Над 1 млн. души използват дигиталните канали на SOpharmacy всеки месец

Георги Младенов, директор "Търговия и бизнес развитие" на аптеки SOpharmacy

Над 1 млн. души използват дигиталните канали на SOpharmacy всеки месец
Над 1 млн. души използват дигиталните канали на SOpharmacy всеки месец
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как пазаруват потребителите на здравни услуги?

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да видим кои са потребителите ни. В момента обслужваме нуждите на 5 поколения и половина. Казвам и половина, защото шестото поколение в момента го създаваме. Четири от тези поколения са много активни дигитално, а за две от тях това е начин на живот. За тях този тип пазаруване е възможност да вземат информирано решение, да си спестят време, усилия, както и да намерят своята най-добра цена. Дигиталният аптечен пазар у нас обаче е сравнително млад, на не повече от 10 години. В този смисъл той още е в етап на развитие, а потребителите все повече започват да го припознават като средство за удовлетворяване на своите здравни нужди. Доказателство за това е фактът, че всеки месец над 1 млн. потребители посещават онлайн аптеката ни SOpharmacy.bg и мобилното ни приложение!

Какво представлява дигиталната аптека?

Днес по-голямата част от онлайн аптеките функционират единствено през своите сайтове. Ние в SOpharmacy обаче работим за изграждането на цялостна дигитална стратегия, която да предоставя на потребителя предимствата на нашата концепция без значение къде се намира той. Целта ни е не просто да бъдем в неговия квартал или в интернет пространството, а да сме на една ръка разстояние от него. През призмата на дигиталния свят това означава да бъдем едновременно както в браузъра му, така и в мобилните му устройства. Затова в началото на 2023 г. поставихме аптеката буквално в джоба на потребителя чрез мобилното ни приложение SOpharmacy APP. Щастливи сме, че само няколко месеца след старта мобилното ни приложение се радва на изключително висок рейтинг, сформиран на база оценката на потребителите.

Кои са нуждите на потребителя, които мобилното ви приложение обслужва?

Факт е, че зад създаването на SOpharmacy АPP стои сериозно изследване на дигиталните здравни нужди на потребителите. Най-общо ние идентифицирахме 13 такива. Със старта на SOpharmacy APP удовлетворихме 8 от тях, сред които са продуктово разнообразие и информация, бързо търсене, актуални промоции и дигитална месечна брошура, дигитална лоялна програма, дигитална консултация с фармацевт, както и желанието за т.нар. геймификация, изразена чрез дигитална скреч карта, която може да донесе допълнителни отстъпки. В края на лятото стартирахме и нашия блог SOhealth за здравна информация и препоръки за здравословен и пълноценен живот. На последно, но не по-важност място са и ясните срокове и възможностите за доставка. Затова и нашата услуга "Кликни и вземи от аптека SOpharmacy" е налична във всичките ни дигитални канали и виждаме, че все повече потребители я избират.

Какво е бъдещето пред дигиталните аптеки?

Дигитална аптека сама по себе си има сериозна социална функция по отношение на осигуряването на продукти за здраве. Макар в момента регулацията да не позволява онлайн продажбата на тези по лекарско предписание, това не омаловажава социалното значение на дигиталната аптека. Само за пример ще посоча, че от два месеца онлайн може да бъде проследена наличността на различни продукти за здраве във физическите аптеки SOpharmacy. Това е ключова функционалност, която улеснява потребителя в намирането на неговите най-важни лекарства и му пести време от обикаляне. A в бъдеще ще виждаме все повече подобни примери за интеграция на физическите и дигиталните аптеки, така че клиентът да получава цялостна услуга без значение къде се намира. Това е този така наречен модел "омниканален ритейл", който има голямо приложение на развитите пазари и носи сериозни ползи за потребителите там. Ние като Sopharmacy го създаваме тук, за да могат българските пациенти да се възползват в най-висока степен от предимствата му.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар