Сделките във фармацията се възстановяват

Апетитът на производителите на лекарства за поглъщания нараства, но действията на Федералната търговска комисия в САЩ повишават рисковете за мегасделките

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Фармацевтичните и биотехнологичните компании са похарчили 151 млрд. долара за придобивания през първите девет месеца на годината, което показва драматично възстановяване на сделките, тъй като те се стремят да попълнят портфейлите си от лекарства. Данните на GlobalData разкриват, че първата половина на годината е била твърде успешна - сделките за първото и второто тримесечие са били съответно 64.4 млрд. и 53.3 млрд. долара, а през третото обемът спада значително - до 33.3 млрд.

Годината започна ударно, като според инвестиционната банка Stifel скокът на сливанията и придобиванията (М&А) се дължи на големите парични резерви, натрупани по време на пандемията от коронавирус, и на опасенията на инвеститорите относно бъдещите перспективи за растеж. Според анализ на EY в началото на годината най-големите фармацевтични компании в света са разполагали с повече от 1.4 трлн. долара за сключване на сделки. Освен това те са изправени пред изтичането на патенти до края на десетилетието, което излага най-продаваните им маркови лекарства на конкуренцията на генерични лекарства на стойност 200 млрд. долара и ще свие приходите им.

Pfizer, Merck и Sanofi са водещи в съживяването на сделките през тази година, като обявиха придобивания на стойност няколко милиарда долара, въпреки че сключването на сделки в други пазарни сектори рязко намаля поради повишаването на лихвените проценти и по-строгото банково кредитиране.

"Това е голям обрат и напълно противоречи на общата тенденция на пазара на сливания и придобивания", казва пред Financial Times Тим Оплер, управляващ директор в глобалната група за здравеопазване на Stifel. "Ако запазим темпото от първите пет месеца и една седмица, ще бъдем на път да имаме година на стойност 215 млрд. долара." През 2022 г. общата стойност на сделките е била 127 млрд. долара, докато през 2021 г. - 149 млрд. долара.

Опасностите

Но по време на Bio International Convention, една от най-големите биотехнологични конференции в Северна Америка, ръководителите на компаниите, банкерите и анализаторите от сектора не бяха в празнично настроение. Те по-скоро се притесняваха от нарастващата заплаха, че антитръстовите регулатори в САЩ са започнали да се борят с консолидацията в сектора. През пролетта Федералната търговска комисия (FTC) предизвика шокови вълни, когато подаде иск за блокиране на поглъщането на Horizon Therapeutics от Amgen - сделка на стойност 28 млрд. долара, обявена през декември, която постави началото на зараждащото се възстановяване на сливанията и придобиванията.

В първото си решение от повече от десетилетие, с което се опитва да блокира сливане в сектора, FTC предупреди, че "необузданата" консолидация във фармацевтичния сектор води до повишаване на цените за пациентите. Тя използва нов аргумент, твърдейки, че сделката ще позволи на Amgen да използва отстъпки за съществуващите си хитови лекарства, за да окаже натиск върху застрахователните компании и мениджърите на фармацевтични услуги да предпочетат двата монополни продукта на Horizon.

В крайна сметка през октомври Amgen завърши придобиване на Horizon Therapeutics. Двете страни разрешиха съдебния спор, след като Amgen обясни, че не може да обедини тези лекарства в рамките на текущата система на здравеопазване в САЩ, и обеща да не го прави.

Това обаче не намалява опасенията на цялата индустрия, че активността при сливанията и придобиванията ще намалее в период, когато много по-малки биотехнологични компании са изправени пред ограничения във финансирането. "Колкото по-голяма е нестабилността, толкова по-трудно е за инвеститорите да инвестират", каза Пол Хейстингс, главен изпълнителен директор на Nkarta, биотехнологична компания в ранен етап на развитие, специализирана в клетъчни терапии, насочени срещу ракови заболявания.

Хейстингс, ветеран от индустрията, който напуска председателския пост на Bio, основната лобистка група на биотехнологичната индустрия, предупреди, че по-строгата позиция на антитръстовите органи на САЩ по отношение на фармацевтичните/биотехнологичните сделки рискува да разруши съществуващия от десетилетия бизнес модел, който е в основата на иновациите. Този модел привлича инвеститори в биотехнологични предприятия, които провеждат високорискови изследвания, знаейки, че по-късно големи компании могат да ги купят и да осигурят средствата, необходими за завършване на скъпи клинични изпитвания и пускане на пазара на нови лекарства, каза той. Значението на малките и средните биотехнологични предприятия за разработването на лекарства нарасна бързо през последните две десетилетия.

Миналата година те са били отговорни за рекордните 65% от молекулите, които са били в процес на разработване без участието на по-голяма компания, в сравнение с по-малко от 50% през 2016 г. и 34% през 2001 г., според института на международната анализаторска компания IQVIA. Опасенията на Bio бяха отразени от Seagen, чиито акционери подкрепиха предложеното поглъщане от Pfizer на стойност 43 млрд. долара - най-голямата сделка в сектора, откакто AbbVie се съгласи да купи Allergan през 2019 г. Главният изпълнителен директор на Seagen Дейвид Епщайн заяви пред британското издание, че ако FTC отнеме възможността на Big Pharma да придобива биотехнологични компании, то "финансирането" и "иновациите" в сектора скоро ще пресъхнат.

Труден момент за биотехнологичните компании

Намесата на Федералната търговска комисия, която под ръководството на председателя Лина Хан възприе по-строг подход към сливанията и придобиванията, идва в труден момент за биотехнологичните компании, които са изправени пред капиталови ограничения и най-големите сътресения в ценообразуването на лекарствата в САЩ от десетилетия насам. Според доклад на консултантската компания EY биофармацевтичните компании са привлекли 54.6 млрд. долара финансиране през миналата година, което е спад с 54% спрямо 2021 г. и най-ниското ниво на привлечени средства от сектора от 2016 г. насам. Повишаването на лихвените проценти, забавянето на пазарите на IPO и сривът на Silicon Valley Bank - един от най-големите финансиращи биотехнологичния сектор - означават, че много компании се борят за набиране на парични средства.

"Погледнете предизвикателствата пред финансирането на компаниите, които очевидно разполагат с парични средства за по-малко от две години, и не всички от тези компании ще оцелеят", каза Рич Рамко, ръководител на EY за биотехнологиите в САЩ.

Преди няколко месеца Merck подаде иск срещу правителството на САЩ във връзка с нов закон, който предоставя на федералното правителство правото да договаря цените на някои от най-скъпите лекарства. Производителят на лекарства твърди, че реформите в областта на ценообразуването на лекарствата - важна част от политическата програма на президента Джо Байдън - са противоконституционни и "равносилни на изнудване".

Експерти твърдят, че повишената готовност на държавните регулатори да се намесват в сектора повишава несигурността и риска за компаниите, които обмислят големи поглъщания. "Вероятността да се събудим и да видим, че J&J или Lilly правят нещо голямо, като например купуват Alnylam, Incyte или Vertex, се понижава в сравнение с преди", казва Оплер от Stifel. Но според него всяко забавяне при M&A може да бъде временно, тъй като FTC може да бъде победена в съда.

Сключването на сделки може да отнеме малко повече време и да настъпи промяна в това колко риск са готови да поемат компаниите, когато обмислят сливания и придобивания. Но в крайна сметка големите фармацевтични компании нямат друг избор, освен да продължат да правят сделки, тъй като трябва да запълнят пропуските в иновациите в своите лекарствени продукти. След действията на Федералната търговска комисия срещу Amgen анализаторите на инвестиционната банка Evercore прогнозират, че размразяването на интереса на големите фармацевтични компании към мегасделките неизменно ще измести "фокуса на консолидацията към по-малките и биотехнологични компании на по-ранен етап - и то към повече от тях".

Топ 5 на сделките през първата половина на 2023 г.

1. Pfizer придоби Seagen, за да разшири онкологичното си портфолио

- Цена - 43 млрд. долара

Pfizer придоби биотехнологичната компания Seagen, базирана в Сиатъл, за 43 млрд. долара. Този ход има за цел да слее технологията на Seagen с експертния опит на Pfizer, укрепвайки позицията на Pfizer на онкологичния пазар и давайки възможност за разработването на нови терапии. Предложението на Pfizer беше предпочетено пред това на други кандидати, включително Merck и Sanofi.

2. Merck купи Prometheus Biosciences и укрепи имунологичния си пакет от лекарства

- Цена на сделката - 10.8 млрд. долара

След като проучи възможността за придобиване на базираната в Сан Диего Seagen през 2022 г., Merck в крайна сметка се отказа. Вместо това известната фармацевтична компания се съгласи да придобие Prometheus Biosciences за близо 10.8 млрд. долара. Така Merck получи експериментално лечение, известно като PRA023, предназначено за улцерозен колит и болестта на Crohn. Придобиването укрепва позицията на Merck в областта на имунологията.

3. Astellas Pharma Nabs купува Iveric Bio и неговите терапии за слепота

- Цена на сделката - 5.9 млрд. долара

Astellas ще придобие базираната в Ню Джърси Iveric Bio за 5.9 млрд. долара, което е най-голямото й придобиване досега. Сделката предоставя на Astellas достъп до множество програми за лечение на географска атрофия, дължаща се на свързана с възрастта дегенерация на макулата.

4. Novartis се разширява в бъбречното лечение, придобивайки Chinook Therapeutics

- Цена на сделката - 3.5 млрд. долара

Novartis придоби базираната в Сиатъл Chinook Therapeutics, важен играч в терапията на бъбреците, в сделка на стойност до 3.5 млрд. долара. Novartis ще осигури първоначално плащане в брой на 3.2 млрд. и се ангажира с допълнителни права за условна стойност до 300 млн. долара.

Novartis ще получи достъп до двата актива на Chinook, които в момента са в късен стадий на клинично развитие за имуноглобулинова А нефропатия (IgAN). IgAN е рядко, прогресивно автоимунно бъбречно заболяване.

5. Sanofi купува Provention и разширява портфолиото си за диабет

- Цена на сделката - 2.9 млрд. долара

Sanofi придоби базираната в Ню Джърси Provention Bio, водеща компания за лечение на диабет, за 2.9 млрд. долара. Тази сделка предоставя на Sanofi изключителни права върху Tzield, лекарство, разработено за забавяне на появата на диабет тип 1 в стадий 3. Tzield получи одобрение от FDA през ноември 2022 г., което го прави първото по рода си модифициращо заболяването лечение, способно да забави прогресията на това състояние.

Сливанията и придобиванията по света се забавят

За разлика от активността при сливанията и придобиванията във фармацевтичния сектор, глобалният M&A пазар се свива. За първите девет месеца на 2023 г. са договорени 26 608 сделки на обща стойност 2.1 трлн. долара, което е спад с 29% в сравнение със същия период на миналата година.

Свиването се дължи на това, че инвеститорите осъзнаха, че лихвените проценти в САЩ може да останат високи за продължителен период от време, икономическите перспективи за Европа и Китай остават лоши, а антитръстова среда във Вашингтон, Брюксел и Лондон става по-взискателна.

Лошото начало на годината се превърна в най-лошото трето тримесечие по обем от 11 години - само с 6730 транзакции на стойност 719 млрд. долара.