🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните компании: Рекордно ускорение и строителна доминация

Приходите на най-бързо растящите 50 дружества се увеличават средно с 87% през 2020 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • Приходите на най-бързо растящите 50 дружества се увеличават средно с 87% през 2020 г.
  • Водачът - чешката "Хроновски БГ", работи в бившия завод на "Костал" в Смолян и произвежда авточасти.
  • В класацията влизат напомпаните с бюджетни пари държавни строителни компании "Автомагистрали", "Монтажи" и ТСВ.

Пет милиарда лева. Толкова е изтрила корона кризата от приходите на най-големите 300 компании в България през изминалата година. Ако гледате класацията на най-динамично растящите компании в "Капитал 100" обаче, може и изобщо да не разберете, че пандемията е ударила местната икономика - за изминалите 12 месеца в топ 50 по показателя общият оборот е скочил с внушителните близо 87% - рекордно постижение от над десетилетие насам. А любопитното съвпадение е, че в номинално изражение повишението е също с 5 млрд. лв.

И още нещо, по което подреждането на най-бързо увеличаващите бизнеса си компании се различава от основната класация "Капитал 100" - докато в челната стотица на едрия български бизнес присъствието на строителния сектор е символично, сред топ 50 на най-динамичните дружества представителите на бранша осезаемо доминират. Лидер по растеж на бизнеса в процентно изражение през изминалата година обаче е компания от сектор "Машини и оборудване" - производителят на авточасти "Хроновски БГ".

Нагоре, нагоре

Традиционно класирането на най-динамичните илюстрира максимата, че е по-лесно да се постигне по-висок ръст от по-ниска база, докато за големите е доста по-трудно да "скачат". Това се чете и в данните за 2020 г. Тазгодишното издание на "Капитал 100" е рекордно и с високата представителност на данните за едрия бизнес в страната - класацията обхваща над 99% от местните корпоративни гиганти. Така прагът за попадане в широката извадка от топ 300 компании по приходи вече е над 104 млн. лв., докато в миналогодишното издание беше малко под 71 млн. лв. За по-пълен поглед и над динамиката на развитие сред корпоративните лидери обаче при подреждането на най-бързо растящите компании тази година решихме да включим не само тези от тях, които прескачат чертата и влизат в топ 300, а по-широка извадка от дружества с оборот над 75 млн. лв. за 2020 г.

Именно те съставляват и две трети от челната петдесетица на най-динамично растящия бизнес за изминалата година - общият им брой е 19, а сред тях е лидерът в подреждането по показателя. От тази група са и половината от компаниите с най-бурен ръст - измерващ се в трицифрени проценти.

Иначе, ако има нещо, по което класирането на най-бързо растящите все пак кореспондира с общата класация "Капитал 100", това е присъствието на т.нар. среден ешелон, т.е. дружествата, които в топ 300 по приходи за страната заемат позициите между 101 и 200. В топ 50 на най-динамичните те са втората най-многочислена група - общо 15. А в голямото общо подреждане по приходи са единствената стотица, която на фона на общия спад през 2020 г. е постигнала ръст на оборота - макар и със скромните 1.96%.

За сравнение - в първия ешелон свиването на бизнеса през изминалата година е с 6.84%, а в третия - с 4.77%. В унисон с това представителите на топ 100 по приходи са най-малочислени в класацията на бързо растящите - общо седем, докато групата 201 - 300 излъчва девет представителя в топ 50 на динамичните.

По-широката представителност на данните дава отражение и в друга посока - вдигане на прага за попадане сред водещите 50 по растеж, който в миналогодишното издание на "Капитал 100" намаля значително до 21.55% в сравнение с 29.6% през 2018 г. Тази година долната граница на челната петдесетица по показателя вече е 31.51%, като надхвърля 30% за първи път от 2011 г.

И още рекорди

Освен с най-високия среден ръст на приходите в топ 50 класацията на най-динамичните през 2020 г. подобрява рекорда и по брой дружества, които са увеличили бизнеса си с трицифрени и по-високи темпове - общо 17. По съвпадение или не, предишното най-добро постижение беше преди две години, когато отново представителите на строителния сектор осезаемо доминираха подреждането. Тогава обаче в групата на бурно скачащите имаше само една компания, отчела трицифрен ръст от нулева база, т.е. след само година работа на местния пазар - "Костал България аутомотив". Създадената през 2017 г. компания, в която германската група Kostal започна новото си производство в Пазарджик, беше начело на класацията на най-бързо растящите през въпросната година.

Любопитното е, че тазгодишният водач по показателя - чешката "Хроновски БГ", на практика работи в бившия завод на "Костал" в Смолян. Компанията всъщност присъства в България от години, като в миналото имаше производство и в Първомай, преди да съсредоточи дейността си в Смолян. През 2020 г. приходите й са скочили с над 4400% до 90.2 млн. лв.

Иначе тази година в групата на растящите от нулата е например дружеството "Дънди прешъс металс Крумовград", през което канадската Dundee Precious Metals (DPM) разработва рудника "Ада тепе" край родопския град. Производството там започна в средата на 2019 г., а пълен капацитет беше достигнат в края на август. Изминалата 2020 г. беше първата, в която рудникът работи пълни 12 месеца, като приходите достигнаха 354.6 млн. лв., което е със 153.66% повече спрямо година по-рано.

Трицифрен скок от нулева база записва и "Аркад енджиниъринг енд констракшън" - основната фирма в изграждащия газопровода "Турски поток" през България консорциум Arkad, който формално е саудитски, но на практика е превзет от руската "Газпром". През миналата година приходите й скачат с 295.26% до 1.3 млрд. лв., което я нарежда и сред топ 10 на най-големите компании в страната.

На пръв поглед в групата на бурно скачащите от нулата е и втората в подреждането на топ 50 "Транспортно строителство и възстановяване". На практика през 2019 г. едноименното държавно предприятие беше преобразувано в еднолично акционерно дружество под шапката на транспортното министерство. Отчетеният за 2020 г. ръст на приходите с почти 700% обаче не е резултат само на механичното преливане на дейността - по модела на "Автомагистрали" компанията е получила над 400 млн. лв. през държавното "Пристанищна инфраструктура", които впоследствие са насочени т.нар. инхаус възлагане към сдружението ДЗЗД "ЕС Билд", което да извърши удълбочаването на Варненския залив - проект, който, случайно или не, стига и до притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна".

Челната тройка в класацията на най-динамично растящите допълва търговецът на едро с електроенергия "Енерджи трейдинг систем". Годишните му приходи се увеличават с 521.5% до 80.6 млн. лв.

От 2019 г. реално работи и шуменският завод за кабели и проводници за автомобилната, авиационната и отбранителната индустрии "Сарк България". Предприятието е собственост на турската Sarkuysan и през 2020 г. отчита 194% скок в оборота си до 94.4 млн. лв.

От почти нулева база (830 хил. лв. приходи за 2018 г.) трицифрен ръст през 2020 г. записва и един от новите любимци на държавния резерв в сделките с горива на резерв - компанията на Георги Самуилов "Петрол енерджи". Заедно с друго от дружествата на Самуилов - "Инса ойл", и със свързания с Младен Михалев-Маджо дистрибутор "Бент ойл" те заеха мястото на стария партньор на държавния резерв в покупките и продажбите на горива от резерва, както и в съхранението на част от тях - "Лукойл България". За изминалата година оборотът на "Петрол енерджи" е нараснал със 135% до 93 млн. лв.

Растеж и преди кризата, и в нея

В огромната си част обаче компаниите, които постигат трайно бурно разширяване на бизнеса си, изразено в трицифрени темпове на увеличаване на приходите от 2018 до 2020 г., присъстват на местния пазар от по-дълго време. А при част от тях скоковете с трицифрени и по-високи стойности са факт две години поред. Освен "Енерджи трейдинг систем" и "Петрол енерджи" в тази група е например "БГ агро търговска компания", при която повишението е с почти 2260% през 2019 г. и малко над 270% през 2020 г., а зад него стои обединяване под обща шапка на част от дружествата от групата "БГ агро" на Ненко и Даниел Ненкови.

Сред скачащите с трицифрени темпове за последните две години е и веригата за мебели и стоки за дома "Юск Бул". През 2019 г. местното дружество на датската JYSK откри дистрибуционен център в Божурище, през който обслужва логистично магазините си не само в страната, а и на Балканите, което допринася за отчетения ръст на приходите от порядъка на 145-146% годишно за последните две години до почти 313 млн. лв. към края на 2020 г.

В тази графа попадат и две от строителните компании в челото на подреждането на най-динамичните - "Главболгарстрой интернешънал" и държавната "Монтажи". Дружеството от групата на "Главболгарстрой" се занимава с обекти от газовата индустрия, като през последните две години приходите му скачат съответно с по 400 - 500% и стигат 276 млн. лв. към края на 2020 г. Що се отнася до "Монтажи" пък, то е под шапката на Държавната консолидационна компания и за последните близо две години и половина към него са насочени над 750 млн. лв., превъзлагани впоследствие чрез инхаус поръчки основно за изпълнението на проекти за ремонт на язовири.

Кой още скача нависоко

Самата "Автомагистрали", която се превърна в нарицателно за т.нар. инхаус модел (директно възлагане на държавна фирма, която впоследствие тайно наема подизпълнители), също е сред компаниите с трицифрен ръст за 2020 г. Увеличението на отчетените приходи е със 175% до 277 млн. лв. През държавното дружество-касичка реално са преминали над 1 млрд. лв. от бюджета, които са предоставени като аванси на частни компании, но тези операции не се отчитат като приход.

Строителната група на скачащите с трицифрени темпове допълват НИКМИ, при която ръстът от 162% до 165.8 млн. лв. е напомпан не от реално строителство, а от преместването на хотела от комплекса "Милениум" до НДК в ново, свързано дружество, и софийската "Интерпром", която участва в различни проекти за водни цикли и пречиствателни станции из страната, както и в обединения, строящи отсечки от метрото - през 2020 г. нейният оборот расте с 331% до 97 млн. лв.

В групата на най-динамичните сред най-динамичните влизат още хазартният оператор "Уин бет онлайн" с ръст 230% до 76.8 млн. лв. и държавната "Информационно обслужване", при която приходите нарастват със 158% до 83.9 млн. лв. главно в резултат на решението на държавата да я направи единствена обслужваща компания за 27 от най-големите и важни институции. Звездната група на най-бурно скачащите допълва търговецът на ток "Енерго-про енергийни услуги", който в началото на 2020 г. се обедини със свързаната "Енерго-про трейдинг", което движи увеличението на приходите със 136.2% до почти 275 млн. лв.

Също както и миналата година, в челната петдесетица на най-бързо растящите влизат три от най-едрите дружества в страната - с приходи над 1 млрд. лв. Освен "Аркад енджиниъринг енд констракшън" тази година това постигат производителят на стъклен амбалаж "Би Ей глас България" и производителят на сурови и рафинирани масла "Олива", като любопитното е, че и двете компании бяха в топ 50 на най-динамичните и в миналогодишното издание на "Капитал 100". Основен двигател на ръста на "Би Ей глас България" са промени в счетоводните практики на португалския собственик BA Glass, който централизира груповите продажби в местното дружество. Производството в страната обаче също расте и в крайна сметка компанията приключва 2020 с ръст на оборота 58.7% до 1.8 млрд. лв. За "Олива" пък пандемичната година бележи първото прескачане на прага от 1 млрд. лв. приходи, а постижението се обяснява както с по-голямото производство на масла, така и с рекордно високите им цени през изминалите месеци заради световния дефицит. Така глобалната криза всъщност дава тласък на резултатите на дружеството и оборотът му скача с почти 40% до 1.01 млрд. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар