Как можем да увеличим броя на качествените медицински публикации?

Дигиталните аналитични решения в подкрепа за изследователите

Как можем да увеличим броя на качествените медицински публикации?
Как можем да увеличим броя на качествените медицински публикации?
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Научните публикации в медицината са показател за иновативния потенциал на експертната общност и ясен ангажимент за въвеждане на новите здравни технологии в практиката. Създаването на качествени научни публикации и тяхното отразяване в реномираните световни издания е процес, който освен квалифицирани изследователи изисква и съответните дигитални технологии за събиране, обработване и анализ на данни от реалната клинична практика. Тези дигитални технологии позволяват на изследователите да формулират ясни научни въпроси, чиито отговори могат да се превърнат в основни твърдения и научни хипотези в бъдещи медицински публикации.

Ключът е в данните и начините те да се структурират

Sqilline продължава да развива своята аналитична платформа Danny Platform, която интегрира и структурира големи масиви от данни от реалната клинична практика. Тези данни постъпват от различни източници - болнични и лабораторни информационни системи, регистри. Посредством вградени алгоритми за машинно самообучение Danny Platform извлича както структурирани, така и неструктурирани данни от свободен текст, които нормализира, структурира и подготвя за работа от страна на изследователите.

Danny Platform обработва милиони пациентски записи от близо 60 водещи болници от Централна и Източна Европа и покрива редица терапевтични области като онкология, кардиология, офталмология, редки болести и др. Структурираните медицински данни могат да бъдат директно използвани от медицинските специалисти и изследователите в съответните лечебни заведения или да бъдат достъпвани в анонимизиран и агрегиран вид от други заинтересовани страни. Това е основата, която Sqilline предоставя в подкрепа на научната работа на ангажираните изследователи.

Конкретните ползи от използването на дигиталните технологии

Технологията на Sqilline вече подпомага редица изследователи в България, Румъния, Хърватия, Сърбия в създаването на качествени медицински публикации. Тази подкрепа се оценява високо и от съответните организации, част от които са тези изследователи - медицински университети, клинични центрове, иновативни фармацевтични компании, научни дружества и здравни институции.



Пример в това отношение е партньорството на Sqilline с Клиничния институт "Фундени" в Букурещ. Фокусът на съвместната работа там е въвеждането на Danny Platform като основно средство за интегриране, структуриране и анализ на данните от реалната практика.

"Клиничният институт "Фундени" е водеща здравна институция в Румъния. Това е мястото, където от 70-те години на миналия век се въвеждат новостите в медицина, особено в областта на хематологията и трансплантацията на костен мозък. Ние твърдо вярваме, че иновативните дигитални технологии ще ускорят нашето развитие, ще подпомогнат вземането на информирани решения и ще подобрят допълнително качеството и резултатите от нашите здравни услуги", каза проф. д-р Анка Колица, директор на клиничния институт "Фундени" и президент на Румънското дружество по детска онкохематология.

Успешните примери тук и сега

Няколко знакови публикации с помощта на аналитичните технологии на Sqilline очертават пътя пред експертната общност в следващите години. Danny Platform е свързващото звено във всички тях.

Анализът на данни от реалната практика крие огромен потенциал за научни разработки и публикации. Възможностите това да се случи на практика се определят основно от съвременните дигитални аналитични решения. Те могат да ускорят процеса на създаване на стойностно научно съдържание и работа на Sqilline в тази посока показа, че това е напълно възможно.

Все още няма коментари
Нов коментар