Д-р Любомир Димитров: При млад човек с инсулт потърсете и консултация с кардиолог

Има лечение, което предпазва пациентите от рецидиви на тези мозъчни инциденти, казва интервенционалният кардиолог от Национална кардиологична болница, пред "Капитал Здраве"

Капитал    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • При една четвърт от хората комуникацията между двете предсърдия, останала от пренаталния период, не се затваря напълно, което може да причини исхемичен инсулт при определени обстоятелства.
  • Има лечение, което предпазва пациентите от рецидиви на тези тежки мозъчни инциденти, и то се прилага и в България.
  • При исхемичен инсулт при пациенти на възраст под 50 години вниманието на невролозите трябва да е насочено и към възможността инсултът да е свързан с парадоксална емболия през незатворената комуникация в сърцето.

Мъж на 40 години, международен шофьор. Пътува по работа в Италия. Спира да пренощува на паркинг, ляга си здрав. На сутринта е с главоболие, замъглено зрение и "отрязана" периферия на зрението. Обажда се на Бърза помощ, откарват го в малка италианска болница и там със скенер доказват инсулт.

Стюардеса на възраст под 30 години, лети до Нова Зеландия. Пристига и вечерта в хотела има почти същите симптоми. Сутринта отива в болница, до обед я диагностицират с инсулт.

Бременна жена получава инсулт по време на бременността. Ражда здраво дете. След година започват да разнищват причините за инсулта.

И в трите случая става дума за млади хора, които получават исхемичен инсулт - нещо необичайно, доколкото той се смята за болест на възрастните. В последните години обаче статистиките регистрират немалко подобни инциденти. Науката вече е наясно с една от възможните причини. В чуждестранната медицинска практика проверката за т.нар. Рersistant Foramen Ovale (PFO) е задължителна при млади хора с инсулт. Установява се относително лесно и най-важното - за хора, вече получили инсулт, има лечение от сферата на кардиологията, което предотвратява рецидиви на проблема.

В България все още не се мисли за тази причина за исхемичния инсулт. Българските невролози рядко насочват пациенти към референтните кардиологични центрове за изключване на парадоксална емболия като причина за инсулт. За тези медицински казуси разговаряме с д-р Любомир Димитров, интервенционален кардиолог в Националната кардиологична болница (НКБ). На XI конгрес по интервенционална кардиология в началото на ноември той разказа за опита си с транскатетърното затваряне на персистиращ форамен овале при пациенти след исхемичен мозъчен инсулт.

Д-р Димитров, какво представлява Persistent Foramen Ovale?

Преди бебето да се роди, то живее като амфибия във водна среда. Белият му дроб е свит и не работи, но през плацентата то получава кръв, богата на кислород. При бебетата венозната кръв, която идва в сърцето, не трябва да отива в белодробната артерия. Кръвта заобикаля нефункциониращия бял дроб на нероденото дете през две комуникации - едната е на ниво аорта и белодробна артерия, другата, и точно тя ни интересува, е на ниво двете предсърдия.

В пренаталния период между двете предсърдия на сърцето съществува комуникация, която се нарича Foramen Ovale. През нея преминава кръв от дясно наляво. Дни до месеци след като детето се роди, единият слой на преградата между двете части на сърцето се спуска като завеса и затваря комуникацията. Залепва от лявата страна, защото в лявото предсърдие налягането е по-високо, отколкото в дясното. Кръвта притиска тази завеска, тя залепва за отвора и той спира да функционира. При някои хора обаче преградата не покрива отвора докрай и остава отворена дупчица с големина до 8 мм, а най-често между 3 и 5 мм. Съвсем малка е, като се има предвид, че предсърдната преграда на възрастен човек е около 50 мм.

Колко често се срещат подобни случаи?

Една трета от всички смъртни случаи в света се дължат на органите на кръвообращението. Всяка година 7.3 млн. души умират от исхемична болест на сърцето и 6.2 млн. умират от инсулт. Преждевременната смърт от тези социално значими заболявания е десет пъти по-висока в страните с ниски доходи, между които е и България.

Честотата на мозъчния инсулт за България е 300 на 100 хил. души при средни показатели за ЕС 80 на 100 хил. души и това ни нарежда на първо място по този показател в ЕС. Около 50% от всички исхемични инсулти са с неясен източник и те се наричат криптогенни. От тези пациенти от 40 до 60% имат персистиращ форамен овале (PFO).

Каква по-точно е връзката между Foramen Ovale и инсулта?

Човек може да живее с персистиращ форамен овале и той да остане безсимптомен до края на живота му. Съчетаването на различни обстоятелства като тромбофилия, дълбока венозна тромбоза, изкачване на голяма надморска височина, гмуркане и други в комбинация с отворен форамен овале обаче може да доведе до парадоксална емболия и фатален мозъчен инцидент.

Някои професии и занимания, свързани с честа смяна на надморската височина (летци, водолази, високопланински катерачи), увеличават риска от парадоксална емболия. Същото е и при дейности, които увеличават интраабдоминалното налягане (дълъг престой в принудително клекнало положение или бременност) също могат да доведат до PFO-свързан мозъчен инсулт.

Какво е лечението?

В началото на 80-те години на миналия век Курт Амплацер създава устройство от нитинол. Това е метал, който както и да деформираш, когато освободиш на стайна или температура, близка до тази на човешкото тяло, заема формата, която си му задал предварително. Устройството представлява два диска, свързани помежду си, от много тънки (няколко микрона) нитинолови нишки.

Устройството се доставя до предсърдната преграда през доставна система, въведена през феморалната вена. Левият диск на устройството се отваря в лявото предсърдие, десният - в дясното, като така се затваря напълно съществуващата комуникация. Устройството се освобождава, а въвеждащата система се отстранява.

Процедурата се извършава под рентгенов и ехографски контрол с пълна упойка и отнема сравнително малко време. Възстановителният период е изключително кратък и не налага ограничение във всекидневието на пациентите. Единственият им ангажимент е да приемат антиагрегантна терапия в продължение на шест месеца. Успеваемостта на процедурата е 100%, усложненията са изключително редки, а ефективността по отношение на предотвратяване на последващи мозъчно-съдови инциденти е 96%.

Често ли правите подобни интервенции?

Само за последната година в Националната кардиологична болница сме направили десет такива процедури.

В Германия процедурата се извършва амбулаторно - пациентът идва сутринта, до обед му затварят дефекта, късния следобед си отива у дома. Тук не е така, защото има пътечна медицина. Пътеката е три дни и това налага две нощувки в болница. На практика процедурата няма възстановителен период. Пациентът става и продължава да живее, както е живял, с условието че трябва да пие аспирин шест месеца.

И ако след година човек надникне в сърцето на пациента, ще види, че ендотелните клетки са се разраснали и покрили устройството, както бръшлян покрива стена. И след шест месеца то е така добре обрасло с тези клетки, че се вижда само изпъкналост на предсърдната преграда. Дупката, която е създавала толкова проблеми, завинаги е затворена.

Защо пациентите с парадоксална емболия рядко стигат до катетеризационните лаборатории?

За съжаление у нас невролозите рядко насочват пациенти до референтните кардиологични центрове. Колегите лекуват инсулта по свои правила и схеми, не проверяват подобна хипотеза и тези случаи остават неоткрити. А това са млади хора, които ако нищо не се направи, се инвалидизират рано и стават неработоспособни.

Положителният опит на НКБ с транскатетърното затваряне на PFO кара все повече колеги от страната да търсят нашата експертиза. В много държави съществуват приети препоръки, написани съвместно от невролози и кардиолози, за диагностика и лечение на PFO асоциираните мозъчни инциденти.

Тези случаи зачестяват ли?

Не зачестяват, но преди не са били откривани. В западните държави това е широко обсъждана тема и по нея има много литература. Всяка година на форум във Франкфурт по инвазивна кардиология за структурни аномалии - най-голямото събитие в нашата сфера, има специални сесии, посветени на PFO. Този проблем беше обсъждан и на XI конгрес по интервенционална кардиология, който се проведе през ноември.

Как се открива Foramen Ovale?

Доказва се ехографски. Поставя се сонда в хранопровода, за да виждаме сърцето по-отблизо. През вена вкарваме ажитиран серум. Ехографски се вижда как, когато серумът попадне в дясно предсърдие, малки мехурчета преминават през дупчицата. Ажитиран серум, популярно обяснено, е серум, разбит с малко въздух, докато стане с много ситни мехурчета, които не вредят на човека.

А защо детски кардиолог се занимава с тези медицински проблеми на възрастните?

Детската кардиология се занимава с вродени пороци на сърцето - дефекти, стенози и пр. Голям процент от тези заболявания се проявяват в ранното детство, някои от тежките - дори в първите дни след раждане. Последните години обаче названието детска кардиология в клиниките в Европа и света изчезна и те станаха клиники за структурни аномалии. Основната причина е, че предсърдните дефекти и PFO понякога се откриват на възраст, когато хората вече не са деца. Освен това благодарение на напредъка на съвременната кардиохирургия и инвазивна кардиология преживяемостта на пациентите се увеличи драстично и в момента в света броят на възрастните с вродени сърдечни малформации (оперирани и неоперирани) надмина броя на децата с вродени пороци. И тези възрастни пациенти се лекуват от интердисциплинарен екип, в който водещата фигура е детският кардиолог.

Визитка: Д-р Любомир Димитров завършва медицина в Медицинския университет - София, през 1993 г. Цялата му професионална кариера е свързана с Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница - докато следва, е санитар и медицинска сестра, а после и лекар. Има придобити специалности по педиатрия, детска кардиология и инвазивна кардиология. Основният му професионален интерес е свързан с интервенционалното лечение на вродените сърдечни пороци при деца и възрастни. Д-р Димитров е пионер в България в неонаталните интервенции, транскатетърното лечение на междукамерни дефекти, персистиращия артериален канал, персистиращ форамен овале и други вродени кардиопатии.

Специализирал е детска интервенционална кардиология при проф. Машура в Братислава, Словакия, и при проф. Биалковски в Забже, Полша. Има многобройни участия в международни и национални форуми.

Обратно към текста
Все още няма коментари
Нов коментар