🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кога пациентите с диабет трябва да потърсят съдов хирург

Иновациите в областта на съдовите интервенции предвещават нова ера в грижата за диабетно болните

Проф. д-р Васил Червенков
Проф. д-р Васил Червенков
Проф. д-р Васил Червенков    ©  Надежда Чипева
Проф. д-р Васил Червенков    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Визитка: Проф. д-р Васил Червенков, дм, е началник на Клиниката по съдова хирургия в "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда". Завършил е медицина през 1987 г. в МУ - София. От 1988 г. е асистент в УМБАЛ "Св. Екатерина". През 1992 г. покрива изисквания за клиничен достъп в Съединените щати и е сертифициран от ECFMG, а след година покрива критериите на FLEX. След присъждане на специалност "Обща хирургия" в България продължава клинична специализация "Кардиоторакална и съдова хирургия" в Carolinas Medical Center, Charlotte, NC. През 1999 г. му е присъдена специалност "Съдова хирургия", след което 2001-2002 г. специализира "Ендоваскуларно лечение на периферни съдови заболявания" в същия център в САЩ. След завръщането си в България защитава дисертационен труд в областта на хирургичното лечение на запушванията на подбедрените артерии и му е присъдена научно-образователната степен доктор по медицина. Редовен член е на Европейското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия. Преди постъпването си в МБАЛ "Токуда Болница София" е главен асистент в Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ "Св. Екатерина". Проф. Червенков е председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и съпредседател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия.


Визитка: Д-р Емил Белински е лекар - специалист в Клиниката по съдова хирургия в "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда". Д-р Белински завършва магистратура по медицина в Медицинския университет - София, през 2015 г. През 2016 г. започва своята специализация по съдова хирургия в "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда". Проявява оживен интерес към комплексното лекуване на трудно зарастващи, атонични рани и формите на диабетно стъпало и минимално инвазивните и естетични методи при хирургията на разширени вени. Член е на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

Захарният диабет, хроничното метаболитно разстройство, характеризиращо се с нарушена функция или производство на инсулин, е достигнало епидемични размери в световен мащаб и засяга милиони хора от различни демографски групи. Макар че обикновено се свързва с нерегулирани нива на кръвната захар, диабетът оказва силно въздействие върху различни органи и системи, особено върху кръвоносните съдове, което води до редица инвалидизиращи състояния.

Заболяването обхваща множество видове, като най-разпространени са диабет тип 1 и тип 2. При диабет тип 1 автоимунен процес води до разрушаване на произвеждащите инсулин бета-клетки на панкреаса, докато диабет тип 2 включва предимно инсулинова резистентност и относителен инсулинов дефицит. И двете форми допринасят за хронична хипергликемия, която създава предпоставки за широко разпространени съдови усложнения.

Коварният характер на това заболяване причинява

Значителни увреждания на кръвоносните съдове в цялото тяло

Хипергликемията предизвиква каскада от събития, причиняващи ендотелна дисфункция, оксидативен стрес и възпаление. Тези патологични процеси завършват с диабетни съдови усложнения, които се проявяват под различни форми.

Периферната артериална болест представлява често срещано усложнение, при което стеснените артерии възпрепятстват притока на кръв към крайниците, най-вече към краката. Пациентите с диабет са изправени пред значително повишен риск от развитието й поради ускорената атеросклероза, която ги предразполага към клаудикация, незаздравяващи язви, а в тежки случаи и към исхемия на крайниците.

Причиненото от диабета увреждане на нервите, известно като диабетна невропатия, се изразява в сензорна, моторна или автономна дисфункция.

Периферната невропатия води до намалена чувствителност

което увеличава вероятността от незабелязани наранявания на стъпалата и последващи язви. Автономната невропатия засяга функцията на кръвоносните съдове и регулацията на потните жлези, което допринася за влошеното заздравяване на раните.

Диабетът значително повишава риска от сърдечно-съдови усложнения, включително коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда и инсулт. Ускорената атеросклероза, съчетана с основните метаболитни нарушения, предразполага диабетиците към по-ранно начало и по-голяма тежест на сърдечно-съдовите събития.

Сред спектъра от съдови усложнения, съпътстващи диабета,

Проблемът с диабетното стъпало е особено актуален

Усложненията на това състояние включват множество предизвикателства, произтичащи от невропатия, лошо кръвообращение и повишена податливост към инфекции. Тези усложнения често завършват с незарастващи язви, което излага хората на повишен риск от ампутация на долните крайници. Комбинацията от сензорна невропатия, съдово увреждане и засягане на имунната система подчертава спешността на специализираните грижи. Това превръща лечението на диабетното стъпало в критичен момент в по-широката палитра на свързаните с диабета съдови усложнения. Комплексните грижи, необходими за тези пациенти, включват мултидисциплинарен подход, като се набляга на превантивните мерки и щателната грижа за раните.

Превенцията е крайъгълен камък

в грижата за диабетното стъпало. Обучението на пациентите за правилна хигиена на стъпалата, редовната проверка на стъпалата за признаци на нараняване и правилният подбор на обувки значително намаляват риска от усложнения. Персонализираните обувки и ортопедичните изделия помагат за разтоварване на точките на натиск и предотвратяване на наранявания. От скоро Асоциацията на диабетиците в България провежда обучителни лекции по тази специфична тема.

Инфекциите на диабетното стъпало, ако не се лекуват, могат бързо да ескалират и да доведат до тежки последици, включително до ампутация на крайниците. Навременното идентифициране на инфекциите чрез клинична оценка, образни изследвания и микробиологични тестове е от решаващо значение. Антибиотичната терапия, съобразена с конкретните патогени, помага за ефективната борба с инфекциите.

При язви на диабетното стъпало е наложително да се полагат

Щателни грижи за раните

Това включва дебридман, за да се отстрани мъртвата тъкан, да се насърчи заздравяването и да се предотвратят инфекциите. Усъвършенстваните превръзки за рани, терапиите с растежни фактори и терапията на рани с отрицателно налягане (NPWT) подпомагат процеса на заздравяване, като намаляват риска от по-нататъшни усложнения.

Техниките за разтоварване, като например използването на гипс, скоби или специализирани обувки, играят ключова роля за намаляване на натиска върху засегнатите области, което позволява на язвите да заздравеят. Стратегиите за управление на натиска имат за цел да преразпределят тежестта, предотвратявайки по-нататъшно разрушаване на тъканите.

Цялостният подход включва тясно сътрудничество между ортопеди, невролози, съдови хирурзи и ендокринолози. Решаването на основните съдови проблеми чрез интервенции като ангиопластика или реваскуларизация допълва грижата за раните, като подобрява резултатите и намалява риска от повторни язви.

След успешното лечение непрекъснатият мониторинг и последващите грижи са от решаващо значение за предотвратяване на повторната поява на язвата и за проследяване на оздравителния процес. Редовните профилактични прегледи, прегледите на стъпалата и

Плановете за управление на диабета

съобразени с индивидуалните нужди на пациентите, гарантират непрекъснато здраве на стъпалата.

От съществено значение е да се предоставят на пациентите знания за управлението на диабета, грижите за стъпалата и промените в начина на живот. Насърчаването на самоизследване, правилно хранене, контрол на кръвната захар и редовни прегледи на стъпалата повишават ангажираността на пациентите и намаляват вероятността от усложнения.

Консултацията със съдов хирург е задължителна за пациентите с диабет, особено когато имат специфични симптоми или състояния, които показват

Потенциални съдови усложнения

Признаци като незаздравяващи язви на краката, постоянна болка или дискомфорт в краката или стъпалата - особено по време на почивка или активност - промени във външния вид на кожата, включително цвят, текстура или температура, и наличие на некроза на тъканите или гангрена изискват незабавно внимание от съдов специалист. Освен това бавно зарастващите рани, изтръпването, мравучкането или загубата на чувствителност в долните крайници, както и необичайните резултати от неинвазивните съдови тестове трябва да накарат диабетиците да потърсят преглед от съдов хирург. Проактивните мерки за хората с висок риск поради фактори като тютюнопушене, хипертония или анамнеза за сърдечно-съдови проблеми също изискват периодични консултации със съдови специалисти, за да се гарантират превантивна грижа, ранно откриване и бърза намеса, като по този начин се намалява рискът от тежки усложнения и се запазва здравето на крайниците.

Видове съдови интервенции

В областта на съдовите интервенции при пациенти с диабет се наблюдава забележителен напредък, дължащ се на иновативни технологии и по-дълбоко разбиране на сложността на съдовите заболявания при диабетиците. Целта на тези постижения е да се повиши ефикасността, да се намалят рисковете и да се подобрят дългосрочните резултати за засегнатите лица.

В случаите на тежки артериални запушвания може да се наложи атеректомия - процедура за отстраняване на плака от вътрешността на артерията. Друга приложима възможност е байпасна операция, която включва пренасочване на кръвния поток с помощта на трансплантати за заобикаляне на болния сегмент на артерията, като по този начин се възстановява кръвообращението.

Ендоваскуларните процедури обхващат редица минимално инвазивни техники, включително балонна ангиопластика, атеректомия и поставяне на стент, които се извършват чрез малки пробиви в кожата и в подлежащия съд. Усъвършенстваните методи за визуализация, като например интраваскуларен ултразвук (IVUS) и оптична кохерентна томография (OCT), осигуряват визуализация на съдовите структури в реално време. Тези технологии предлагат несравнима прецизност по време на интервенции, като спомагат за точната диагноза, планирането на лечението и осигуряването на оптимално поставяне на стент при сложни артериални лезии. Подобни техники са придобили популярност благодарение на намалената инвазивност и по-краткото време за възстановяване, като същевременно се гарантират оптимални резултати и се свеждат до минимум рисковете, свързани с традиционните отворени операции. Ангиопластиката, широко прилагана интервенция, включва въвеждането на катетър с изпуснат балон в стеснената артерия. При напомпване балонът притиска плаката към стените на артерията, като разширява съда. Често тази процедура се допълва от поставянето на стент - малка мрежеста тръбичка, за да се запази проходимостта на съда. Стентовете и балоните, които излъчват лекарства (DES), направиха революция в лечението на артериални запушвания при пациенти с диабет. DES, покрити с медикаменти, потискащи рестенозата, значително понижават честотата на повторно стеснение в сравнение с голите метални стентове. По подобен начин балоните с лекарствено покритие, доставящи терапевтични агенти директно до стената на съда по време на ангиопластиката, показаха обещаващи резултати в предотвратяването на повторно запушване.

Диабетът остава широко разпространена заплаха

за здравето на хората по целия свят.

Иновациите в областта на съдовите интервенции предвещават нова ера в грижата за диабетно болните, предлагайки минимално инвазивни процедури, сложни образни методи и усъвършенствани възможности за лечение. Еволюцията на интервенции като ангиопластика, атеректомия, стентиране и нови технологии като стентове, излъчващи лекарства, демонстрира забележителен напредък в справянето със сложността на диабетните съдови заболявания.

Въпреки това проактивните мерки, включващи периодични консултации със съдови специалисти и предоставянето на пациентите на обучителни програми за лечението на диабета, практиките за грижа за стъпалата и промените в начина на живот са от решаващо значение за свеждане до минимум на рисковете и намаляване на тежестта на диабетните съдови усложнения.

Ситуацията в областта на диабетните съдови интервенции продължава да се развива, което подчертава значението на продължаващите изследвания, технологичния напредък и съвместните усилия на здравните специалисти. Приоритизирането на ранното откриване, цялостната грижа и непрекъснатото развитие в методите на лечение водят към подобряване на резултатите и качеството на живот на хората, които са изправени пред предизвикателствата на свързаните с диабета съдови усложнения.

Все още няма коментари
Нов коментар