Контрол на яйчниковата стимулация без регулярните ултразвукови прегледи и взимане на кръв за хормони - NUMOS* протокол

Д-p Явор Bлaдимиpoв, медицински директор на инвитро клиника "София"

Контрол на яйчниковата стимулация без регулярните ултразвукови прегледи и взимане на кръв за хормони - NUMOS* протокол
Контрол на яйчниковата стимулация без регулярните ултразвукови прегледи и взимане на кръв за хормони - NUMOS* протокол
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Д-P ЯВОР BЛAДИМИPOВ e медицински директор на инвитро клиника "София" и хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Той е един от авторите на "Теория за криолечение на ембрионите", която е първата теория, даваща научно обяснение за високата успеваемост при някои случаи на безплодие и прилагане на процедурата замразяване и размразяване на ембриони. Имa нaд 30-гoдишeн oпит в oблacттa нa инвитро технологиите. Въвeждa в Бългapия мeтoдите за: оценка на яйчниковия резерв; лечение на безплодие чрез метода "инвитpo мaтypaция"; определяне на т.нар. имплантационен прозорец на маточната лигавица (ЕRA тест); регенерация на яйчниковите структури при жени с изчерпан яйчников резерв. Д-р Владимиров е член е на множество професионални и научни организации, свързани с проблема с безплодие, и e пъpвият бългapcки cпeциaлиcт пo peпpoдyктивнa мeдицинa, кoйтo e отличен с награда на Aмepикaнcкa acoциaция пo рeпpoдyктивнa мeдицинa (Society for Reproductive Endocrinology and Infertility) за 2016 г.

За кого е подходящ този метод?

Методът е подходящ за всички пациенти, при които се осъществява яйчникова стимулация с цел инвитро лечение. Той дава на лекаря и пациента алтернативна възможност за контрол на яйчниковата стимулация.

Какви са предимствата?

Намаляват се разходите от регулярните ултразвукови и хормонални изследвания, стреса от честото взимане на кръв, времето, което пациентът губи при честите посещения в клиниката. Намаляват се директните немедицински разходи, свързани с използване на автомобил, автобус, влак, хотелско настаняване и храна, както и рискът за пациента от заразяване при ситуации, подобни на COVID-19.

Методът се основава на използване и прилагане на четири основни иновации:

определяне дозите за стимулация на база оценка на яйчниковия резерв;

прилагане на специфичен протокол за стимулация, чрез който се елиминира рискът от яйчников хиперстимулационен синдром;

всекидневно определяне на eстрон-3-глукуронид (E1-3G) в урината по време на стимулация, като в зависимост от резултатите дозите на медикаментите могат да бъдат променяни;

определяне деня на фоликулярната пункция въз основа на динамиката на растежа на Е1-3G и анализ на параметрите на менструалния цикъл.

Този нов подход за контрол на яйчниковата стимулация не се противопоставя на класическия, изразяващ се в регулярни ултразвукови прегледи и хормонални изследвания. Предимство е, че при контрола на стимулацията има възможност да се премине от NUMOS протокол към класическия и обратно.

Имате ли чувството, че надскачате себе си с всяка следваща номинация или откритие, което правите?

Трудно е да дам отговор на този въпрос, но това, което аз и моят екип правим, е плод на упорит труд в продължение на много години. Според мен това е развитие, при което човек първоначално трупа информация и опит и впоследствие надгражда и създава нещо ново. Няма как, без да преминеш тези етапи, да създадеш необходимата база, която е предпоставка за всяка иновация. Идеите не се раждат от нищото, но човек трябва да знае вярната посока за развитие, за да не пилее усилия и енергия.

Във вашата област ще дойде ли момент, в който технологиите ще изместят хората?

Технологиите в медицината и в частност в областта на инвитро оплождането се развиха много бурно през последните 20 години. Благодарение на тях успеваемостта на база раждане достигна до 60% от един инвитро опит. Ако обаче говорим за т.нар. изкуствен интелект, все още човешкият фактор остава основен, респективно опитът и познанието на лекуващия екип. С днешна дата технологиите помагат на специалистите, като във времето тази помощ ще се материализира в заместване на някои дейности. Нагледният пример е разработването и прилагане на NUMOS протокола.

Кое е най-голямото удовлетворение за вас?

Да видя щастието в очите на хората. Това за мен и моят екип е най-голямата награда за положените усилия. Всяка двойка заслужава да получи своя шанс да сбъдне мечтата си за дете, а ние от инвитро клиника "София" с годините сме доказали, че знаем и помагаме успешно на двойките с репродуктивни проблеми.

Все още няма коментари
Нов коментар