🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доц. д-р Калин Михов: Ортопедите не препоръчват 10 хиляди крачки дневно

Според председателя на Българската ортопедична и травматологична асоциация след пандемията много зачестяват аваскуларните некрози, които са тип инфаркт на костта

Доцент д-р Калин Михов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Доц. д-р Калин Михов, дм, е председател на Българската ортопедична и травматологична асоциация от 2021 г. Доц. Михов е активен хирург и консултант към МБАЛ "Света София", гр. София, МБАЛ "Шумен" - гр. Шумен, и МБАЛ "Еврохоспитал" - гр. Варна, от 2022 г. Преди това е бил началник на отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Св. Марина" от 2011 до 2021 г., управител и лекар в МБАЛ "Св София" - гр. София. Завършил е медицина със "Златен Хипократ" в Медицинския университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов" - Варна. От 2003 г. до момента е участвал в множество научни форуми, конференции и конгреси на национално и международно ниво. Организатор е на няколко обучителни курса за студенти, специализанти и специалисти в областта на ортопедията и травматологията. Бил е председател и заместник-председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология. Обект на уменията му са работата с артроскопска апаратура в областта на колянна и глезенна хирургия, миниинванзивната гръбначна хирургия, ендопротезирането на колянна и тазобедрена става, остеосинтезни техники в травматологията на горен и долен крайник.

Кои са най-честите спортни травми, които срещате в практиката си?

Можем да ги разделим на две групи - хора, които професионално се занимават със спорт, при които травмата наистина изисква сериозен контакт с терена. И по-често срещаните пациенти при всички ортопеди са т.нар. неделни спортисти, т. е. хора, които цяла седмица стоят в офиса или имат ниско ниво на физическа активност и в събота и неделя излизат на спорт или отиват на ски, без мускулатурата им да е подготвена, без да са загрели, без да са разтегнали мускулатурата, сухожилията и връзките и съответно - доста по-лесно претърпяват инциденти. И двете групи ни търсят редовно, оперираме както професионални атлети, така и голяма част от неделните спортисти, а и супернелепости като травми след подхлъзване в банята, спъване в тротоари, подхлъзване на нови плочки, тези травми са всекидневие в нашата специалност.

По същество най-чести са нелепостите и битовите инциденти, а не травмите при елитни спортисти.

Могат ли маратонките или обувките за спорт изобщо да изиграят превантивна роля срещу травми?

За активните занимания със спорт е изключително важно обувката да бъде удобна, особено когато тренировките или физическата активност се провеждат на пресечена местност с неравен терен. Тогава, ако нямате удобна обувка, шансът да получите травма е изключително голям, и то травма от типа не просто на разтягане или разкъсване на сухожилие, но дори и счупване или разкъсване на сериозни връзки, които налагат оперативно лечение.

Какво могат пациентите да направят за здравето на ставите си? Те стареят ли?

Ставите, както всички останали органи и системи в нас, стареят. За съжаление това не може да бъде предотвратено. Това, което можем да направим, е да се движим много, като под движение се разбира наистина движения, а не бягане и скачане - нещо, което изключително грешно е залегнало в съзнанието на повечето хора. Все по-често се говори за нужните 10 000 крачки дневно. Тях обаче ги препоръчват кардиолозите, а не ортопедите. Защото всяко ходене, скачане, бягане носи амортизиращ стрес върху хрущяла, нарушавайки храненето му. За храненето на хрущяла далеч по-важно е движението, т.е. колоездене, плуване, фитнес, но не и бягане, скачане и усилия с осезаем стрес върху хрущяла и увеличаване на хидродинамичното налягане. Хрущялът е тип гъба. Той няма кръвоносни съдове и не се храни чрез кръвоснабдяване, както останалите тъкани в мускулно-скелетната система. Хрущялът се храни чрез дифузия от ставната течност, в момента, в който вие стъпите, тази гъба се изпомпва и не поема хранителната си течност. В момента, в който си вдигнете крака и го движите, той я поема тогава. Но ако останете непрекъснато на крака, без да се движите или бягате и скачате, това определено не води до обогатяване на хрущяла с хранителни вещества, а напротив. Повечето хора не разбират това, дори колегите препоръчват ходене, бягане, скачане, при които хрущялните клетки не могат да се хранят.

Да, аз казвам на пациентите си да ходят, това не пречи. Но ходенето не лекува хрущяла. Движението го лекува, както казах - движение, не натоварване - колоездене, плуване, фитнес. Ходенето, бягането, изкачването е най-тежко натоварване за хрущяла, както и стъпала, пресечени местности, наклони. Не казвам, че не трябва да го правите, а да не натоварвате прекалено хрущяла. Продължителното стоене седнал или прав върху хрущяла също не е препоръчително, защото тогава няма никаква циркулация нито в ставната течност, нито в кръвоносните съдове.

Можем ли да говорим на каква възраст човек трябва да започне профилактично да се грижи за ставите си?

Не, защото става въпрос основно за ген. Има хора, които са предразположени към износване на хрущяла, но комбинирано с високо натоварване, това води до значително по-ранно обременяване на хрущяла и неговата загуба. Разбира се, имат значение и ежедневното натоварване и обременяване или пък съответно профилактиране чрез движение, правилно хранене и поддържането на килограми. Това са нещата, които спасяват хрущяла от износване. Факт е обаче и че има и 150-килограмови хора, които никога не са тренирали, не са спортували и хрущялът им е в чудесно състояние на зряла възраст.

А подмладява ли се като възраст остеоартрозата?

Не можем да кажем, че се подмладява, но е факт, че особено след COVID-19-пандемията много зачестяват т.нар. асептични некрози на костта, аваскуларни некрози. Това е тип инфаркт на костта, който се случва основно на бедрената глава или на бедрените кондили в колянната става. Факт е, все още не сме анализирали причините за тези некрози, но след пандемията все повече колеги забелязват увеличаване на ръста на аваскуларната некроза. Предполагам, че до голяма степен той се дължи може би и на терапията. Ще бъде трудно да диференцираме, защото то е част от страничните ефекти на кортикостероидите, които масово бяха прилагани при тежките случаи на коронавирусна инфекция, на други лекарства, ползвани в практиката. Но е факт, че постковидно забелязваме определено увеличение на случаите с аваскуларната некроза при млади и активни хора, които също налагат протезиране на ставите - тазобедрена или колянна.

Дали безкръвните операции във вашата област, артроскопиите, са панацея?

Не, панацея в медицината няма. Артроскопията е една върхова технология, която позволява изключително миниинвазивно да третираме заболявания, които преди това ни вадеха от строя като пациенти за месеци, да не кажа за цял живот. И с нея миниинвазивно успяваме да лекуваме разкъсвания на менискуса, лабрални увреди, хрущялни увреди, възстановявайки пациента в рамките на 2-3 седмици до месец, без да засягаме околните структури - нещо, което не беше възможно без тази техника. Но в същото време трябва да се отчете, че и в някои стави и области се прекалява с тази активност и в някои дегенеративни заболявания или при увредите на тазобедрената става има определен отлив от артроскопската техника като метод на лечение. Факт е, че артроскопията е една високотехнологична възможност, която лекува пациентите, осигурявайки им изключително бързо функционално възстановяване, и без това съвременното лечение в ортопедията на практика е невъзможно.

Здравната каса как посреща иновациите в ортопедията?

В областта на артроскопията за щастие касата през последните години ни подкрепи. Аз бях председател на артроскопското дружество до преди една година и успяхме да постигнем поне достойно финансиране на тази пътека, защото преди това тя беше по-недофинансирана от баналното изваждане на игли от някой крайник, при положение че един артроскоп струва 200 - 300 хил. лева. Имаме доста обучени колеги. В България нивото на артроскопията е доста високо. През последните години поканих за наши гости водещи хирурзи от Франция, от Холандия, от Германия. Бяха демонстрирани и усвоени в България изключително иновативни техники. Смея да твърдя, че нивото на артроскопската хирургия, от времето на професор Шойлев до сега, светла му памет на нашия учител, продължава да бъде на много високо европейско ниво, което е и признато от европейските ни партньори и колеги. Българската ни асоциация е водещ член в Европейската и в Световната организация по артроскопия.

Освен това големият успех на Българското ортопедично дружество, на Артроскопската асоциация, която създадохме, е, че успяваме всяка година да изпращаме български стипендианти, които се обучават под ръководството на бивши и настоящи президенти на Лионската школа в трите водещи ортопедични центъра - Prof.Michel Bonnin - Centre orthopédique Paul Santy, Dr David Dejour - LYON-ORTHO-CLINIC, Prof. Elvire Servien и Prof. Sébastien Lustig - Hôpital de La Croix-Rousse - Groupement Hospitalier Nord.

Паралелно с това сме организирали Endoclinic Scholarship, което се провежда с любезното съдействие на нашия домакин и близък приятел проф. Thorsten Gehrke в Клиниката по ендопротезиране Endoclinic в Хамбург, в която се извършват над 12 000 ендопротезирания - толкова, колкото ние правим в България на година. Имаме стипендиантски програми и дружеството се грижи за тези колеги, които имат интерес, да заминат и да работят и да се учат от световните и европейските експерти. Благодарение на това ние имаме такива успехи и контакт с науката и в момента и без да бъда нескромен - наистина работим на едно европейско и световно ниво. Самите колеги четат и виждат нашите успехи и винаги с удоволствие гостуват на нашите конгреси.

Да ви върна в българската действителност на въпроса дали здравната каса поема в достатъчна степен имплантите в ортопедията.

Голямата, ахилесовата пета в нашата специалност всъщност са имплантите, защото все още те са недооценени и голяма част от тежестта им като стойност се поема от пациентите. За съжаление даже има една несъразмерност, защото касата доплаща повече пари за по-евтините импланти, които може би са наистина по-социални, но със сигурност не са толкова дългогодишно преживяващи. Докато за скъпите импланти, които реално гарантират или поне предполагат много по-малък шанс от ревизия, тя плаща същата сума и пациентите доплащат между 5 хил. до 10 - 15 хил. лева за модерни импланти. В България са налични за щастие всички съвременни импланти, включително т.нар. индивидуални стави, в чиято област е моята дисертация и най-успешна практика. И в България вече имаме над 400 имплантирани индивидуални стави на фона на над 20 000 в Европа - 15 000 тазобедрени и 5000 коленни стави. Ние имаме около 400, което за Европа е минимален праг, но за България сме център на Балканите и предстои лицензирането на болницата, в която аз работя в момента в София, като Център за обучение на Балканския полуостров, в който ще се дават и сертификати за протезиране с индивидуални стави.

Колко индивидуални стави сте поставили и кога се налага това?

Около 400 - 500 индивидуални стави за последните 5 години. Всъщност първият доклад и дисертацията ми, с която взривихме ортопедичната общност, беше на тема дали са мода индивидуалните протези или са необходимост. То е същото както когато си купувате костюм или риза и на Вас ще ви пасне в рамената, но няма да ви пасне в талията. Ние можем, разбира се, така да преправим нещата, за да сме успешни с операцията, но няма по-добро нещо от това да произведем метала според вас, а не да оформяме костта ви спрямо желязото. В този аспект най-добрият вариант в който и да било случай е индивидуалната става. Разбира се, в 80-90% от случаите проблемът може да се реши със стандартните импланти, но има поне 10% от случаите, в които индивидуалната анатомия е толкова различна, че ние определено препоръчваме на пациентите да прибегнат към този супермодерен метод. При него триизмерно ние планираме цялата операция, преди да се състои тя, с тотална симулация на имплантирането на протезата и с имитация дори на биомеханиката и на процесите, които протичат при движение на тази протеза. Факт е, че това е най-модерното нещо, което съществува в момента в света. В момента другите новости, които се коментират, но са по-скоро усилено разглеждани и промотирани от индустрията, са т.нар. навигация и роботизация. При нея все още съществува моментът, в който хирургът определя анатомичните репери и анатомичните марки. Докато при индивидуалните стави всичко това го планират инженерите на базата на триизмерен скенер и всички водачи, както и самата протеза пристигат при вас вече изработени, шансът да бъде допусната грешка е изключително минимален.

Има ли интерес към вашата специалност от младите лекари?

Да, има огромен интерес, защото нашата специалност съчетава хирургията с високите технологии, с инженерството. Всеки, особено от младежите, обича и "Лего", и конструктори, а ортопедията е изключително интересна комбинацията между хирургия и металургия, технологии, навигация и компютри и е много динамична. За хубаво или за лошо и хората имат все повече нужда от нас. Щастлив съм, че съм в специалност с бляскаво бъдеще.

Все още няма коментари
Нов коментар