🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

400 хиляди деца и 200 хиляди възрастни страдат от атопичен дерматит

Дерматолозите обясняват фазите на заболяването и начините за лечение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Атопичният дерматит е хронично заболяване, една от най-често срещаните и най-тежки форми на екзема с възпаление, сухота и сърбеж на кожата. Обикновено започва в детството, но може да се появи и на всяка възраст. Около 400 хиляди деца и 200 хиляди възрастни са засегнати от заболяването в България.

"Над 100 проучвания потвърждават, че атопичният дерматит се превръща в световен проблем, тъй като засяга 25% от децата и 5 до 8% от възрастните. През 70-те години на миналия век в България само два до пет процента от децата бяха с атопичен дерматит, а днес те са 25%", отбелязва доц. д-р Жана Казанджиева, ръководител на Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество.

Голямото нарастване на заболеваемостта от атопичен дерматит и влошеното качество на живот на пациентите са причината Българското дерматологично дружество и Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания да създадат информационната кампания "Отново в кожата си".

То се вижда

Атопичният дерматит е не само обрив или сърбеж по кожата. Заболяването има редица симптоми, които могат да окажат значително влияние върху всекидневието.

Заболяването при деца обикновено се отключва между третия и деветия месец след раждането. Тогава обривите засягат симетрично лицето и скалпа на новороденото. Характерна клинична картина при кърмачета са пламналите зачервени бузи. Впоследствие атопичният дерматит засяга външните части на ръцете и краката, корема и гърба. Засегнатите зони се различават в зависимост от възрастта. Във възрастта между 3 и 7 години обривите са в сгъвките на врата, лакетните, гривнените и глезенните стави, в задколенните ямки. При възрастните най-често се появява по лицето (включително деликатната зона около очите), скалпа, лакътните гънки, коленните ямки, ръцете и краката.

Какви са най-честите симптоми

Сухота, сърбеж и дразнене са най-честите симптоми на атопична кожа. При хора със светъл тен засегнатата област на кожата обикновено е червеникава на цвят и може да достигне до кафяв цвят. При хората с по-тъмен тен засегнатата кожа може да стане по-светла или по-тъмна, тъй като атопичният дерматит засяга пигментацията.

Най-често се предава по наследство

Точната причина за атопичния дерматит е неизвестна. Често се появява при хора, които получават алергии. Може да се развива в поколенията на семейството, тоест предразположението към атопичния дерматит се унаследява. Някои хора с атопичен дерматит имат мутация на гена, отговорен за производството на филагрин. Заболяването се дължи на сложни взаимодействия между генетични фактори и фактори на околната среда, които предизвикват неконтролиран имунен отговор, водещ до силен сърбеж и болезнен обрив. Нарушената кожна бариера позволява проникването в организма на всякакви алергени, замърсители, микроби, които предизвикват имуномедиирано възпаление. Освен това кожата губи лесно хидратация и става суха и сърбяща.

Най-високият рисков фактор за възникване на атопичен дерматит е фамилната обремененост - роднина до първа съребрена линия да е с атопичен дерматит или заболяване от спектъра на атопията - сенна хрема, астма и еозинофилен езофагит (възпаление на хранопровода). Ако единият родител е с атопичен дерматит, вероятността детето да има същото заболяване е 30%. Ако и двамата родители имат заболявания от спектъра на атопията, то рискът за детето нараства до 70%.

Случаите на атопичен дерматит сред населението на големите градове нарастват. Причината е в индустриалното замърсяване на въздуха и околната среда, в използването на битова химия и други агресивни вещества. Стресът в ежедневието също провокира заболяването.

Диагностициране и грешки

Клиничната картина в различните стадии има типични симптоми. Затова и диагнозата може да се постави лесно при дерматологичен преглед. Понякога обаче атопичният дерматит може да се маскира като други заболявания, особено когато е с начало в по-зряла възраст.

"При тежките форми с обхващане на голяма площ от кожата трябва да се изключат някои кожни лимфоми, контактен дерматитит, псориазис, скабиес. Себорейният дерматит в кърмаческа възраст често се бърка с атопичен дерматит", обясни проф. Евгения Христакиева, която оглавява Клиниката по дерматология и венерология в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", Стара Загора.

Заболяването често води до усложнения, защото кожата на пациентите е предразположена към бактериални и вирусни инфекции. При една херпесна инфекция например екземата обхваща цялото тяло и състоянието на пациента става драматично.

Влошено качество на живот

Страдащите от атопичен дерматит са със сериозно влошено качество на живот. 97% от пациентите с тежка форма на заболяването и 85% от тези с умерена форма имат нарушения на съня. 86% от пациентите изпитват сърбеж всеки ден, като при 61% сърбежът е непоносим, а общо 57% от пострадалите са с намалена активност по време на работа. При хората с атопичен дерматит два пъти по-често се срещат тревожност и депресия, а честотата на суицидните мисли е четири пъти по-висока, поради което им е нужна и психологическа помощ.

"Болестта при децата се отразява неблагоприятно на качеството на живот и на родителите. Малките ни пациенти са неспокойни, не могат да спят, непрекъснато плачат нощем, съответно родителите също не спят и на сутринта са неработоспособни. Понякога родителите се обвиняват за това кой е виновен за състоянието на детето и възникват конфликти. Това съсипва живота на семейството", разказва проф. д-р Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по дерматология и венерология на "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда".

Как се лекува атопичният дерматит?

Отначало дерматолозите започват да прилагат локални средства, особено в детска възраст. Лечението е с много слаби кортикостероиди и с така наречените калциневринови инхибитори. Задължително е кожата да се хидратира непрекъснато от главата до петите с кремове, предназначени за това (т.нар. емолиенти). Къпането става със специални сапуни и олиа, които не изсушават кожата. Препоръките са пациентите да се обличат само в широки памучни дрехи и бельо, за да не дразнят дрехите кожата. В дома не трябва да има килими и тъкани, които задържат домашния прах и акарите, защото те активират заболяването.

"Независимо от тежестта на заболяването, има две стъпки, които фигурират задължително в терапията. Първата включва емолиентите, а втората - терапевтичното обучение на пациентите от страна на дерматолозите, за да ги мотивират да изпълняват предписаното лечение. Често се случва пациентите да прилагат лечението само една седмица, преди да отидат на преглед, а през останалото време да не изпълняват терапията. Изключително важно е, особено при хронично заболяване като атопичен дерматит, пациентът да иска и да участва в лечението", смята дерматологът проф. д-р Развигор Дърленски от "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда".

Повечето случаи на атопичен дерматит се контролират само с локална терапия и хигиенно-диетични мерки. Прави се и селективната фототерапия с ултравиолетови В-лъчи в тесния спектър от 311 нанометра, който се счита за най-изчистеният и безвреден спектър на слънчевата светлина.

При обострените състояния се прилага антисептична и антимикробна терапия, както и противовъзпалителна терапия с кремове, съдържащи кортикостероиди. 76% от пациентите с умерен до тежък атопичен дерматит, които са само на локална терапия, обаче имат незадоволителни резултати от лечението. Затова най-тежките случаи получават най-новото системно лечение за атопичен дерматит, което се заплаща от здравната каса.

Терапията се предписва от специализирани комисии и протоколите се предоставят за одобрение към НЗОК и е във вид на таблетки.

"Най-голямото предимство на терапията е бързото спиране на сърбежа - основното оплакване на хората с атопичен дерматит. Лекарството овладява възпалителната каскада и още в първите няколко дни и седмици се наблюдава обратно развитие на екземата, кожата се нормализира и самочувствието се подобрява", обяснява проф. д-р Снежина Василева, ръководител направление по автоимунни булозни заболявания в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ "Александровска".

"На практика терапията подобрява значително качеството на живот на пациентите - те вече могат да носят нормални дрехи, да се впишат в обществото, да си намерят нормални професии, да бъдат пълноценни във всяко отношение", казва проф. Здравка Демерджиева.

Все още няма коментари
Нов коментар