Лютата диета може дори да удължава живота

Има хора с по-висока толерантност към подправките, защото имат по-малко рецептори за капсаицин, разказва д-р Димитър Коемджиев

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Визитка

Д-р Димитър Коемджиев завършва медицина в Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - гр. Варна, през 2018 г. В края на същата година е зачислен като редовен специализант по гастроентерология към Клиниката по гастроентерология на "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда", където от 2022 г. работи като специалист. Професионалните му интереси са насочени в диагностиката и лечението на чернодробните заболявания, ултразвукова диагностика и манипулации под ултразвуков контрол, диагностична и терапевтична горна и долна ендоскопия. Д-р Коемджиев е част от екипа на един от най-успешните и прилагащи иновативни методи на лечение специалисти - доц. Петко Карагьозов, началник на Клиниката по гастроентерология в "АСК УМБАЛ Токуда".

Ферми за люти чушки, семена за редки сортове, надяждания с пикантни сосове, в които сковилите скачат с всяка хапка - лютата храна се превърна в съществена част от новата хранителна градска култура. Стрийт фууд модата и в западните държави, и в България създаде буквално култ към лютото. В интернет пространството изобилства от безименна информация от едната крайност в другата - от ползите на пикантната храна до опасностите, които крие. В следващите редове гастроентерологът д-р Димитър Коемджиев ще обясни как влияе капасаицинът на организма.

Д-р Коемджиев, в градската култура се оформя нов култ - лютото. Какви са полезните свойства на лютата храна?

Много хора изпитват наслада от консумацията на пикантна храна. Можем да кажем, че в балансирани дози тя реално има своите ползи за нашето здраве. В нея се съдържа разнообразна комбинация от фитохимикали като капсаицин, дихидрокапсаицин, общи фенолни съединения с антиоксидантна активност, които имат широко терапевтично антимикробно, антисептично, антихипертензивно, антиоксидантно, антихипергликемично и аналгетично свойство.

Освен това е доказано, че лютата храна има положителен ефект срещу затлъстяването, предпазва от кардио-метаболични съдови заболявания и има противоракови свойства според проучвания върху животни.

Кои системи в организма ни стимулират лютото или им действа благоприятно? И какви са евентуалните проблеми, които могат да се появят при чест прием на люта и пикантна храна?

Съставките в пикантните храни могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане, да поддържат контрола на теглото и да увеличат дълголетието. Пикантните храни обаче не са за всеки, особено ако човек има проблеми с храносмилателната система.

Исторически пикантните храни са били известни със своите ползи за здравето. В края на 2022 г. международни източници (в Molecular Nutrition & Food Research) публикуват информация за ползите от пикантните храни. Има данни, че лютата диета може дори да помогне на човек, за да живее по-дълго. Те се основават на проучвания, според които хората, консумиращи пикантна храна почти всеки ден, имат 14% по-голям шанс да надживеят тези, които ядат люто по-рядко от веднъж седмично. Същото проучване твърди, че по-малка смъртност от злокачествени, сърдечни и респираторни заболявания се наблюдава при любителите на пикантната храна.

Според систематичен преглед, публикуван в Frontiers in Oncology през юли 2022 г., този вид диета води и до облекчаване на болката и има противовъзпалителни свойства. Твърди се, че съединението "капсаицин" може да повлияе на невротрансмитерите, които изпращат сигнали за болка към мозъка.

Пикантните храни могат да играят роля и в поддържането на по-нисък индекс на телесно тегло, ускоряването на метаболизма и подобряването на микробиома на червата. Проучвания показват, че лютата храна може да има и благоприятен ефект върху високото кръвно налягане. Но същият метаанализ установи връзка между хората с най-високо ниво на консумация на пикантна храна и повишено ниво на LDL, или "лош" холестерол.

Потенциални недостатъци са фактът, че може да се влоши стомашният рефлукс и хората, които прекомерно консумират люта храна, могат да имат храносмилателни проблеми.

Независимо дали киселинният рефлукс е спорадичен, или е налице гастроезофагеална рефлуксна болест - пикантната храна е известен отключващ фактор. Потенциалът за храносмилателни странични ефекти от пикантна храна не се ограничава до рефлукс. Установено е, че при мнозинството от хората с улцерозен колит и болест на Крон пикантната храна е предизвикала рецидив на симптомите. Освен това, ако има синдром на раздразнените черва (IBS), също трябва да се внимава с приема на пикантни храни, тъй като те също могат да влошат симптомите ви.

Има ли медицинска забрана в степента на лютивина, която може да се приема?

Всеки организъм е различен, включително когато става въпрос за пикантни храни. Някои хора може да са генетично предразположени и да имат по-висока толерантност към подправките, защото имат по-малко рецептори за капсаицин. Обратното също може да е вярно - някои хора се раждат с повече вкусови рецептори, така че изпитват по-силна реакция към по-малки количества подправки. Ако пикантната храна е предизвикала киселини или неприятни стомашно-чревни странични ефекти в миналото, тогава тя трябва да се избягва.

Пациенти, които страдат от гастрит и стомашно-чревни заболявания, също трябва да бъдат много внимателни при консумацията на пикантни храни, тъй като те могат да обострят симптомите на заболяването, да доведат до ерозии, язви на стомаха или дванайсетопръстника, както и колит. Ако човек с болест на Крон е в ремисия например, то лютите храни биха могли да активират заболяването.

Какви проблеми могат да се появят при екстремен прием на люто?

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания за дългосрочните ефекти върху здравето от редовната консумация на пикантни храни, има доказателства, че прекаляването с люти храни не е без риск.

Изключително пикантните храни могат да доведат до болки в корема, диария, болки в гърдите, главоболие и повръщане. Има няколко причини, поради които пикантните храни са склонни да причиняват стомашно-чревни проблеми. Капсаицинът, когато се консумира в значителни количества, може да бъде вреден за стомашно-чревния тракт, тъй като се абсорбира с по-голяма ефективност в стомаха и горната част на тънките черва. Високите дози капсаицин могат да потиснат производството на стомашна киселина, да причинят стомашно възпаление и да причинят структурни промени на чревната бариера. Тези ефекти може да са една от причините, поради която пикантните храни са сред потенциалните диетични задействания на IBD и IBS. Изключително пикантните храни са една потенциална причина за дълбок езофагит и изследванията показват, че капсаицинът често предизвиква симптоми на гастроезофагеална рефлуксна болест.

Болезненото парене от пикантни храни не е непременно ограничено до устата и червата ни. Някои хора могат да изпитат усещане на парене по кожата си, ако влязат в пряк контакт с изключително пикантни съставки.

За хора, които са особено чувствителни към капсаицин, дори вдишването му може да причини свиване на бронхите. При пациенти с астма например, което потенциално имитира тежък астматичен пристъп.

Има някои групи, които трябва да избягват напълно пикантната храна. Малките деца имат по-чувствително небце и храносмилателна система. И все пак няма строго определена възраст, в която е позволено да се консумират пикантни храни. Най-добре е да въвеждаме пикантни храни в менюто си постепенно и да наблюдаваме за нежелани реакции.

Въпреки че пикантните храни могат да предложат няколко обещаващи ползи за здравето, важно е да ги консумираме като част от балансирана диета и по здравословен начин.

В държави като Индия приемът на люто е задължителен почти (преди да се превърне в част от националната кухня) заради вероятността от заболявания - ползва ли се в съвременна медицина? И ако да, как?

Пикантните храни и по-конкретно една от съставките им - капсаицинът, се използват за облекчаване на определен вид болка, известна като невралгия (стреляща или пареща болка в нервите). Капсаицинът се използва и за облекчаване на леки болки, свързани с ревматоиден артрит или мускулни навяхвания и разтежения. Използва се също за лечение на нервна болка, причинена от диабетна периферна невропатия. Това няма да излекува нито едно от тези състояния.

Невралгията е болка, която идва от нервите близо до повърхността на кожата. Тази болка може да се появи след инфекция с херпес зостер (херпес зостер или постхерпетична невралгия). Капсаицинът ще помогне за облекчаване на болката при горепосочените състояния, но няма да излекува заболяването.