лв.

При 50-те компании, разполагащи с най-много активи, забавяне практически няма - там ръстът остава около 7%. Те концентрират две трети от активите на едрия бизнес и носят практически цялото повишение по показателя - 4.7 млрд. лв.

Тези числа обаче трябва да се приемат с доза внимание, защото са силно изкривени от държавата. Тя традиционно е здраво позиционирана в сектори, където материалните активи са ключови - енергетика, инфраструктура и т.н. В топ 50 по активи влизат 14 държавни и общински дружества, които сумарно са отговорни за над половината от сумата им. Но при тях има и още временни ефекти, които допълнително раздуват числото и всъщност са основен генератор на ръст.

Частните случаи на държавните харчове

Това, че държавните мастодонти окупират челото на класацията, не е нито изненада, нито нещо, което вероятно скоро ще се промени. То обаче има шанс да бъде ограничено с политическа воля чрез спиране на непрозрачното наливане на бюджетни средства в тях по мегапроекти.

Например дружеството с най-покачващите се активи е "Булгартрансгаз", който пораства с 55%, или 1.8 млрд. лв., и вече е с над 5 млрд. лв. активи. Това се обяснява практически само с финансираното с дългове изграждане на газопровода "Турски поток". Сигнали за непрозрачните процедури и въобще неизгодния проект валяха, като последно през юли служебният енергиен министър поиска отстраняване на ръководството на компанията именно заради тези нередности.

Подобна е съдбата на другия голям растящ - "Автомагистрали". Държавната компания в последните години беше ползвана като разпределителна касичка за избягване на обществени поръчки и директно канализиране на ресурс за пътно строителство към дружества любимци. Активите й набъбват с почти милиард лева, които са отпуснати аванси от АПИ за изграждане на магистрала "Хемус", пътя Мездра - Ботевград и ремонт на свлачища. А голяма част от тях на свой ред са раздадени на строителни компании като аванси, включително и по още непроектирани пътни участъци и обекти. Тази схема също беше сред акцентите на служебното правителство, което след около месец схватка смени ръководството на компанията.

Моделът в умален мащаб се повтаря и в "Монтажи", което е в ролята на ретранслатор на средствата за ремонт на язовири и ненужен правителствен комплекс. А догодина в класацията би могло да се очаква да се озоват и новосъздадени мастодонти като създадените "ВиК холдинг" и "Държавна петролна компания".

Доказателство, че активите сами по себе си не са двигател за успешен бизнес, е и че въпросните 14 държавни компании в топ 50 сумарно генерират 32 млн. лв. загуба, или обобщено имат отрицателна възвращаемост на активите. За това основен виновник е изкуствено поддържаната и все по-губеща ТЕЦ "Марица-изток 2".

Кой расте и кой се свива

Извън държавата положителната динамика при активите се обуславя в голяма степен от глобалните цени на суровините. Компанията, инкасираща най-голямо покачване в номинално изражение с 380 млн. лв., е "Олива", която е износител на слънчогледово масло, като балансът й показва, че ръстът идва не от нови фабрики, а от натрупани запаси, които вероятно вече са изнесени. След нея е лидерът по приходи в страната - преработвателят на мед "Аурубис", с 360 млн. лв., като в топ 5 е и най-голямата компания в добива на същата суровина "Асарел-Медет". Други ударно скачащи са наскоро отделеният в отделно дружество вносител от групата на "Инса ойл" на Георги Самуилов - "Инса порт", както и местният клон на саудитския консорциум "Аркад", който изграждаше "Турски поток".

На другия полюс с най-голям спад е "Лукойл Нефтохим Бургас", която е и най-голямата частна компания в класацията по активи. Там свиването в баланса се дължи изцяло на отчетената огромна загуба за 2020 г. от 508 млн. лв. Другите с голямо намаляване на активите са два телекома, но тук става дума по-скоро за еднократни и очаквани ефекти. При БТК намалението може почти изцяло да се обясни с изплатените към фалиралата КТБ 125 млн. евро, които дълго време стояха блокирани заради висящи съдебни спорове. А при "Теленор" то се дължи на отделянето на голяма част от инфраструктурата в отделно дружество.

Добре впрегнати активи

Сред 50-те големи по активи, за които долната граница се пада около половин милиард лева, само 10 дружества са на загуба в кризисната 2020 г. За някои от тях вече стана дума, а за други тя е предвидима след удара на тежките ограничения, които в големи периоди блокираха дейността им. Пример за това е транспортът, където до хронично губещото звено за пътнически превози на БДЖ се нареждат и БМФ и "България ер".

Сред дружествата с най-висока отчетена рентабилност на активите правят впечатление добивните компании. Лидер по показателя е "Дънди прешъс металс" с 29%, както и големите медодобивни и преработвателни компании.

При компаниите, опериращи с по-малко активи, се срещат и други с доста високи стойности на възвращаемост. При някои това е очевидно обусловено от спецификата на сектора - например аутсорсинг компаниите често са напред по този показател поради относително малките им нужди да инвестират в оборудване. Отделно и дистанционната работа даде допълнителен тласък на сектора, което повиши оборотите и печалбите

Друг важен момент е, че разрастването на активите на големите български компании изглежда балансирано. Ако се гледат общо данните за топ 300, съотношението задължения към активи остава почти константно (лек ръст от 50.6 на 51.2%). Казано по друг начин, едрият бизнес като цяло не е прибегнал до неустойчиво много дългове в пандемията, а пропорционална част от ръста идва от нарастване на капитала. А ако се изключат големите държавни инжекции през "Булгартрансгаз" и "Автомагистрали", би проличал дори спад на задлъжнялостта, което съответства на доста по-органичен ръст на активите.