🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестираме в модернизацията на ключови активи

Райчо Дянков, MRICS, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ

Инвестираме в модернизацията на ключови активи
Инвестираме в модернизацията на ключови активи
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Визитка

Райчо Дянков, MRICS, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ от юли 2018 г. Има дългогодишен финансов и управленски опит, натрупан в консултантски компании, банкови и финансови институции като Обединена българска банка, Райфайзенбанк - България, Българска пощенска банка, Програмата за развитие на ООН, "Фортън", "И Ар Би пропърти сървисис" и Американския университет в България.

Магистър по бизнес администрация от CIIM, Кипър, член на RICS, Великобритания, и КНОБ в България.

Какво конкретно промени пандемията във вашата компания и в сектора, в който работите? Коя беше най-голямата трудност и как я преодоляхте?

Пандемията промени значително условията на работа в хоспиталити сектора, в който дружеството е инвестирало 84% от средствата на акционерите си. Този труден за бизнеса период ни даде време да преразгледаме линията си на развитие и да се обърнем и към нови възможности.

Дългите месеци на несигурност и мерките, които бяха въведени за преодоляване на разпространението на ковид-19, поставиха мениджмънта на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ в ситуация, която изисква гъвкавост на решенията, така че неблагоприятните ефекти да бъдат усетени възможно най-малко от акционерите.

Многократно бяха увеличени усилията за директен маркетинг на ваканционните ни обекти с цел да бъдат привлечени повече индивидуални туристи. Опитът и работата в тази посока от предишните години помогнаха много да бъдат увеличени клиентите в този сегмент, като заетостта във в.с. "Санта Марина" към 30.06.2021 г. бележи ръст с 20% спрямо същия период на 2020 г. Предварителните данни за заетостта на комплекса през юли задминават предепидемичните резултати за същия период през 2019 г., като потвърждаването на резервации продължава.

Използвахме ефективно 2020 г. за реконструкции, като инвестирахме в реновиране на един от басейните във в.с. "Санта Марина" и изградихме нов топъл джакузи басейн. Реновирахме изцяло хотел "Св. Иван Рилски" в Банско, който вече предлага целогодишна All-Inclusive програма, модерна база и голямо разнообразие от услуги.

Инвестирате в разгара на една от най-големите кризи и в момент, когато неизвестните са много. Какъв е ефектът от решението ви?

- Опитът през годините ни е научил да взимаме решенията си на основата на внимателен анализ на конкретната ситуация. Извличаме най-доброто от наложената обстановка и инвестираме средства и време в модернизацията на ключови активи.

Положителните ефекти от тези решения са вече факт. Отчитаме значителен ръст на българските туристи във в.с. "Санта Марина", като за разлика от предни години наблюдаваме и диверсификация при продажбите на апартаменти в комплекса, които стават все по-атрактивни за сънародниците ни и за граждани на ЕС. През 2021 г. 72% от купувачите на ваканционни имоти във в.с. "Санта Марина" са български граждани, докато през 2019 г. са били едва 35%.

Реновираният хотел "Св. Иван Рилски" в Банско е отворен за гости целогодишно и отбелязваме ръст на приходите към 30.06.2021 г. с 50% спрямо същия период на 2019 г. Очакваме тази тенденция да се запази.

Кои от промените, наложени заради пандемията, ще запазите и защо?

- Екипът ни мобилизира голяма част от енергията си за по-ефективна комуникация с нашите акционери, като насочихме много усилия в това да сме проактивни и да извлечем уроци за себе си от кризата. Стремежът ни е да продължим да предоставяме продукти с високо качество, генериращи доходност, като запазим наложените вече във в.с. "Санта Марина" и хотел "Св. Иван Рилски" стандарти за безопасност на средата.

Корона кризата оказа ли влияние върху инвестиционните планове на компанията? Предвиждате ли нови инвестиции?

- Отчетохме промяната в нагласите на инвеститорите и необходимостта да диверсифицираме активите си както за да повишим доходността от дейността на дружеството, така и за да изпълним още един от ангажиментите, поети към нашите акционери.

В края на 2016 г. Комисията за финансов надзор потвърди проспект за публично предлагане на емисия варанти, издадени от "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ. Смятаме икономическата ситуация за подходяща да пристъпим към реализиране на следващите си инвестиционни цели, като в ход е процедура за увеличение на капитала на дружеството чрез упражняване на издадените варанти.

Планираме да насочим средствата от увеличението на капитала в покупката* на два изключителни и с голям потенциал проекта в София - бизнес сграда в район "Лозенец" и имот в близост до паметника на Васил Левски.

Административната сграда е оперативна и в отлично състояние, с изградена инженерна и транспортна инфраструктура и с ключов дългосрочен наемател най-голямата международна компания, производител на генерични лекарства. Сградата генерира стабилен приход, който ще бъде усетен от нашите акционери в краткосрочен план.

Вторият проект е още по-амбициозен и очакванията ни са да донесе по-висока доходност за акционерите ни в средносрочен план. Става въпрос за имот от 3500 кв.м, намиращ се в най-престижната част на гр. София - район "Оборище", до паметника на Васил Левски, в който предвиждаме да бъде построена сграда с потенциално РЗП 17 000 кв.м от най-висок клас офиси, с търговски площи, ресторанти, банка, конферентни зали за общо 150 - 200 души, озеленяване, подземни паркоместа и 135 места за велосипеди.

Каква година очаквате да е 2021 за вашата компания - като приходи, финансов резултат? А каква е прогнозата ви за следващите 2-3 години?

- 2021 все още преминава под притесненията от поредната вълна на ковид-19 пандемията, отчитаме дву- и трицифрени ръстове спрямо 2020 г. на някои от наблюдаваните показатели и очакванията ни са, че ще надминем нивата на приходи от 2019 г. Целият екип на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ активно работи в тази посока. Не на последно място, приходите ни от продажба на апартаменти в Созопол, Черноморец и Банско до момента са колкото през цялата 2020 г. (2.81 млн. лв.). Целите ни са за приходи от продажби над 4 млн. лв.
Колкото до средносрочните прогнози, предстои ни много работа. Всичките ни усилия в момента са насочени към успешно увеличение на капитала на дружеството и диверсификация на портфолиото чрез придобиването на бизнес сградата и имота в центъра на столицата.

Наскоро "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ отбеляза своята 15-а годишнина. За тези години извървяхме дълъг път, преминахме през няколко икономически кризи, реализирахме много успешни инвестиции и днес с подкрепата и доверието на нашите акционери продължаваме напред и целим да поставим "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ сред компаниите с над 100 млн. лв. активи.

* На предстоящото на 21.07.2021 г. ОСА на дружеството е предложено да бъде взето решение за овластяване на съвета на директорите на дружеството да придобие двата имота